Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Knjige

Nobelova nagrada za književnost Patricku Modianu

09.10.2014. Lucija Lakoš
Foto: wikipedia.org/Simbol Nobelove nagrade

Foto: wikipedia.org/Simbol Nobelove nagrade

Prestižna Nobelova nagrada za književnost za 2014. godinu otišla je u ruke francuskom piscu Patricku Modianu. Tako se ni ovogodišnja predviđanja da će Nobela osvojiti Haruki Murakami nisu pokazala točnima. Modiano je iz konkurencije izbacio još nekoliko zvučnih imena koja su bila visoko na kladionicama za osvajanje Nobelove nagrade kao što su kenijski pisac Ngugi wa Thiong’o ili bjeloruska istraživačka novinarka Svetlana Alexievich.

Patrick Modiano 69-godišnji je romanopisac a neka od njegovih djela su La Place de l’Etoile , Lacombe Lucien, Missing Person, Out of the Dark. Na hrvatski je prevedena njegova knjiga Mali dragulj u izdanju zaprešićke Frakture. Modiano je rođen u Parizu a većinu djetinjstva proveo je u odsutnosti svojih roditelja, koji su puno putovali zbog posla. Svoja prva djela posvetio je tragično preminulom mlađem bratu Rudyju. Objavio je preko dvadeset knjiga, a osim romana piše i scenarije po vlastitim ili tuđim predlošcima.

Tajnik Švedske akademije, koja dodjeljuje Nobelovu nagradu, nazvao je Modiana ‘Marcelom Proustom današnjice’, a pohvaljena je i Modianova sposobnost da podsjeti na neuhvatljive ljudske sudbine i neotkrivene životne okupacije te prozračnost pisanja. Ova nagrada Patricku Modianu, osim svjetske slave, donijela je 1,1 milijun dolara. Osim toga dobit će diplomu i medalju koju je dizajnirao švedski kipar Erik Lindberg a na kojoj su ugravirane riječi iz Vergilijeve Eneide.

Komentari