Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Noć muzeja 2017: Najbolje i najnovije izložbe u Zagrebu

22.01.2017. Jelena KovačevFoto: Facebook/ Noć muzeja.hr

Kao i svake godine, Noć muzeja manifestacija je koja na par sati otvara vrata muzeja, arhiva, knjižnica, znanstveno- istraživačkih centara, obrazovnih i drugih institucija u Hrvatskoj. U petak, 27. siječnja, od 18 sati do 1 sat ujutro posjetitelji mogu besplatno razgledati i sudjelovati u raznolikosti likovnih, glazbenih i obrazovnih sadržaja. Ove godine tema je Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo, a cilj je popularizacija glazbene baštine i njezine muzealizacije. U skladu s tim ponuda na različitim lokacijama uključuje koncerte i predavanja tematski povezana s glazbom.

U Zagrebu sudjeluje trideset i četiri muzeja i za lakše snalaženje u sadržajima donosimo vam listu novootvorenih izložbi, zanimljivih radionica i performansa koje se odvijaju na samo jednu noć.

Izložbe i novosti

Foto: Facebook/ Etnografski muzej, Zagreb

U Etnografskom muzeju dva dana prije same noći muzeja, 25. siječnja, otvorit će se izložba Izgubljeno i nađeno: indonezijsko kazalište svitaka o tradicijskom i suvremenom kazalištu svitaka s otoka Jave. Izložba predstavlja rezultat etnografskog istraživanja dviju kulturnih antropologinja o indonezijskom tradicijskom kazalištu svitaka – wayang beber. Autorice izložbe, Marina Pretković i Tea Škrinjarić, provele su istraživanje na otoku Javi u selima Gedompol i Gelaran, gdje se čuvaju jedina dva preostala seta originalnih wayang beber svitaka. Na izložbi su, uz tradicionalno kazalište svitaka, predstavljena i tri umjetnička kolektiva koja su trenutno najangažiranija na otoku Javi u organizaciji događanja kojima promoviraju wayang beber kazalište.

Uz izložbu dolazi i i bogati popratni program. Tradicijski javanski ples izvest će studentica Akademije dramske umjetnosti, a u nastavku slijedi koncert tradicijskog indonezijskog orkestra gamelana koji izvode studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Na drugom katu održat će se pedagoška radionica Indonezijskog kazališta svitaka od 18 do 19 sati.

Klovićevi dvori također unutar Noći muzeja predstavljaju novu izložbu koja će biti otvorena u srijedu, 25. siječnja. Radi se o retrospektivi Dimitrija Popovića naziva Misterij Metamorfoze koja uključuje njegove radove od 1966. do 2016. godine, gotovo 340 eksponata.

Druga zanimljivost bit će predstavljena u ponoć, u obliku umjetničke instalacije naziva MozArt. Nazivom se implicira na pojam Arta u Wofgangovu prezimenu, a likovna kompozicija od obojene medicinske lubanje i ulja na platnu ukazuje na misterij njegove neponovljive kreativnosti i opsjednutosti smrću.

Gliptoteka HAZU već svojim stalnim postavom zaslužuje pozornost, ali nudi i nove zanimljive sadržaje. Jedan od njih je rad pod nazivom Ispod kože Nenada Laktašića. Pomoću zvučne instalacije posjetitelj je auditivno smješten u jedno drugačije, prošlo okruženje lišeno čvrstih koordinata sadašnjosti i reprezentativnosti muzeja. Instalacija je postavljena kao jednodnevni događaj u Galeriji.

Foto: Facebook/ Gliptoteka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Izložbu Suvremeni odjeci antike moguće je razgledati uz vodstva u 20, 22, i u 24 sata. Izlagači djela mladi su umjetnici i povezani su sa stalnim postavom Zbirke sadrenih odljeva antičke skulpture. Izložbom se ukazuje na povezanost antike sa suvremenom umjetničkom produkcijom u polju kiparstva i proširenih medija.

Novost je izložba koja se otvara u utorak, 24. siječnja, naziva O prvom i drugom Marijana Molnara. Radi se o retrospektivnoj izložbi koja ima tri tematske cjeline: O zemlji i brašnu, O usamljenosti i masi, O aktivnosti i pasivnosti.

U izložbi fotografija 1991. Zorana Filipovića moguće je vidjeti dio do sada neizlaganih fotografija koje je autor snimio kao fotograf agencije MAGNUM Photos, pod pseudonimom ZORO na nizu ratišta u Hrvatskoj.

HDLU u utorak, 25. siječnja otvara izložbu Jovane Popović naziva Što želiš zaboraviti? Umjetnički projekt održava se povodom dana sjećanja na žrtve Holokausta (27.siječnja), a autorica će ga premijerno predstaviti u Galeriji Bačva. Instalacija se sastoji od pet uvećanih interpretacija ljudskog kralješka, koje označavaju gigantsko ljudsko tijelo kao simbol najizravnijeg nositelja identiteta. Jedinstveno, individualno i subjektivno tijelo susreće se s kolektivnim “tijelom” zajednice na razmeđu vizualne i akustične dimenzije ovog rada: svaki kralježak nosi nevidljivi zvučnik, koji prenosi osobna svjedočanstva žrtava (ili potomaka žrtava) Holokausta, porijeklom iz tri glavna grada bivše Jugoslavije.

Foto: Eleonora Glišić/ Ziher.hr

A ako to još niste učinili, na Noć muzeja moći ćete razgledati nedavno otvorenu izložbu njemačkog slikara Antona Franza Högera Ravnoteža, u Galeriji Prsten.

Muzejski dokumentacijski centar za posjetitelje je pripremio izložbu kataloga i muzejskih plakata posvećenih glazbenoj baštini pod nazivom Glazbena baština na plakatima. Večer će posebno obilježiti predavanje Ive Josipovića pod nazivom Glazba i politika. U njemu će kroz niz glazbenih primjera, elemente povijesti glazbe, filozofije glazbe i politike ilustrirati načine na koji su povezani glazba i politika.

Likovne radionice

Ove godine ne nedostaje zanimljivih radionica koje se bave likovnošću, glazbom, ali i knjigom. U Arheološkom muzeju kroz cijelu večer odvija se radionica Gutenbergov stroj na kojoj se tiska na replici Gutenbergovog tiskarskog stroja, u sklopu izložbe Post Scriptum- povijest i značenje umijeća pisanja.

Centar za kulturu Trešnjevka u Noći muzeja predstavlja Odsjek za medijski dizajn Sveučilišta Sjever iz Koprivnice i četiri radionice vode upravo studenti tog smjera. Organizirane su scenografska radionica Alisa u zemlji čudesa, radionica uveza i radionica kaligrafije i fotografska radionica. O njima više na stranici.

HAZU Knjižnica pripremila je radionicu Robot NAO pleše i čita u kojoj se prezentira maleni humanoidni robot NAO, kao i Gradionicu- LEGO edukaciju i STEMI- učenje stvaranje!. Više o rasporedu i radionicama na stranici.

Glazbeni sadržaji

Konfucijev institut otvora izložbu Putevima kineskog rocka’n’rolla koja se bavi tematikom razvoja kineske alternativne glazbene scene. video projekcije kratkih dokumentarnih filmova o kineskoj glazbenoj sceni i spotovi najpopularnijih kineskih bendova. Osim izložbe odvit će se i kineska punk čajna ceremonija. Sve je smješteno u predvorje Kina Studentskog centra. U njemu će također biti održano predstavljanje novog autorskog jazz albuma Vedrana Ružića Spiritual Market. U svom umjetničkom projektu note je pretvorio u vizualnu umjetnost i napravio istoimeni art film.

U predvorju MSU-a okupit će se sastav B’s FUNstallation (skraćeno od Baja’s), glazbenici mlađe hrvatske jazz generacije od 19,30 sati. U 21 sat nastupa zbor DomaćiGosti uz glazbene obrade pjesama iz kojih članovi zbora potječu, izvode ih izbjeglice, stranci i domaći koji žele ostvariti bolju integraciju izbjeglica u hrvatsko društvo. Na drugom katu u isto vrijeme je Le Zbor, prvi hrvatski lezbijsko- feministički zbor koji izvodi obrade popularnih pjesama. U dvorani Gorgona u 22 sata nastupa Duo Ars, harmonikaški duo.

MSU također nudi bogati izložbeni program, radionice i predavanja koja su navedena na stranici.

Mnoštvo sadržaja nudi mogućnost svim građanima da na jednu noć vide ljepotu i zanimljivosti koje se kroz cijelu godinu kriju u muzejima i obrazovnim ustanovama, a koje ne posjećuju dovoljno radi nedostatka novca, ali i interesa.

(Visited 4.591 times, 1 visits today)

Komentari