Istaknuto
22.04.2019.

Vrijeme čitanja: 6 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U ožujku su nam kroz player prolazili Porto Morto, Pseća plaža, Killed a Fox, The Sepia Sisters, Bakterije, FNC Diverzant, Trophy Jump, From Another Mother i Svemir.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

Film

Zatvori bez zidova (“The Work”, J. McLeary, G. Aldous)

11.09.2017. Dunja IvezićFoto: facebook.com/TheWork
Vrijeme čitanja: 3 minute

Filmska se umjetnost u posljednje vrijeme okreće ka proučavanju i portretiranju aktualne socijalne problematike koja nas odvodi u srž zatvorskog sustava, posebice onog američkog. Ovakva tematika publiku upozorava na sveprisutan problem društvenog nasilja, prekomjernih popunjavanja zatvorskih prostora i korupcije i gledateljima daje uvid u ono što se naziva ”zatvorskim životom”, za što danas u javnosti postoji velik interes. Novi dokumentarni film Jairusa McLearyja, The Work, publici prezentira drugu dimenziju života unutar strogog zatvorskog kompleksa te inzistira na humanizaciji istog što u brojnim aktualnim prikazima ovakve tematike izostaje.

Oživljavanje ljudskosti u zatvorskim zidovima

Smješten unutar zidova strogo čuvanog zatvora Folsom State Prison u Californiji, The Work prati četverodnevni eksperimentalni program koji obuhvaća grupne terapije namijenjene skupinama izoliranima od društva, u ovom slučaju muškarcima koji služe dugotrajne ili doživotne zatvorske kazne. Folsom State Prison dva puta godišnje svoja vrata otvara volonterima, dakle muškarcima koji su spremni sudjelovati u četverodnevnom programu koji uključuje intenzivnu grupnu terapiju, te ih smješta među zatvorenike koji su pristali biti dio programa. Jairus McLeary, koji se s ovim programom prvi puta susreo u ulozi jednog od sudionika, sada odlučno zauzima ulogu promatrača prepuštajući voditeljima i sudionicima terapijskog programa potpunu slobodu.

Film je podijeljen na četiri dijela od kojih svaki odgovara jednom danu te koja se mogu smatrati svojevrsnim poglavljima u razvoju filmske radnje, a u svoje središte smješta trojicu volontera koji se upoznaju i zbližavaju s osuđenicima te im predstavljaju vodiče i pomoć u procesu terapije. The Work ostavlja ustaljene konvencije zatvorskog života izvan prostorija u kojima se odvija terapija. Dakle, u skupini od otprilike pedeset muškaraca, u kojoj veliku većinu čine zatvorenici, izostaju podjele na zatvorske bande i rasna pripadnost te nema govora o hijerarhiji koja vlada u zatvorskom dvorištu, što u javnosti i jest najveći predmet interesa za čitav zatvorski sustav. U programu tako sudjeluju bivši pripadnici ilegalnih i zločinačkih udruženja koja se temelje na rasnim obilježjima te se nalaze u međusobnom sukobu, ali čija uvjerenja pristaju odbaciti.

The Work

Foto: facebook.com/TheWork

Zajedničko učenje emocija

The Work ne zazire od intenzivnog naglašavanja teških i skrivenih emocija. Premda upoznat s temom filma, gledatelj teško može očekivati izljeve emocija tako velikih razmjera koji s jednakom jačinom prate sva četiri dana terapije i koji ovaj film izdvajaju kao jedan od najsnažnijih i najemotivnijih prikaza grupnog terapijskog programa. Naime, uzmemo li u obzir da se radi o muškarcima koji su unutar granica zatvora naučili pokazivati isključivo negativne emocije, poput nasilja i bijesa, način na koji s potpunom prisutnošću i pozornošću gledaju i slušaju, ali i neupitno podržavaju jedan drugoga, jednostavno je fascinantan. Osim što se sudionike navodi da ostalima otkriju potresne i traumatične aspekte vlastitog života koji su nerijetko vezani uz obitelj i bliske osobe, navodi ih i da se prisjete emocija koje su godinama povezivali sa slabošću te držali duboko u sebi.

Film bez sumnje obilježava njegova snažna psihološka crta, a budući da se redatelji i snimatelj nalaze u ulozi promatrača te nemaju dominantnu ulogu u čitavom procesu, filmski postupci koriste se s ciljem što dosljednijeg prikaza same terapije. Naime, postoje trenuci u kojima vladaju izuzetno dinamična kamera ili pak nepregledni kadrovi kojima se nastoje zabilježiti emocionalni trenuci koji se već sljedeće sekunde mogu pretvoriti u izljeve nasilja iz čega se jasno vidi inzistiranje na bilježenju iskrenih emocija koje čitavom procesu daju ljudsku dimenziju te s kojima se publika može identificirati.

The Work

Foto: facebook.com/TheWork

The Work definitivno razbija brojne predrasude o mogućnostima zatvorske reforme i o sveprisutnoj dehumanizaciji zatvorenika. Dajući uvid u novu i nepoznatu dimenziju zbivanja unutar zatvorskog kompleksa film pred očima gledatelja oslobađa potresne životne okolnosti povezane s intimnim i snažnim emocijama dajući istovremeno muškarcima koji su većinu života proveli odvojeni od društva osjećaj pripadnosti i slobode.

(Visited 83 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(1 votes, average: 5.000 out of 5)

Komentari