Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Glazba

Nova glazba: Delapse, Barbari, Svemirko, Mnogi Drugi, Rihanna, No Rules i drugi

06.07.2016. Glazbena redakcija

Ljeto je u punom jeku, a s njim i građevinski radovi u predivnom nam glavnom gradu. Samim time vozni redovi i rute autobusa se mijenjaju, putne playliste postaju dulje. Tko je uspio već se sklonio od sumornih užarenih ulica u debeli hlad pod divljim čempresom s pogledom na predivno plavetnilo. Nekolicina izvlači zadnje slamke spasa i privodi akademsku godinu kakvom takvom kraju, mi kopamo u potrazi za novim singlovima i spotovima. Tko je iskopao blago, a čije bi radije natrag zakopali u suhu zemlju – pročitajte u nastavku.

Godinu dana nakon gašenja koprivničkog benda DeadFish dva bivša člana pokreću glazbeni projekt pod nazivom E:S:T:E:R i objavljuju prvi singl Samo Tvrdo Brate. E:S:T:E:R  njeguje hip-hop izričaj masno uronjen u d’n’b, a sami se opisuju i kao mind fuck projekt. Dvojac je najavio novi singl početkom jeseni, a do tada planiraju tvrdo dizati prašinu.

Sikter Egu je progresivni rock bend čiji su članovi iz Zagreba, Varaždina i Novog Golubovca. predstavljaju svoj drugi singl i spot Balonko. Balonko njeguje zvuk meko kuhanog jajeta, no tko zna što donosi sutra.

Zagrebački bend Mnogi Drugi objavio je drugi singl za Croatia Records pod imenom Voda. Dva mjeseca nakon singla Slonovi, Mnogi Drugi izabrali su pjesmu Voda s budućeg albuma kao drugi singl s kojim se predstavljaju publici. Producentski dio i snimanje odradio je uvijek zaposleni Mark Mrakovčić, dok su Mnogi Drugi zaslužni za tekst i glazbu.

Četveročlani metal bend iz Zagreba pod imenom Zayn, za one koji ne znaju, nastao je nakon utrnuća glazbenih projekata Genova i Tzara. Bend se na našoj listi ovog tjedna našao zbog predstavljanja video spota za singl Fields Of Gold s novog, istoimenog albuma.

Ludi Barbari poručuju Idi Ča svojim novim singlom i provokativnim pripadajućim mu vizualom. Ovdje se ujedno radi i o prvom singlu nakon izmjene članova benda.

Marin Jurić-Čivro objavio je novi singl Pjesma Za Tebe. Lagana baladica savršeno će pristajati svim romantičnim dušicama uz lijeno poslijepodnevno izležavanje.

Nova glazbena nada – misteriozni Svemirko predstavlja prvi video spot za pjesmu Tajne Svemira, koja je ujedno i najavni singl nadolazećeg albuma “Vanilija”. Tajne Svemira osvojit će na prvu jer bliske su i daleke, skoro opipljive, ali zapravo sanjive. Idealni su soundtrack za prebiranje prstima po sjenama krošnji nekog dalekog drveća.

Poznati jazz pijanist, Matija Dedić i sjajan autor, skladatelj i pjevač Zoran Predin nastavili su suradnju započetu prije pet godina i napravili još jedan odličan album pod imenom “Tragovi U Sjeti 2” s izborom vrhunskih pjesama koje su na ovaj način dobile novo ruho. Prvi singl s albuma je autorska pjesma Zorana Predina Gdje Poljupci Krote Lava.

Gum je ime novog singla Leonarda Klaića, glazbenika i producenta koji je na sceni aktivan proteklih desetak godina, a svojim samostalnim materijalima oduševio je pod imenom delapse. Na drugom po redu singlu vokalno gostuje Domagoj Šimek (She Loves Pablo, Muscle Tribe Of Danger And Excellence). Za elektroniku, live instrumente i produkciju zaslužan je delapse, dok je vizualni identitet odradio Bruno Polović. Singl je ujedno i korak bliže delapseovom prvom EP izdanju čiji se izlazak planira na jesen.

Helem nejse donosi video spot za prvi single nadolazećeg albuma “Go U Gostima”. U suradnji s Edom Maajkom nastala je pjesma Nemam.

Bosanski reperi Frenkie, Kontra i Indigo udružili su snage i predstavili novi singl pod nazivom Karma.

Tuzlanski rock’n’roll bend No Rules snimio je novi spot za pjesmu Na Cesti Bola u produkciji Salt and Flow. Ovim pilot singlom najavljuje se promocija novog, dugočekivanog četvrtog studijskog albuma. Bend namjerava snimiti još dva spota tokom ljeta, koji će se izbacivati kao singlovi do izlaska novog albuma.

Engleska nu disco new wave pop grupa Metronomy objavila je singl ostvaren u suradnji s Robyn. Hang Me Out To Dry moći će se naći na novom albumu grupe Metronomy.

Rihanna ruši rekorde i zvuči kao Sia u novoj pjesmi Sledgehammer. Autorstvo potpisuju Rihanna, Sia Furler i Jesse Shatkin, a utjecaj Sie toliko je glasan i prepoznatljiv na prve taktove pjesme, ne preostaje nam ništa drugo nego navijati za svaku novu suradnju ove dvije glazbenice. Singl je dio službenog soundtracka filma Star Trek Beyond.

Novu glazbu ovog je tjedna birala Helena Kezerić.

Komentari