Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Glazba

Nova glazba: Disclosure, Wolf Alice, Achromatic Attic i drugi

01.06.2015. Marta LučićFoto: facebook.com/ Disclosure

Za početak ovog tjedna predstavljamo mnogo domaćih i stranih te žanrovski raznolikih izdanja. Na ‘teritoriju’ noviteta elektronske glazbe, singlove su izbacili Disclosure i Flume. Od domaćih izdanja vam predstavljamo singlove Achromatic Attica, Zvonimira Varge i TBF-a, a tu su i svježa izdanja supergrupe FFS (Franz Ferdinand and Sparks) te Wolf Alicea.

Engleski elektronski dvojac Disclosure izbacili su novi singl Holding On na kojem vokalno gostuje jazz pjevač Gregory Porter. Pjesma je prvi službeni singl nadolazećeg albuma koji se očekuje krajem godine.

Srodno Disclosureu, kojima je Flume radio proslavljeni remiks za uspješnicu You & Me, nastavljamo s australskim elektronskim producentom i DJ-om. Iako je zasigurno pažnju šire publike zadobio hitom u suradnji s Chetom Fakerom, Drop The Game, Flume i dalje briljira svježim izdanjima i remiksima. Some Minds, u suradnji s Andrewom Wyattom, novi je, a i prvi ovogodišnji Flumeov singl.

Supergrupa Franz Ferdinanda – FFS (Franz Ferdinand and Sparks), koju ćemo imati prilike čuti i na ovogodišnjem INmusic festivalu, izbacili su singl Call Girl. Ova numera, koja je premijerno izvedena u emisiji Joolsa Hollanda, naći će se i na albumu ‘FFS’ koji izlazi 8. srpnja pod izdavačkom kućom Domino Records. Uz spomenutu pjesmu, album će obuhvatiti i singlove Piss Off, Johnny Delusional i Collaborations Don’t Work.


Alternativni ‘BFF’ ženski rock sastav Wolf Alice izbacio je novi singl Bros, koji će se naći na debitantskom albumu ‘My Love is Cool’. Album izlazi 22. lipnja, a njegov najavni singl (baš kao i spot) je priča o prijateljstvu četiriju članica benda. Spot je snimljen u londonskoj četvrti u kojoj su članice benda, Ellie i Sadie, odrasle.

I na domaćoj sceni sve vrvi od noviteta! Alternativni zagrebački garage rock bend Achromatic Attic izbacio je novu pjesmu It’s Been A While, koja će se naći na njihovom trećem EP-u. Napominjemo, bend postoji od 2009.,a 2013. godine je, osvajanjem INmusicovog natječaja, dobio priliku sviranja u engleskom The Assembly klubu. Iza sebe imaju dva EP-a (‘Glassy Sweeper’ iz 2013. te ‘Wondering Why’ iz 2014.).

Ne bi ljeto bilo ljeto (a pogotovo ne ‘lito’) bez nove stvari splitskog TBF-a! Sa mog prozora, svježa je ljetna stvar premijerno izišla još sredinom prošlog mjeseca, i to u programu Antene Zagreb. Gotovo godinu dana nas dijeli od njohovih zadnjih singlova Neću ti ništa i Banane, a nova stvar dio je najave njihovog šestog albuma ‘Danas sutra’.

Zagrebački kantautor Zvonimir Varga objavio je novu pjesmu Ja se ne ženim, koja je ujedno i treći  Vargin singl pod okriljem Croatia Recordsa (započeta još Zorom Bjelousov na indie kompilaciji ‘Tragovi’). Varga trenutno radi na novom albumu koji bi trebao izaći sljedeće godine, a da kreativni duh nikada ne spava, dokazuju i njegovi stalni koncerti, izdana knjiga poezije, kao i rad na glazbi za kazališne predstave.

Komentari