Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Glazba

Nova glazba: Sia, Arcade Fire, Father John Misty, Auguste i drugi

27.09.2015. Glazbena redakcijaFoto: commons.wikimedia.org - Kris Krug

Prošlog tjedna se među podosta novih stranih singlova našlo i nekoliko domaćih. Očito je s ljetnim vrućinama stala i diskografska pauza na našim prostorima te je s koncertnom sezonom probuđena cijela industrija, a mi se bacamo na ovotjedni pregled svježih glazbenih uradaka.

Koja će pjesma biti službena za Jamesa Bonda uvijek je veliko pitanje prije izlaska samog filma. Kroz cijelu se godinu špekuliralo hoće li Sam Smith biti taj koji će napraviti pjesmu, a on je to uredno demantirao. No, istina na kraju uvijek izađe na vidjelo te je tako zavijajući Britanac monotonih vokalnih sposobnosti sklepao svoj najnoviji uradak za jednu od najpoznatijih filmskih franšiza pod nazivom Writings On The Wall.

Kad smo već kod pop izvođača, vrijedi spomenuti sveprisutnu Australku Siu. Njene hitove Chandelier i Elastic Heart smo trpili cijelo ljeto na radio stanicama, a kako iste ne bi postale dosadne njihovim voditeljima, Sia je izbacila novu pjesmu pod nazivom Alive. Koliko puta dnevno ćemo je biti prisiljeni slušati, za sada još ne znamo.

Uvijek ciničan, sarkastičan i pomalo lud, Father John Misty izbacio je još jednu numeru. Pjesma se zove The Memo, a jedna je od onih koje nisu uvrštene na albumu “I Love You, Honeybear” kojeg je magloviti ćaća izdao ranije ove godine.

Arcade Fire su nedavno izbacili deluxe reizdanje svog planetarno uspješnog album Reflektor. No, još bitnije od pokušaja zarađivanja love prije nego dovrše film o tom istom albumu jest da su usput objavili pet do sada neobjavljenih pjesama s albuma; Apocrypha, Women of a Certain Age, Soft Power, Get Right, i Crucified Again.

Domaća pop-rock skupina Mayales izbacila je pjesmu Danas Smo Happy, vjerojatno napravljenu u nekom sunčanijem vremenskom periodu. Kako god bilo, ovo je prilika da poslušate nešto domaće, a da nije nusprodukt jedne od brojnih televizijskih emisija te se razveselite u ove tmurne dane kada se oblaci skupljaju kao nad Mordorom.

Još jedan domaći pop rock izvođač, djevojke Auguste, počastile su nas svojim najnovijim uratkom, pjesmom Sjajim. Zašto Auguste sjaje i da li su dovoljno sjajne da zasjaje na našem malom glazbenom nebu, možete vrlo lako sami provjeriti.

Marin Jurić-Čivro se očito tijekom The Voicea umorio od govorenja “dobra večer” pa nam je odlučio svima zaželjeti dobro jutro u svojoj najnovijoj pjesmi Dobro Jutro Svima. Za pjesmu je napravljen i spot u kojem možete gledati Marina kako mu se vijori ostatak kose dok se vozi ulicom u plavom naslonjaču.

 

Komentari