Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Vizart

“Nova imena”: Izložba fotografija za one kojima je Instagram dosadio

12.06.2013. Andrea Ćorić
Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Ako vam je dosta instagramskih i sličnih fotografskih izleta vaših prijatelja koji smatraju da je baš sve vrijedno bilježenja i zaželjeli ste se one prave fotografije, Tkalčićeva 14 je svakako adresa koju treba posjetiti. Ondje se, naime, nalazi Galerija ULUPUH u kojoj je sinoć otvorena izložba fotografija studenata Akademije dramske umjetnosti pod nazivom Nova imena. Na otvorenju nije bilo mnogo priče što nikome nije smetalo, ipak smo došli gledati, a ne slušati. Saznali smo samo da je za odabir fotografija zaslužna Katedra za fotografiju te da se radi o radovima tridesetak studenata sa svih godina fakulteta.

Iako izložba nosi naziv Nova imena, neka će možda zazvučati poznato, a neke radove će oni u toku sa donedavno aktualnim izložbama i prepoznati. Razlog tome je što nije svim izlagačima ovo prva izložba, neki su već svoje mjesto našli na izložbama i natječajima kao što su Rovinj Photodays, natječaj THT-a, Essl Art Award…

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Radove je teško tematski povezati jer izložba zaista nudi raznolikost: od reportažne fotografije, preko aktova, pejzaža, autoportreta pa sve do fotografije koja to prestaje biti i postaje dio instalacije. Takav rad predstavlja Luka Kedžo koji izlaže fotografije kontejnera za smeće, jednom prilikom od strane profesora ocijenjene kao smeće, u kombinaciji s mobilom, sastavljenim od otpadnog fotografskog materijala, te tekstom s opažanjima o vremenu studija. Davor Konjikušić također izlazi iz okvira same fotografije i predstavlja fotoalbum sa slikama jednog ljeta, ali trganjem ili ispisivanjem po njima vrši dodatnu intervenciju.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Nešto klasičniji u pristupu, ali jako dojmljivi su i Nives Milješić sa svojim aktom, Siniša Glogoški s beskućnicima koji noću spavaju na ulicama glavnog grada Bangladeša kao i Toni Renaud s fotografijama iz serije Drugi svjetski rat. Dalo bi se još nabrajati i oduševljavati, ali kako kažu “slika vrijedi tisuću riječi” pa zato pravac Galerija ULUPUH.

Godišnje izložbe studenata ADU pod nazivom Nova imena održavaju se još od 2005. godine, a ovogodišnja je otvorena do 21. lipnja. Ulaz je slobodan.

(Visited 268 times, 2 visits today)

Komentari