Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Glazba

Nova izdanja: Between the Buried and Me, Veruca Salt, Cradle of Filth i drugi

16.07.2015. Jan VukasovićEdit: ziher.hr

Iako su ljetni mjeseci poznati po stagnaciji glazbene industrije, prošli tjedan je bio relativno bogat novim glazbenim izdanjima. Na popisu se našlo svega i svačega od metalcorea preko psihodeličnog rocka pa sve do rapa. Što je od toga najbolje, poslušajte pa sami prosudite.

Američki progresivni metalci i metalkoraši, Between the Buried and Me, su izdali svoj sedmi studijski album “Coma Ecliptic”. Na albumu su se malo odmaknuli od metalcorea i krenuli u još progresivnije vode, ali i dodali nešto više vokalnih dionica.

Veruca Salt, alternativni rockeri iz čijih je redova potekla i Nicole Fiorentino, bivša basistica Smashing Pumpkins, prije svega nekoliko dana izdali su svoj novi uradak pod nazivom “Ghost Notes”.

Nina Revisited… A Tribute to Nina Simone je, kao što i samo ime govori, album posvećen Nini Simone. Ovog puta su joj počast odali Usher, Mary J. Blige, Ms. Lauryn Hill i mnogi drugi. Pjesme Nine Simone su doživjele bezbroj reinterpretacija, a da li je ovo još samo jedan u nizu od prosječnih pokušaja ili nešto drugačije, morat ćete sami zaključiti.

EZTV su friški njujorški indie trio, a u relativno kratkom razdoblju su privukli pažnju kritičara i publike. Dečki su trenutno na turneji, a dok čekamo da se eventualno ukažu na našim prostorima, možemo preslušati njihov album “Calling Out”.

 

Ekstremni metalci, Cradle of Filth, kroz karijeru su stekli velik broj obožavatelja, ali i onih kojima baš i nije draga njihova glazba. Kako god bilo, izdali su novi album “Hammer of the Witches”,  a vi ih slobodno možete i dalje mrziti. Ili, ovoga, voljeti.

 

 Za kraj ovotjednog pregleda ostavljamo psych rock bluesere Datura 4 i njihovo izdanje “Demon Blues”. Nazvani po biljci koja izaziva halucinacije i oboružani psihodeličnim coverom albuma, dečki žestoko praše po staroj tradiciji rokenrola i njeguju vintage zvuk.

Komentari