Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Glazba

Nova izdanja: Joanna Newsom, Mogwai, Half Moon Run i drugi

23.10.2015. Glazbena redakcija

I u ovotjednom izdanju rubrike ‘nova izdanja’ prikazujemo najnovije strane studijske uratke.

Prvi album Joanne Newsom nakon pet godina, „Divers“ izašao je prošlog petka. Chamber folk kantautorica četvrti je studijski album objavila preko etikete Drag City, a najavila ga je singlom Sapokanikan. Karekterizira ga upotreba cijelog arsenala raznolikih instrumenata, posebice onih s klavijaturama i keyboardom.


Post rock velikani Mogwai objavili su trostruki CD „Central Belters“ s kojim su proslavili dvadeset godina svoje karijere, a koji okuplja sve najveće uspješnice ali i raritete ovog škotskog benda. S obzirom da se radi o bendu s osam albuma, ovakvo izdanje s probranim glazbenim delicijama zasigurno će naći svoje slušatelje.

Montrealski indie rock / folk bend Half Moon Run predstavili su drugi album „Sun Leads Me On“ kojeg su objavili preko novog izdavača Glassnote records (preko kojeg također izdaju Churches i Mumford & Sons), a najavili su ga još u kolovozu singlom Trust. Na albumu je sudjelovao i producent Jim Abbiss koji inače radi s Arctic Monkeysima. Zbog toga i ne čudi što se čini da ima malo više elektronike na albumu.

Ty Seggalov garage rock / psych bend Fuzz objavio je album ingenioznog imena „II“. Ovaj power trio kojeg osim Seggala čine Charles Moothart i Chad Ubovich zagrijao nas je za novo izdanje pjesmama Rat Race i Pollinate.

Za razliku od Fuzza, The Black Heart Rebellion, ili skraćeno TBHR, objavili su novi studijski uradak podugačkog imena, „People when you see the smoke, do not think it is fields they’re burning“. Belgijci i dalje uspješno uspješno levitiraju između dooma, post-rocka i ambijentalne glazbe.

Portlanđani iz benda Pure Bathing Culture vraćaju se s novim, drugim albumom „Pray For Rain“. Ovaj indie, dream pop dvojac je uz producenta St. Vincent napredovao i u glazbenom i u stilskom vidu te donio zaokret u svojoj karijeri.

Komentari