Istaknuto
21.05.2017.

Grupa sušačkih gimnazijalaca i njihovih profesora nakon popodnevne smjene već niz godina ostaje u školi i na izbornoj nastavi priprema kazališne predstave. U vremenu kada je teško biti profesor, oni svojim učenicima usađuju ljubav prema kazalištu i time odgajaju, ako ne buduće glumce, onda zasigurno obrazovane i aktivne gledatelje.

18.05.2017.

Tjedan suvremenog plesa je tijekom protekle 34 godine postojanja prezentirao preko 800 renomiranih svjetskih umjetnika te producirao 80-ak premijernih izvedbi domaćih autora, proizvevši tako nekoliko generacija hrvatskih koreografa i plesača.

Glazba

Nova izdanja: Joanna Newsom, Mogwai, Half Moon Run i drugi

23.10.2015. Glazbena redakcija

I u ovotjednom izdanju rubrike ‘nova izdanja’ prikazujemo najnovije strane studijske uratke.

Prvi album Joanne Newsom nakon pet godina, „Divers“ izašao je prošlog petka. Chamber folk kantautorica četvrti je studijski album objavila preko etikete Drag City, a najavila ga je singlom Sapokanikan. Karekterizira ga upotreba cijelog arsenala raznolikih instrumenata, posebice onih s klavijaturama i keyboardom.


Post rock velikani Mogwai objavili su trostruki CD „Central Belters“ s kojim su proslavili dvadeset godina svoje karijere, a koji okuplja sve najveće uspješnice ali i raritete ovog škotskog benda. S obzirom da se radi o bendu s osam albuma, ovakvo izdanje s probranim glazbenim delicijama zasigurno će naći svoje slušatelje.

Montrealski indie rock / folk bend Half Moon Run predstavili su drugi album „Sun Leads Me On“ kojeg su objavili preko novog izdavača Glassnote records (preko kojeg također izdaju Churches i Mumford & Sons), a najavili su ga još u kolovozu singlom Trust. Na albumu je sudjelovao i producent Jim Abbiss koji inače radi s Arctic Monkeysima. Zbog toga i ne čudi što se čini da ima malo više elektronike na albumu.

Ty Seggalov garage rock / psych bend Fuzz objavio je album ingenioznog imena „II“. Ovaj power trio kojeg osim Seggala čine Charles Moothart i Chad Ubovich zagrijao nas je za novo izdanje pjesmama Rat Race i Pollinate.

Za razliku od Fuzza, The Black Heart Rebellion, ili skraćeno TBHR, objavili su novi studijski uradak podugačkog imena, „People when you see the smoke, do not think it is fields they’re burning“. Belgijci i dalje uspješno uspješno levitiraju između dooma, post-rocka i ambijentalne glazbe.

Portlanđani iz benda Pure Bathing Culture vraćaju se s novim, drugim albumom „Pray For Rain“. Ovaj indie, dream pop dvojac je uz producenta St. Vincent napredovao i u glazbenom i u stilskom vidu te donio zaokret u svojoj karijeri.

Komentari