Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Izvedbene umjetnosti

Nova predstava Saše Anočića “Nas dva i ja” premijerno izvedena u Koprivnici

30.09.2015. Ena BebekFoto: www.ludensteatar.hr

Saša Anočić, redatelj kultnih predstava „Kauboji“ i „Smisao života gospodina Lojtrice“, prošlog je vikenda predstavio svoju novu predstavu „Nas dva i ja“. Premijerom predstave 26. je rujna ujedno otvorena i deveta sezona nezavisnog koprivničkog kazališta Ludens teatar. U predstavi o odanosti i prijateljstvu igraju Ivana Rushaidat u alternaciji s Amandom Prenkaj, Živko Anočić, autor predstave Saša Anočić te Matija Antolić.

Ova koprodukcija koprivničkog Ludens teatra i zagrebačkog Teatra EXIT progovara o pomalo čudnom prijateljstvu Marije Šarlote i Idrizija Aljbanija. Onoliko koliko je to prijateljstvo čudno, toliko je i nastalo iz potrebe za razumijevanjem i ljubavi. Autorski projekt Saše Anočića nastao je na temelju glumačkih improvizacija, ali i na temelju prijateljstva između Bibice i Bobice, mačka i psa, kojem je autor svjedočio pred 15-ak godina.

Foto: www.ludensteatar.hr

Foto: www.ludensteatar.hr

Predstava u kojoj se na vrlo inteligentan način isprepliću dijalog i pjesma kroz devedeset će nas minuta podsjetiti na to koje su kvalitete prijateljstva i kako bi, ono pravo, zapravo trebalo izgledati. Marija Šarlota sedmogodišnja je djevojčica koja živi u naizgled običnoj obitelji čiji je život prožet apsurdom, groteskom, voajerizmom i krađom, tata Franjo rijetko sudjeluje u životu svoje kćeri, a mama Tamara konstantnim opijanjem kroz šeri pokušava nadomjestiti propuštene i nerealizirane prilike.

S druge pak strane svijeta, u Americi, apsurd u kojem živi Idrizi Aljbani potpuno je drugačiji. On svoju otuđenost pokušava nadomjestiti radom kao čistač i gledanjem televizije u najmanjem stančičiću na svijetu, no njegova posvećenost poslu nije nešto što ljudi nagrađuju, već ga šalju „doktoru za gljavu“ i na psihijatrijski odjel jedne bolnice. Osuđeni na život u takvom svijetu, koji definitivno nije fiktivan već se dešava samo nekoliko vrata od nas samih, Maša i Idrizi počinju razmjenjivati pisam i postanu prijatelji, a polako jedno bez drugoga kao da prestaju postojati.

Foto: www.ludensteatar.hr

Foto: www.ludensteatar.hr

Ova izrazito teška predstava, koju će svaki od članova publike shvatiti na sebi svojstven način, bila je svojevrsni šok za koprivničku publiku koja nije navikla da Ludens teatar sezonu otvara ovako kompleksnom tematikom koja ostavlja gorak okus u ustima. Zagrebačka će publika predstavu premijerno pogledati već 2. listopada, od kada predstava staje na daske u Ilici 208.

Komentari