Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

Nova zbirka poezije Nikice Petraka ne boji se 'velikih' riječi

04.12.2014. Janja ŽganecVrijeme čitanja: 2 minute
foto: facebook.com/fraktura.hr

foto: facebook.com/fraktura.hr

U utorak, 2.12. imali smo priliku prisustvovati predstavljanju zbirke pjesama Na otvorenom kraju Nikice Petraka. Za izdavača je odabrao Frakturu,  a na promociji održanoj u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića govorili su  Tonko Maroević, Tomislav Brlek, Bruno Kragić i urednik zbirke Seid Serdarević.

Ovog našeg cijenjenog pjesnika, esejista i prevoditelja dočekalo se s puno pohvala, kao što je i za očekivati. Do sada je izdao dvanaest knjiga, a Na otvorenom kraju napola sadrži nove pjesme i one već izdane, poput nekih od prijašnjih zbirci. Petrak je od ’59-e, kad je počeo objavljivati pjesme, dobio nagrade Goranov vijenac za životno djelo 1996., te nagrade Tin Ujević  1981., i Dragutin Tadijanović 2013.

U sat vremena trajanja predstavljanja, leksikograf Bruno Kragić najsubjektivnije nam je predstavio svoj doživljaj ove zbirke, ‘natopljene erudicijom’, nazvavši Petrakovu poeziju nečim što se treba iznova i iznova čitati, i čemu se treba vraćati. Brlek nam je svojim obraćanjem ponudio klasičniju analizu ove zbirke, i jednako kao i ostali, dosta daha potrošio na komentiranje ritma – iz kojeg nema ispadanja, ali nije predvidljiv. Zadržao se i na metaforičnosti naslova i metafori same poezije kojima se Petrak koristi, te na autorovom „izbjegavanju efektne i lake metafore“. Očekivano je pala i ponovna usporedba s T.S. Eliotom, uz napomenu da se Petrak služi rimom s razlogom.

Autorov kolega i akademik Tonko Maroević zaokružio je priču nazvavši Petrakov jednim od najkoherentnijih opusa, a ritam njegovom differentiom specificom. Po njemu, Petrak je pjesnik koji se ne boji velikih riječi, sa sigurnošću neprekidnog propitkivanja, piše poeziju poezije, i poeziju sudbine. Za kraj nam se Petrak obratio zahvalama i pripremljenim govorom, pročitavši par svojih pjesama.

Ovo uistinu svečano predstavljanje, s toliko polaskanih sudionika i cijenjenim pjesnikom nije bilo za propustiti zaljubljenicima u poeziju. Prostor knjižnice bio je pun, razgovor znalački i sadržajan, a Petrakove riječi inspirativne i vrijedne svake pažnje.

(Visited 237 times, 1 visits today)

Komentari