Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Nova zbirka poezije Nikice Petraka ne boji se 'velikih' riječi

04.12.2014. Janja Žganec
foto: facebook.com/fraktura.hr

foto: facebook.com/fraktura.hr

U utorak, 2.12. imali smo priliku prisustvovati predstavljanju zbirke pjesama Na otvorenom kraju Nikice Petraka. Za izdavača je odabrao Frakturu,  a na promociji održanoj u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića govorili su  Tonko Maroević, Tomislav Brlek, Bruno Kragić i urednik zbirke Seid Serdarević.

Ovog našeg cijenjenog pjesnika, esejista i prevoditelja dočekalo se s puno pohvala, kao što je i za očekivati. Do sada je izdao dvanaest knjiga, a Na otvorenom kraju napola sadrži nove pjesme i one već izdane, poput nekih od prijašnjih zbirci. Petrak je od ’59-e, kad je počeo objavljivati pjesme, dobio nagrade Goranov vijenac za životno djelo 1996., te nagrade Tin Ujević  1981., i Dragutin Tadijanović 2013.

U sat vremena trajanja predstavljanja, leksikograf Bruno Kragić najsubjektivnije nam je predstavio svoj doživljaj ove zbirke, ‘natopljene erudicijom’, nazvavši Petrakovu poeziju nečim što se treba iznova i iznova čitati, i čemu se treba vraćati. Brlek nam je svojim obraćanjem ponudio klasičniju analizu ove zbirke, i jednako kao i ostali, dosta daha potrošio na komentiranje ritma – iz kojeg nema ispadanja, ali nije predvidljiv. Zadržao se i na metaforičnosti naslova i metafori same poezije kojima se Petrak koristi, te na autorovom „izbjegavanju efektne i lake metafore“. Očekivano je pala i ponovna usporedba s T.S. Eliotom, uz napomenu da se Petrak služi rimom s razlogom.

Autorov kolega i akademik Tonko Maroević zaokružio je priču nazvavši Petrakov jednim od najkoherentnijih opusa, a ritam njegovom differentiom specificom. Po njemu, Petrak je pjesnik koji se ne boji velikih riječi, sa sigurnošću neprekidnog propitkivanja, piše poeziju poezije, i poeziju sudbine. Za kraj nam se Petrak obratio zahvalama i pripremljenim govorom, pročitavši par svojih pjesama.

Ovo uistinu svečano predstavljanje, s toliko polaskanih sudionika i cijenjenim pjesnikom nije bilo za propustiti zaljubljenicima u poeziju. Prostor knjižnice bio je pun, razgovor znalački i sadržajan, a Petrakove riječi inspirativne i vrijedne svake pažnje.

(Visited 202 times, 1 visits today)

Komentari