Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Knjige

Novi roman krimi serijala o neodoljivom Jacku Reacheru

01.06.2013. Paula Osojnik
foto: facebook.com

foto: facebook.com

Proteklog je mjeseca u Zagrebu izdana još jedna knjiga  iz serijala Jack Reacher, autora Jima Granta. Pisac  poznatiji pod pseudonimom Lee Child napisao je čak 18 kriminalističkih romana s glavnim junakom Reacherom, a u hrvatskom su izdanju dostupni samo neki. Najnovije Childovo djelo koje se odnedavno može naći na policama naših knjižara je Odredište pakao (Die Trying), izdavačke kuće Znanje. Druga  knjiga u dugom kriminalističkom serijalu svojim nevjerojatnim zapletima čitatelje veže uz sebe do posljednje ispisane stranice.

Lee Child ne okoliša, on je svojevrsni majstor zapleta i u njegovim su knjigama svi događaji jasno definirani. U ovom djelu konkretno, autor priču započinje in medias res. Treća stranica romana sa sobom donosi nevjerojatnu otmicu mlade FBI agentice Holly Johnson i samog Reachera, koji se jednostavno u krivo vrijeme našao na krivom mjestu. Eksplozivan početak nastavljen je tupom i zagonetnom vožnjom preko 2000 kilometara Sjedinjenih Američkih Država pri čemu glavni likovi nemaju nikakva saznanja kamo idu. Uz neprestanu prijetnju oružjem, Holly i Jack teško povezuju konce otmice, no nakon nekoliko dana iscrpnog puta, konačno dolaze na odredište – odredište pakao.  Skupa s njima, čitatelji tako dolaze do kraja prve četvrtine knjige koja je u usporedbi s kasnijim događajima ‘mačji kašalj’. Napetost koja oduzima dah još je jednom sagledana iz Reacherove perspektive, stoga ni ne čudi kako je prepuna detaljnih opisa njegovih unutarnjih monologa i promišljanja prije reagiranja na nerijetko smrtonosnu situaciju.

Jack Reacher je Childova neprekidna inspiracija. Ponekad se može činiti kao nadljudski superjunak kojem uvijek uspije sve što naumi. Ipak, Reacher je i u ovoj knjizi pokazao svoju ljudsku stranu, vlastitu nemoć i neznanje u nizu beznadnih situacija. On je po svemu poput svakog drugog pojedinca, no trinaest godina u službi vojne policije, kao i cijeli život proveden u vojnim kampovima i bazama, ovog su običnog čovjeka formirale u osobu koja jednim pokretom može slomiti ljudski vrat i detaljno procijeniti svaki traženi detalj određene teme. Reacher posjeduje iznimno znanje o borbama, tučnjavi i oružju pa je svaki njegov obračun vrlo detaljno izanaliziran, što cijelu priču čini vrlo uvjerljivom.

foto: leechild.com

foto: leechild.com

Radnja serijala o Jacku Reacheru odvija se nakon njegova odlaska iz vojske, pri čemu postaje skitnica bez osobne, vozačke, mjesta stanovanja ili bilo kakvih privatnih materijalnih stvari. Njegovo je iskustvo ujedno i njegovo najveće znanje, a jak osjećaj za pravdu neprestano ga vodi u zamršene krugove neriješenih slučajeva diljem Amerike. Kako to obično biva s fiktivnim junacima najdražih nam knjiga, Reacher uvijek zapadne u društvo pametne ljepotice, nerijetko policajke, FBI agentice, šerifice i slično.  Kao uzor svakom muškarcu i divlji san svake žene, Reacher privlači inteligencijom i dubinom vlastite osobnosti, fizičkim izgledom diva od 195 cm visine, kao i šutljivom vanjštinom kojom često zbuni i zaintrigira ljude iz svoje okoline.  Jack Reacher je prema kritikama posve epski junak: snažan, šutljiv, a ipak ranjiv.

Kao i svi Childovi romani, Odredište pakao jednostavno osvaja od prve stranice. Napetost neprestano raste i fokus se s jedne situacije svako malo seli na drugu, stoga knjiga ima filmski ugođaj te dinamično, poput kamere vodi čitatelja kroz izazove s kojima se Reacher susreće. Iako mnogima kriminalistički romani ne odgovaraju tonom i zbivanjima, Odredište pakao je triler vrijedan pozornosti apsolutno svakog ljubitelja pametno i precizno osmišljenih krimi priča.

(Visited 1.349 times, 1 visits today)

Komentari