Istaknuto
13.07.2018.

Uoči koncerta Mayalesa u Muzeju suvremene umjetnosti, sjeo sam s Petrom Beluhanom u jedan kvartovski kafić na Sigečici pa smo porazgovarali o "Simbolu za sunce", trenutnoj postavi benda, ovogodišnjem INmusicu, što to znači biti autentičan na sceni i drugim temama.

02.07.2018.

Prošao je još jedan INmusic festival. Ovo su zaključna razmatranja i komentar Ziherove glazbene redakcije na trinaesti INmusic festival.

Vizart

Novo doba istraživanja: 125 godina National Geographica

03.07.2013. Katarina Peroković
Foto: facebook.com/ National Geographic

Foto: facebook.com/ National Geographic

Ova godina u znaku je obilježavanja 125 godina National Geographica, kako udruge National Geographic Society, tako i samog časopisa. U siječnju davne 1888. godine u Washingtonu se okupilo 33 biologa, geografa, meteorologa i drugih znanstvenika. 13. siječnja povijesni je dan – osnovana je udruga sa ciljem promicanja geografije. Već je u listopadu iste godine izišao i prvi broj magazina National Geographic. Pregled rada udruge i časopisa omiljenog zbog zanimljivih i jednostavnih reportaža našao se na izložbi “Novo doba istraživanja: 125 godina National Geographica” (eng. “A New Age of Exploration: National Geographic at 125“). Washingtonska izložba otvorila se proteklog mjeseca u muzeju National Geographic, a traje sve do lipnja 2014.

Foto: facebook.com/ National Geographic Museum

Foto: facebook.com/ National Geographic Museum

“Nadahnjuje ljude da brinu o našoj planeti još od 1888. To je jedna od najvećih neprofitnih znanstvenih i obrazovnih institucija u svijetu.”. Ovo za sebe na službenoj stranici kažu iz National Geographic Societyja, udruge koja je s vremenom širila svoju djelatnost i na druge medije. National Geographic Channel emitira se od rujna 1997. godine, a časopis se trenutno objavljuje na više od 30 jezika. Tiskani mjesečnik od studenog 2003. ima i hrvatsku verziju, a teme kojima čitatelji imaju pristup za 32 kune po broju su domaće i iz svijeta.

Foto: facebook.com/ National Geographic Museum

Foto: facebook.com/ National Geographic Museum

Danas možemo reći da je neprofitna udruga itekako uspjela u svome cilju i popularizirala ne samo zemljopis, već i povijest, zoologiju, ekologiju, astronomiju, kemiju i mnoge druge prirodne i društvene znanstvene discipline. Ipak, prvo na što pomislimo kada se spomene National Geographic je fotografija. Udruga i časopis vode se za uzrečicom “slika govori tisuću riječi”. Profesionalni fotografi mnogim su generacijama približili prirodne ljepote okoliša, ali i narode i kulture koje mali čovjek uživo možda nikada ne bi vidio.

Kako je izgledalo i još uvijek izgleda “novo doba istraživanja”? Odgovor na ovo pitanje saznat će posjetitelji interaktivne izložbe koja sadrži više od tisuću brojeva časopisa, galerije fotografija o starim civilizacijama, biljnom i životinjskom svijetu, ali i portrete osnivača udruge. Pregled razvoja časopisa kroz sve ove godine možda je bolje prepustiti najzanimljivijim fotkama koje se nalaze u galeriji ovdje.

(Visited 173 times, 1 visits today)

Komentari