Istaknuto
13.07.2018.

Uoči koncerta Mayalesa u Muzeju suvremene umjetnosti, sjeo sam s Petrom Beluhanom u jedan kvartovski kafić na Sigečici pa smo porazgovarali o "Simbolu za sunce", trenutnoj postavi benda, ovogodišnjem INmusicu, što to znači biti autentičan na sceni i drugim temama.

02.07.2018.

Prošao je još jedan INmusic festival. Ovo su zaključna razmatranja i komentar Ziherove glazbene redakcije na trinaesti INmusic festival.

Film

Objavljen je natjecateljski program “Ješke” jubilarnog desetog FMFS-a!

21.05.2017. Dario DunatovFoto: fmfs.hr

Jubilarno deseto izdanje Festivala mediteranskog filma Split je pred vratima. Tri tjedna dijele nas od početka ovog već legendarnog događanja koje svake godine privlači s jedne strane sve veći broj publike, a s druge strane velik broj atraktivnih lokalnih i inozemnih filmskih naslova. Kako uspjeh ne pada s neba, nego je plod nevidljivog rada velikog broja ljudi, potrebno je pohvaliti ovu uhodanu organizaciju koja je zaslužna za rast i širenje ovog sjajnog i popularnog festivala.

Možda najzanimljivija kategorija FMFS-a je program „Ješke“ u kojem se natječu domaći kratkometražni filmovi. Oni se u pravilu prikazuju pred punim gledalištem, uoči dugometražnih filmova upotpunjujući filmski doživljaj. Ono što ovu kategoriju čini prestižnom i atraktivnom je mogućnost da publika ocijeni film, ali i novčana nagrada od 10 tisuća kuna koju dobiva najbolji film. Program „Ješke“ u pravilu krasi velika konkurencija, pa pogledajmo tko se ove godine našao u izboru.

FMFS će tako otvoriti kratkometražni film Med i mliko mladog splitskog autora i studenta režije na ADU-u Marka Jukića, a najveću pažnju sigurno će privući novi filma nagrađivanog autora Borisa Poljaka Oni samo dolaze i odlaze koji je nedavno na festivalu u Oberhausenu dobio glavnu nagradu. Igor Jelinović će se predstaviti neobičnom komedijom Morska pjena, a Miroslav Sikavica filmom Zvir koji tematizira bespravnu gradnju apartmanskih naselja i koji je zapaženo prošao u Cannesu.

Publika će također imati priliku gledati dugoočekivanu ekranizaciju Ježeve kućice Eve Cvijanović. Spomenimo da je narator Rade Šerbedžija, a potpisnik glazbe Darko Rundek, dok je savjetnik pri izradi lutaka bio Tim Allen, suradnik slavnog Tima Burtona. Igor Šeregi predstavit će se filmom More, Lovro Mrđen Fabijanom, a Saša Ban osvajačem ZFF-a u konkurenciji Kockice, filmom Mliječni zub.

Foto: fmfs.hr

Osamnaest filmova u konkurenciji

Publika će također moći pogledati film Bojana Radanovića Prije mraka, kao i brojne druge sa zanimljivim imenima domaće glumačke scene. Kompletni program koji ulazi u konkurenciju „Ješke“ čine ovi filmovi:

 Akt – Tamara Bilankov

BLINK – Jakov Labrović

Fabijan – Lovro Mrđen

Ispred zastava – Sanja Bistričić

Ježeva kuća – Eva Cvijanović

Kako je Iva otišla 16. rujna 2016. – Tomislav Šoban

Med i mliko – Marko Jukić

Mliječni zub – Saša Ban

More – Igor Šeregi

Morska pjena –  Igor Jelinović

Oda Mladosti – Marcella Zanki

Oni samo dolaze i odlaze – Boris Poljak

Otok – Tea Nucak

Partenza – Renata Poljak

Plan A – Tomo Luetić

Po čovika – Kristina Kumrić

Prije mraka – Bojan Radanović

Zvir – Miroslav Sikavica

Spomenimo kako će kompletan program desetog FMFS-a biti objavljen u utorak 23. svibnja. Popratite program, nabavite si knjižicu i prepustite se ljetnoj filmskoj avanturi!

(Visited 51 times, 1 visits today)

Komentari