Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Objavljen je natjecateljski program “Ješke” jubilarnog desetog FMFS-a!

21.05.2017. Dario DunatovFoto: fmfs.hr

Jubilarno deseto izdanje Festivala mediteranskog filma Split je pred vratima. Tri tjedna dijele nas od početka ovog već legendarnog događanja koje svake godine privlači s jedne strane sve veći broj publike, a s druge strane velik broj atraktivnih lokalnih i inozemnih filmskih naslova. Kako uspjeh ne pada s neba, nego je plod nevidljivog rada velikog broja ljudi, potrebno je pohvaliti ovu uhodanu organizaciju koja je zaslužna za rast i širenje ovog sjajnog i popularnog festivala.

Možda najzanimljivija kategorija FMFS-a je program „Ješke“ u kojem se natječu domaći kratkometražni filmovi. Oni se u pravilu prikazuju pred punim gledalištem, uoči dugometražnih filmova upotpunjujući filmski doživljaj. Ono što ovu kategoriju čini prestižnom i atraktivnom je mogućnost da publika ocijeni film, ali i novčana nagrada od 10 tisuća kuna koju dobiva najbolji film. Program „Ješke“ u pravilu krasi velika konkurencija, pa pogledajmo tko se ove godine našao u izboru.

FMFS će tako otvoriti kratkometražni film Med i mliko mladog splitskog autora i studenta režije na ADU-u Marka Jukića, a najveću pažnju sigurno će privući novi filma nagrađivanog autora Borisa Poljaka Oni samo dolaze i odlaze koji je nedavno na festivalu u Oberhausenu dobio glavnu nagradu. Igor Jelinović će se predstaviti neobičnom komedijom Morska pjena, a Miroslav Sikavica filmom Zvir koji tematizira bespravnu gradnju apartmanskih naselja i koji je zapaženo prošao u Cannesu.

Publika će također imati priliku gledati dugoočekivanu ekranizaciju Ježeve kućice Eve Cvijanović. Spomenimo da je narator Rade Šerbedžija, a potpisnik glazbe Darko Rundek, dok je savjetnik pri izradi lutaka bio Tim Allen, suradnik slavnog Tima Burtona. Igor Šeregi predstavit će se filmom More, Lovro Mrđen Fabijanom, a Saša Ban osvajačem ZFF-a u konkurenciji Kockice, filmom Mliječni zub.

Foto: fmfs.hr

Osamnaest filmova u konkurenciji

Publika će također moći pogledati film Bojana Radanovića Prije mraka, kao i brojne druge sa zanimljivim imenima domaće glumačke scene. Kompletni program koji ulazi u konkurenciju „Ješke“ čine ovi filmovi:

 Akt – Tamara Bilankov

BLINK – Jakov Labrović

Fabijan – Lovro Mrđen

Ispred zastava – Sanja Bistričić

Ježeva kuća – Eva Cvijanović

Kako je Iva otišla 16. rujna 2016. – Tomislav Šoban

Med i mliko – Marko Jukić

Mliječni zub – Saša Ban

More – Igor Šeregi

Morska pjena –  Igor Jelinović

Oda Mladosti – Marcella Zanki

Oni samo dolaze i odlaze – Boris Poljak

Otok – Tea Nucak

Partenza – Renata Poljak

Plan A – Tomo Luetić

Po čovika – Kristina Kumrić

Prije mraka – Bojan Radanović

Zvir – Miroslav Sikavica

Spomenimo kako će kompletan program desetog FMFS-a biti objavljen u utorak 23. svibnja. Popratite program, nabavite si knjižicu i prepustite se ljetnoj filmskoj avanturi!

(Visited 44 times, 1 visits today)

Komentari