Istaknuto
18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute Pogledajte koja se tri naslova kriju u ovotjednoj preporuci tjedna i odaberite jedan koji želite da postane vaš!

Knjige

Objavljen pjesnički zbornik 'Hrvatska mlada lirika 2014.'

21.12.2014. Tijana ŽivkoVrijeme čitanja: 1 minuta
Foto: hrvatskodrustvopisaca.hr

Foto: hrvatskodrustvopisaca.hr

Sto godina nakon objave pjesničkog zbornika Hrvatska mlada lirika 1914. iz tiska je izašao i njegov nastavak Hrvatska mlada lirika 2014., u izdanju Hrvatskog društva pisaca. U zborniku su zastupljeni suvremeni hrvatski autori: Marija Andrijašević, Ana Brnardić, Vlado Bulić, Marijo Glavaš, Davor Ivankovac, Dorta Jagić, Kristina Kegljen, Antonija Novaković, Branislav Oblučar, Olja Savičević Ivančević (Saška Rojc), Ivana Simić Bodrožić i Martina Vidaić.

Zbornik je uredio Marko Pogačar koji je u Predgovoru napisao:
Što dakle, u najkraćim crtama, nudi Hrvatska mlada lirika 2014., i u čemu se od svog predloška udaljava? Za razliku od Wiesnerovog, a iz gore spomenutih razloga, izbor pred vama – po pitanju uvrštenih autora/ica – u principu jest antologijski. Pod ovim „u principu“ ne podrazumijevam tek formalnu ogradu od bilo kakve objektivnosti ili univerzalnosti vlastitog izbora (u njih, naravno, ne vjerujem niti ih priznajem), već činjenicu da sam u zadanom okviru načelno antologijskog odabira svjesno (iako minimalno) „mešetario“, nastojeći obuhvatiti što je više moguće različitih prisutnih i supostojećih poetičkih strategija i matrica.

Prvi pjesnički zbornik Hrvatska mlada lirika 1914. označio je zaokruživanje jedne epohe. Izdan je u godini smrti Antuna Gustava Matoša i početka Prvoga svjetskog rata, a okupljene su pjesme dvanaestorice autora: Ive Andrića, Vladimira Čerine, Vilka Gabarića, Karla Hauslera, Zvonka Milkovića, Stjepana Parmačevića, Janka Polića Kamova, Tina Ujevića, Milana Vrbanića, Ljube Weisnera i Frana Galovića. Svi su oni pisali po uzoru na Antuna Gustava Matoša i Vladimira Vidrića.

(Visited 390 times, 2 visits today)

Komentari