Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Knjige

Objavljen pjesnički zbornik 'Hrvatska mlada lirika 2014.'

21.12.2014. Tijana Živko
Foto: hrvatskodrustvopisaca.hr

Foto: hrvatskodrustvopisaca.hr

Sto godina nakon objave pjesničkog zbornika Hrvatska mlada lirika 1914. iz tiska je izašao i njegov nastavak Hrvatska mlada lirika 2014., u izdanju Hrvatskog društva pisaca. U zborniku su zastupljeni suvremeni hrvatski autori: Marija Andrijašević, Ana Brnardić, Vlado Bulić, Marijo Glavaš, Davor Ivankovac, Dorta Jagić, Kristina Kegljen, Antonija Novaković, Branislav Oblučar, Olja Savičević Ivančević (Saška Rojc), Ivana Simić Bodrožić i Martina Vidaić.

Zbornik je uredio Marko Pogačar koji je u Predgovoru napisao:
Što dakle, u najkraćim crtama, nudi Hrvatska mlada lirika 2014., i u čemu se od svog predloška udaljava? Za razliku od Wiesnerovog, a iz gore spomenutih razloga, izbor pred vama – po pitanju uvrštenih autora/ica – u principu jest antologijski. Pod ovim „u principu“ ne podrazumijevam tek formalnu ogradu od bilo kakve objektivnosti ili univerzalnosti vlastitog izbora (u njih, naravno, ne vjerujem niti ih priznajem), već činjenicu da sam u zadanom okviru načelno antologijskog odabira svjesno (iako minimalno) „mešetario“, nastojeći obuhvatiti što je više moguće različitih prisutnih i supostojećih poetičkih strategija i matrica.

Prvi pjesnički zbornik Hrvatska mlada lirika 1914. označio je zaokruživanje jedne epohe. Izdan je u godini smrti Antuna Gustava Matoša i početka Prvoga svjetskog rata, a okupljene su pjesme dvanaestorice autora: Ive Andrića, Vladimira Čerine, Vilka Gabarića, Karla Hauslera, Zvonka Milkovića, Stjepana Parmačevića, Janka Polića Kamova, Tina Ujevića, Milana Vrbanića, Ljube Weisnera i Frana Galovića. Svi su oni pisali po uzoru na Antuna Gustava Matoša i Vladimira Vidrića.

(Visited 327 times, 3 visits today)

Komentari