Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Izvedbene umjetnosti

Objavljen program 39. Dana satire Fadila Hadžića: Od Aristofana do Mate Matišića

25.05.2015. Tim HrvaćaninFoto: facebook.com/satirickokazaliste.kerempuh

U ponedjeljak, 25. svibnja, na press konferenciji u Satiričkom kazalištu Kerempuh predstavljeni su 39. Dani satire Fadila Hadžića. Ovogodišnji program trajat će od 5. do 20. lipnja, a izbornik festivala je dramaturg, teatrolog i sveučilišni profesor Darko Lukić. U službenoj su konkurenciji predstave iz Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije te Zagreba i Rijeke. Izbornik Lukić naglašava da je uglavnom riječ o velikim ansambl predstavama koje se hvataju u koštac s trenutnim društvenim aktualnostima ove regije, a ponosi se time što je na festivalu okupio niz hvaljenih redatelja – Ivicu Buljana, Olivera Frljića, Dinu Mustafića, Vitu Taufera, Anicu Tomić i brojne druge.

Festival će otvoriti domaćini premijerom predstave „’ko živ, ‘ko mrtav“ u režiji Dine Mustafića, koja će igrati izvan festivalske konkurencije. Na poziv redatelja i dramaturginje Željke Udovičić Pleština tekstove za predstavu napisali su proslavljeni regionalni dramatičari Mate Matišić, Svetislav Basara i Hristo Bojčev, a zajednička im je tema smrti i prolaznosti života. Predstava će uoči premijere zaigrati 2. i 3. lipnja.

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica predstavit će se Molièreovim „Tartuffeom“ u režiji Vite Taufera. Na Danima satire 2013. godine za najbolju predstavu izabran je upravo „Tartuffe“ u produkciji ZKM-a i u režiji Jerneja Lorencija. Na pozornici ZKM-a u sklopu festivala zaigrat će „Švejk“ Colina Teevana po romanu Jaroslava Hašeka, u režiji Jake Ivanca i koprodukciji Mestnog gledališča ljubljanskog i Gledališča Koper. Češki Don Quijote prošao je sve bojišnice da bi postao simbol malog čovjeka u borbi s birokracijom.

Foto: facebook.com/satirickokazaliste.kerempuh

Foto: www.mgl.si

Iz Skopja dolazi Teatar Komedija s Aristofanovom antičkom komedijom „Lizistrata“ u režiji Nataše Poplavske. Lizistrata odlučuje podići pobunu protiv uspostavljenog poretka, a zbog nedavnih događaja u Makedoniji ta je drama itekako aktualna, iako je napisana prije više od dva tisućljeća. Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice dolazi s „Urnebesnom tragedijom“ Dušana Kovačevića u režiji Veljka Mićunovića, koja u ludilu obiteljskih odnosa iskopava posljedice turobnih devedesetih.

Iz Beograda dolaze dva kazališta. Jugoslovensko dramsko pozorište dolazi s „veselom igrom“ pučkog teatra Heinricha von Kleista „Razbijeni vrč“ u režiji Igora Vuka Torbice, zvijezde u usponu koja će se na jesen predstaviti u Zagrebu režijom Tollerovog „Hinkemanna“ u ZKM-u. Atelje 212 izvest će hit komediju Peterea Quiltera „Slavna Florence“ u režiji Đurđe Tešić. Ovaj hit s Broadwaya i West Enda istinita je priča o najgoroj pjevačici na svijetu koja se proslavila opernom karijerom iako nije znala pjevati.

Od zagrebačkih predstava, u službenoj konkurenciji igrat će kabaretska predstava Histriona „U plavom podrumu“, prema tekstu Nine Škrabea i u režiji Želimira Mesarića. Iz Teatra &TD privremeno na scenu Kerempuha seli komorno remek-djelo Bobe Jelčića „Ko rukom odneseno“. Krležin „Vučjak“ u režiji Ivica Buljana igrat će na sceni zagrebačkog HNK-a, a na svojoj će sceni u festivalskoj konkurenciji zaigrati i „Kako smo preživjele“ u režiji spomenutog Dine Mustafića. ZKM-ova hit predstava već je sudjelovala na Gavellinim večerima i Marulićevim danima, a nagrađena je i za najbolju predstavu ovogodišnjih Gumbekovih dana, stoga s Danima satire zaokružuje uspjeh o kojem smo pisali prije godinu dana.

Foto: facebook.com/teatar.itd

Riječki HNK Zajc izvest će Orvellovu „Životinjsku farma“ u režiji još jedne potencijalne regionalne zvijezde, Vojvođanina Andraša Urbana. S predstavom “Vincent” Olje Lozice trebali su gostovati na Marulićevim danima, no povukli su se iz konkurencije zbog, prema službenom objašnjenju, financijske neisplativosti, pa valjda neće odustati od puta u Zagreb.

U službenoj su konkurenciji festivala i dvije predstave domaćina, autorski projekti Olivera Frljića „Jazavac u Kerempuhu“ te Anice Tomić i Jelene Kovačić „Made in Hrvatska“. Festival će zatvoriti hit predstava „5žena.com“ koja igra izvan konkurencije, nakon čega slijedi i koncert kazališnog benda Chishche Lishche uz goste iznenađenja. Za koncert otvaranja Dana satire zadužen je Jazzpunk kvintet Matematišić trio i Filipšovagović duo, koji će dati odgovor na to što bi se dogodilo da su Chet Baker i Johnny Rotten živjeli u istoj ulici.

U popratnom će programu na noćnoj sceni Kerempuha biti izvedeno nekoliko monodrama. HNK Zajc gostuje s „Kurvom“ u izvedbi Olivere Baljak, a tekst Vedrane Rudan adaptirao je i režirao Zijah Sokolović. Siniša Popović izvodi „Život je čudo“ Teatra Rugantino, što je režirala Gordana Gadžić po tekstu Ivice Ivaniševića. Borna Armanini režirao je predstavu „Bankar anarhist“ Binocular teatra u izvedbi Sretena Mokrovića, dok Zdenko Jelčić izvodi vlastitu adaptaciju „Velikog odlaska“ Thomasa Bernharda u produkciji Teatra &TD.

Foto: www.kazalistekerempuh.hr

Foto: www.kazalistekerempuh.hr

U festivalskom žiriju ove godine sjede dramaturg i kazališni kritičar Hrvoje Ivanković, glumica Jelena Miholjević te kazališna kritičarka Bojana Radović. Bit će dodijeljene nagrade za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju, najbolji tekst, mušku i žensku ulogu, kabaretsku predstavu, pet ravnopravnih glumačkih nagrada te tri posebna priznanja žirija. Prošle je godine najboljom predstavom u cjelini proglašena „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ Ive Brešana u režiji Vinka Brešana i izvedbi kazališta Kerempuh.

U popratnom će programu biti održana i tribina „Što je grad bez kazališta?“ koju će voditi Aleksandar Stanković. Dok drugi veći hrvatski kazališni festivali zbog otežane financijske situacije u državi smanjuju svoje programe, Dani satire njeguju opširan i kvalitetan domaći i inozemni program, uključujući službenu konkurenciju i popratna događanja. Festivalski raspored možete pronaći na web stranicama Satiričkog kazališta Kerempuh.

(Visited 270 times, 1 visits today)

Komentari