Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Izvedbene umjetnosti

Objavljeni programi Splitskog ljeta i Riječkih ljetnih noći

05.06.2015. Tim HrvaćaninFoto: facebook.com/ZajcRijeka
Vrijeme čitanja: 3 minute

Riječkim ljetnim noćima i Splitskom ljetu, dvjema velikim jadranskim ljetnim manifestacijama, zajedničko je to da ih organiziraju Hrvatska narodna kazališta u Rijeci odnosno Splitu te da su obje ove godine u značajnim financijskim poteškoćama, zbog čega su tek sada objavile program.

HNK Ivana pl. Zajca već neko vrijeme za sobom vuče dugove, koje nova uprava na čelu s Oliverom Frljićem i Marinom Blaževićem pokušava smanjiti. Stoga su ovogodišnji program pod sloganom „Usprkos svemu” odlučili organizirati u suradnji s drugim riječkim kulturnim ustanovama – Gradskim kazalištem lutaka, Art-kinom Croatia, HKD Teatrom, Muzejem moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i Umjetničkom organizacijom TRAFIK.

Festival će 18. lipnja otvoriti performans Otkaz Frljiću i Blaževiću spomenutog dvojca, te koncert orkestra Opere HNK Zajca pod dirigentskom palicom Igora Vlajnića naziva „Od Jurskog parka do Ratova zvijezda“, posvećenog filmskoj glazbi Johna Williamsa. Drama HNK nema planiranu premijeru u sklopu festivala, što je bila tradicija prijašnjih godina, stoga će glavna atrakcija festivala biti prvo integralno izvođenje Frljićeve Trilogije o hrvatskom fašizmu, predstava „Bakhe“, „Aleksandra Zec“ i „Hrvatsko glumište“. Trilogija će biti izvedena 22., 23. i 24. svibnja ispred zgrade i na sceni HNK Zajc.

Foto: hkd-teatar.com

Foto: hkd-teatar.com

Obnovljena je suradnja s Ljetnom pozornicom na Opatiji na kojoj će biti izveden balet „Šeherezada & Carmen“ Lea Mujića i Ronalda Savkovića te koncertno-scenska izvedba opere i baleta „Kratki život i ljubav čarobnica“ također u koreografiji Savkovića. Balet HNK Zajca sudjelovat će i u projektu „Plaza de tango“ uz Talijansku dramu HNK-a, večer glazbe i plesa koja će se 9. i 10. srpnja održati u Arheološkom parku Principij.

Opera Zajca izvest će komornu Bizetovu „Carmen“ na Sveučilišnom kampusu na Trsatu, dok će u koprodukciji s organizacijom TRAFIK premijerno biti organiziran klupski glazbeno-scenski događaj „Weltschmerz“ u režiji Žaka Valente koji će u prostoru tvornice Rikard Benčić podsjetiti na vrijeme 80-ih godina prošlog stoljeća kao vrhunac kreativne slobode, poleta ideja i procvata umjetničke scene.

Foto: www.gkl-rijeka.hr

Foto: www.gkl-rijeka.hr

HKD Teatar će na Trgu Matije Vlačića Ilirika 30. lipnja i 1. srpnja izvesti „Ćelavu pjevačicu“ u režiji Larryja Zappie. Gradsko kazalište lutaka Rijeka će na Trgu svete Barbare izvoditi predstave „Sedan kozlini i samo jedan bedni vuk“ te „Trsatski zmaj“. Ljetno Art-kino će prikazati desetak filmova, između kojih se izdvaja selekcija ovogodišnjeg Animafesta, drama „Levijatan“ i dokumentarac „Citizenfour“ o Edwardu Snowdenu. Za vrijeme Ljetnih noći održava se i Međunarodno natjecanje mladih pjevača „Zinka Kunc Milanov“, čija će finalna večer 18. srpnja zatvoriti Riječke ljetne noći.

Splitsko je ljeto zbog svađe HNK Split i Ministarstva kulture ove godine ostalo bez nacionalnog statusa i značajnih financijskih sredstava. Iz tog se razloga odustalo od premijera Shakespeareovog „Mletačkog trgovca“. Dramski će program stoga predvoditi autorski projekt Olje Lozice „Nevidljivi grad“ koji u sebi sadrži tri dramska predloška planirana za izvođenje na trima lokacijama u gradskom predjelu Lučac.

Foto: www.splitsko-ljeto.hr

Foto: www.splitsko-ljeto.hr

Također je planirana repriza predstave „Smij i suze starega Splita“ u režiji Gorana Golovka, a dramski će program obogatiti brojna gostovanja – „A gdje je revolucija, stoko?“ Montažstroja, „ThisCasting“ Teatra Rugantino,„Plemena“ u koprodukciji kazališta Planet Art i Exit, „Mobitel“ kazališta Moruzgva i „Vjerenice Studentskog teatra Lero iz Dubrovnika. Kao poseban događaj ističe se izvedba predstave „Srce na sceni“ zbora i dramske grupe splitske Udruge osoba s cerebralnom paralizom Srce na Peristilu.

U opernom će programu premijerno biti izvedena opera „Samson i Dalila“ Camille Saint-Saënsa, a reprizno Verdijeva „Aida“, uz gala-koncert opernih arija. Najavljeni su i gostujući koncerti, od kojih vrijedi izdvojiti Glenn Miller Orchestra, Zagrebačke soliste i Mostar Sevdah Reunion. Baletni program nudi premijeru baleta „5 do 12“ na glazbu Kirila Džajkovskog, u koreografiji Igora Kirova. Zbog  neizvođenja druge dramske premijere, Festivalsko je vijeće istaknulo mogućnost pada vlastitih prihoda u odnosu na planirane, no unatoč poteškoćama s Ministarstvom izrazilo je zadovoljstvo predloženim programom.

(Visited 1.189 times, 1 visits today)

Komentari