Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

Od ove godine u Dubrovniku postoje i Zimske igre

04.12.2014. Petra Plivelić
Foto: screenshot/experience.dubrovnik.hr

Foto: screenshot/experience.dubrovnik.hr

Dubrovnik namjerava postati i zimska hit destinacija, no Dubrovački zimski festival nije kopija Dubrovačkih ljetnih igara. Dok je ljetni festival karakterističan po isticanju renesansno-barokne tradicije grada Dubrovnika održavanjem brojnih glazbenih, dramskih i plesnih priredbi, zimski festival bit će u svojevrsnom kulturno-zabavno-zimsko-božićnom ugođaju.

Ovogodišnji prvi Dubrovački zimski festival traje od prve nedjelje adventa do prve nedjelje nakon blagdana Sveta tri kralja, a upriličit će 127 događaja kroz 40-ak dana. Program je raznolik. Obuhvaća umjetni snijeg i klizališta u povijesnoj jezgri Dubrovnika, te koncerte klasične i zabavne glazbe. Osim oživljavanja božićnog duha, ovaj festival ima i svoju dublju svrhu. „Osnovni cilj Dubrovačkog zimskog festivala je da od 1. studenoga od 31. ožujka, izvan sezone, život za građane Dubrovnika bude veseliji i da na jednom mjestu mogu vidjeti sve što će se događati u tom razdoblju“, rekao je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić na konferenciji za novinare, te dodao kako se na taj način želi utrostručiti brojka gostiju koji dođu u Dubrovnik zimi.

Foto: facebook.com/ExperienceDubrovnik

Foto: facebook.com/ExperienceDubrovnik

Ovo je pionirski pothvat vrijedan pažnje, baš kao što su prije 65 godina bile i Dubrovačke ljetne igre, koje sada imaju status duboko usađene tradicijske manifestacije. Za razliku od Ljetnih igara koje se ostvaruju u okviru jedne institucije, Dubrovački zimski festival bit će ostvaren u mozaičnoj formi iza koje stoje Grad i Turistička zajednica Grada Dubrovnika. Prema riječima gradonačelnika Vlahušića, ove je godine za zimski festival izdvojeno oko milijun i pol kuna, a najavio je i planove za sljedeću godinu. „Zimski program dogodine bit će težak 20 milijuna kuna, a to je čak osam milijuna kuna više od proračuna koje imaju Dubrovačke ljetne igre“, istaknuo je Vlahušić te dodao da će se sljedeće godine u sklopu krovnog Zimskog festivala održati i još nekoliko festivala, poput Festivala svjetla.

Ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović naglasila je kako je Dubrovački zimski Festival odgovor svima koji kažu da se u Dubrovniku zimi ništa ne događa. „Od klasične glazbe i kazališta, pa do zabavnih pjevača, sada je sve to stavljeno pod jednu kapu“, rekla je Bogdanović i dodala kako će za sljedeću godinu tražiti i potporu hotelijera i turističkih agencija kako bi zima u Dubrovniku zaživjela u pravom smislu riječi. Zamjenik gradonačelnika Željko Raguž iz programa Festivala posebno je izdvojio klizalište koje će biti otvoreno u staroj gradskoj jezgri u četvrtak, 4. prosinca, umjetni snijeg pokraj mora na predjelu Peskarije, te božićne kućice koje su već postavljene.

Detaljan program Dubrovačkog zimskog festivala potražite na web stranici Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

(Visited 116 times, 1 visits today)

Komentari