Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Od ružnih babaroga do čarobnica-zavodnica

24.03.2013. Katarina Peroković
Foto: tate.org

Foto: tate.org

Vještica, čarobnica i slavenska babaroga samo su neki od naziva ovih žena s posebnim moćima, koje su ujedno i omiljeni predmet literature za sve uzraste. Zagorkina Grička vještica i vještice iz Grimmovih bajki oslikavaju negativni prizvuk koji se oduvijek vezivao uz ove superžene. Serijal Harry Potter donio je revoluciju u literalnom prikazu i pretvorio vještice i čarobnjake u sasvim obične ljude, koji eto slučajno imaju i čarobne moći. Nakon Harry Potter revolucije generacije roditelja više ne mogu tako lako plašiti djecu vješticama, jer Hermiona i ne djeluje zastrašujuće kao zločesta vještica iz Ivice i Marice. Čarobnice su osim u priče i legende prenesene i na slikarsko platno, a kako to izgleda saznat će posjetitelji najveće ljetne izložbe edinburške Škotske nacionalne galerije moderne umjetnosti. Od ružnih babaroga koje se hrane krvlju malih beba do čarobnica-zavodnica – umjetničko sanjarenje o vješticama proizvelo je neke od najmračnijih slika u povijesti umjetnosti. Vještice i druga poročna tijela istražit će pretjerano ekstremne i često vrlo zastrašujuće načine prikaza vještica kroz povijest.

Foto: tate.org, nationalgalleries.org

Foto: tate.org, nationalgalleries.org

Brojne legende oslikavaju vještičji izgled. Metla, šešir i kotao u kojem se brčka čarobni napitak stari su vještičji artefakti, dok različite inačice imaju i druge dodatke poput čarobnog štapića ili neizostavne bradavice koja izvrsno doprinosi njihovom vještičjem izgledu –  posjetitelji ljetne izložbe otkrit će kako su umjetnici prikazivali vještice i vračanje u proteklih 500 godina. Na izložbi će se naći djela Albrechta Dürera, Francisca Goye i Williama Blakea, kao i komadi iz 20. stoljeća autora poput  Paule Rego i Kiki Smith. Kroz grafike i crteže 16. i 17. stoljeća izložba će prikazati kako je razvoj tiska omogućio razmjenu mitova i legendi o vješticama od zemlje do zemlje.

Foto: nationalgalleries.org

Foto: nationalgalleries.org

“Najmračnije poglavlje u povijesti vještičarenja ne leži u zlonamjernosti vještica, već u namjernoj okrutnosti njihovih tužilaca”, poručila je autorica knjige Vještice i dalje žive iz 1929. godine, Theda Kenyon, a autori ovih mračnih slika sigurno se ne bi složili s njom. Bez obzira na to zamišljate li čarobnice kao Sabrinu, malu vješticu ili kao Babilonsku kurvu Williama Blakea, ako se u razdoblju od 27. srpnja do 3. studenog nađete u Škotskoj, ovu izložbu nikako ne smijete propustiti.

(Visited 310 times, 1 visits today)

Komentari