Istaknuto
18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute Pogledajte koja se tri naslova kriju u ovotjednoj preporuci tjedna i odaberite jedan koji želite da postane vaš!

14.03.2019.

Vrijeme čitanja: 5 minute ZIherung je nova serija članaka koja će pokriti albume koje je naš Luka Sinković slušao ili koji su ga samo okrznuli, a da su objavljeni u mjesecu iz naslova.

Vizart

Od ružnih babaroga do čarobnica-zavodnica

24.03.2013. Katarina PerokovićVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: tate.org

Foto: tate.org

Vještica, čarobnica i slavenska babaroga samo su neki od naziva ovih žena s posebnim moćima, koje su ujedno i omiljeni predmet literature za sve uzraste. Zagorkina Grička vještica i vještice iz Grimmovih bajki oslikavaju negativni prizvuk koji se oduvijek vezivao uz ove superžene. Serijal Harry Potter donio je revoluciju u literalnom prikazu i pretvorio vještice i čarobnjake u sasvim obične ljude, koji eto slučajno imaju i čarobne moći. Nakon Harry Potter revolucije generacije roditelja više ne mogu tako lako plašiti djecu vješticama, jer Hermiona i ne djeluje zastrašujuće kao zločesta vještica iz Ivice i Marice. Čarobnice su osim u priče i legende prenesene i na slikarsko platno, a kako to izgleda saznat će posjetitelji najveće ljetne izložbe edinburške Škotske nacionalne galerije moderne umjetnosti. Od ružnih babaroga koje se hrane krvlju malih beba do čarobnica-zavodnica – umjetničko sanjarenje o vješticama proizvelo je neke od najmračnijih slika u povijesti umjetnosti. Vještice i druga poročna tijela istražit će pretjerano ekstremne i često vrlo zastrašujuće načine prikaza vještica kroz povijest.

Foto: tate.org, nationalgalleries.org

Foto: tate.org, nationalgalleries.org

Brojne legende oslikavaju vještičji izgled. Metla, šešir i kotao u kojem se brčka čarobni napitak stari su vještičji artefakti, dok različite inačice imaju i druge dodatke poput čarobnog štapića ili neizostavne bradavice koja izvrsno doprinosi njihovom vještičjem izgledu –  posjetitelji ljetne izložbe otkrit će kako su umjetnici prikazivali vještice i vračanje u proteklih 500 godina. Na izložbi će se naći djela Albrechta Dürera, Francisca Goye i Williama Blakea, kao i komadi iz 20. stoljeća autora poput  Paule Rego i Kiki Smith. Kroz grafike i crteže 16. i 17. stoljeća izložba će prikazati kako je razvoj tiska omogućio razmjenu mitova i legendi o vješticama od zemlje do zemlje.

Foto: nationalgalleries.org

Foto: nationalgalleries.org

“Najmračnije poglavlje u povijesti vještičarenja ne leži u zlonamjernosti vještica, već u namjernoj okrutnosti njihovih tužilaca”, poručila je autorica knjige Vještice i dalje žive iz 1929. godine, Theda Kenyon, a autori ovih mračnih slika sigurno se ne bi složili s njom. Bez obzira na to zamišljate li čarobnice kao Sabrinu, malu vješticu ili kao Babilonsku kurvu Williama Blakea, ako se u razdoblju od 27. srpnja do 3. studenog nađete u Škotskoj, ovu izložbu nikako ne smijete propustiti.

(Visited 384 times, 2 visits today)

Komentari