Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Od sada se svakog mjeseca u Dokukinu KIC čuje Vox Feminae

24.01.2015. Petra Plivelić
Foto: Press

Foto: Press/Kate Bornstein

Američki predsjednik Obama u godišnjem obraćanju naciji poziva na ravnopravnost spolova i ističe nužnost financijske ravnopravnosti jer su žene na istim poslovnim pozicijma mnogo manje plaćene nego muškarci. Svaka čast! No taj govor je pisalo devet pisaca i na njemu su radili od američkog Dana zahvalnosti. Vrijeme je da se počnemo ponašati sukladno stoljeću u kojem živimo. Sadašnja ravnopravnost ravna je onoj u srednjem vijeku… U ovom feminističkom duhu, pozivamo vas u Dokukuno KIC.

Foto: facebook.com/VoxFeminae

Foto: facebook.com/VoxFeminae

Naime, od ove subote Dokukino KIC svakog mjeseca donosi neke od najzanimljivijih dokumentaraca koji promiču rodnu ravnopravnost. U sjeni Vox Feminae festivala koji već osam godina promovira i potiče kreativni i rodno osvješteni filmski, glazbeni i društveni program. Njime, kao jedini takav festival u Hrvatskoj, promiče glas „strašnih žena“ i aktivizma. Tako od veljače pa sve do kraja sezone u Dokukinu KIC možete gledati dokumentarne filmove koji su osvojili publiku proteklih godina, a odnose se na rodnu ravnopravnost, aktivizam te općenitu uloge žene u društvu.

Foto: Press

Foto: Press/Kate Bornstein

Prvu subotu otvaraju transrodna prava. Sukladno tematici, u subotu 22.1. u 21 sat moći ćete pogledati desetominutnu priču o roditeljstvu iz perspektive trans osoba. Kanadski kratki film Transformacija obitelji redatelja Rémyja Huberdeaua je zapravo prikaz problema, borbi i pozitivnih strana transseksualnih, transrodnih i genderfluidnih budućih roditelja u Sjevernoj Americi. Nakon toga slijedi cjelovečernji dokumentarac Kate Bornstein je Queer i Pleasant Danger redatelja Sama Federa. U filmu performerica i autorica Kate Bornstein uništava binarnosti i istodobno dekonstruira rod i vlastiti identitet. Sljedeće projekcije na redu su u četvrtak, 29. siječnja opet u 21 sat.

(Visited 110 times, 1 visits today)

Komentari