Istaknuto
16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

04.08.2018.

O skandaloznoj i pravno upitnoj smjeni Nataše Rajković s mjesta programske voditeljice Kulture SC-a te budućnosti Teatra &TD upitali smo za komentar istaknute, nagrađivane i cijenjene hrvatske kazališne redatelje koji su tijekom karijere djelovali u legendarnom kazalištu u Savskoj 25.

Knjige

Odabrane hrvatske naslovnice za 'Best Book Design from all over the World' natječaj

23.12.2014. Inga Đudik
Foto: facebook.com/meandarmedia

Foto: facebook.com/meandarmedia

U ožujku iduće godine održat će se natječaj Best Book Design from all over the World u Leipzigu, te izložba Book Art International u Frankfurtu, koja je dio Međunarodnog sajma knjiga. I hrvatski su nakladnici odlučili dati svoj doprinost, pa je tako Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu pripala čast i odgovornost da organizira natječaj kojim bi se izabrale knjige koje bi sudjelovale na natječaju.

Natječaj pod nazivom Hrvatska lijepa knjiga je priveden kraju i odabrano je 19 naslova. Stručni žiri činili su akademik Josip Bratulić, akademik Tonko Maroević, dr. sc. Mikica Maštrović, akademski grafičar Luka Gusić i akademski slikar-grafičar Danijel Srdarev.

Ne iznenađuje činjenica da je tematika velikog broja odabranih knjiga upravo likovne umjetnosti, no na popisu se našao i popriličan broj čitanki za osnovnoškolce. Od 101 knjige koje su pristigle na natječaj, žiri je odabrao ovih 19:

1.) Život način uporabe, Georges Perec, Meandar Media
2.) Ushiti, zamjeranja, opčinjenosti, Tatjana Gromača, Fraktura
3.) Unatrag, Branko Čegec, Meandar Media
4.) Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ 1926. – 1939. Arhitektura i sanitarna tehnika u službi napretka, Dubravka Kisić, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatski muzej arhitekture
5.) Rukovet Josip Vaništa, ur. akademik Velimir Neidhardt, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
6.) Ivan Picelj/retrsopekvtia grafike, mr. sc. Slavica Marković, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Kabinet grafike
7.) General Kiro Miš, Hrvoje Kovačević, Školska knjiga
8.) Radovan Tajder. Arhitektura/arhitekt, Marina Bagarić, Muzej za umjetnost i obrt, UPI2M PLUS d.o.o.
9.) Knjiga prozorâ, Semezdin Mehmedinović, Fraktura

Foto: fraktura.hr

Foto: fraktura.hr

10.) Bolonjske slike hrvatske povijesti. Politička ikonografija zidnih slika u ilirsko-ugarskom kolegiju u Bolonji, Daniel Premerl, Leykam international
11.) Pucanj ispred, Daniil Harms, Petikat
12.) Marko Rašica, Sanja Žaja Vrbica, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske
13.) Tabula rasa, Zvonko Maković, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Gliptoteka
14.) Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas, Suzana Marjanić, Udruga Bijeli val, Institut za etnologiju i folkloristiku, Školska knjiga
15.) Katedrala Velike Gospe u Dubrovniku, skupina autora, Institut za povijest umjetnosti, Gradska župa Gospe Velike, ArTresor naklada
16.) Ljubičasta čitanka, Čitanka za peti razred osnovne škole, Levak, Močibob, Sandalić, Skopljak-Barić, Profil International d.o.o.
17.) Zelena čitanka, Čitanka za šesti razred osnovne škole, Levak, Močibob, Sandalić, Skopljak-Barić, Profil International d.o.o.
18.) Modra čitanka, Čitanka za sedmi razred osnovne škole, Levak, Močibob, Sandalić, Skopljak-Barić, Profil International d.o.o.
19.) Narančasta čitanka, Čitanka za osmi razred osnovne škole, Levak, Močibob, Sandalić, Skopljak-Barić, Profil International d.o.o.

Nakon sajmova u Leipzigu i Frankfurtu, odabrane knjige će postati dio Njemačke nacionalne knjižnice u fondu German Museum of Books and Writing.

Pobjednicima natječaja čestitamo i želimo sreću na daljnjem natjecanju!

(Visited 172 times, 1 visits today)

Komentari