Istaknuto
19.11.2018.

Pulska Arena, 19. lipnja. Spremni smo.

14.11.2018.

Otvaramo ti vrata Ziher zajednice - pridruži nam se!

Film

Odlazak Bore Todorovića

08.07.2014. Vladimir Knežević
Isječak iz filma

Isječak iz filma

,,Ala je opravio, svaka mu čast.”, riječi su iz kultnog filma ,,Maratonci trče počasni krug” namijenjene Đenki (Bora Todorović), nakon što popravljajući krematorij u istome i uspije, no s jednim malim problemom – kremiravši samog sebe.
Ovaj četvrtak, 10.7, Bora Todorović još jednom će se naći u krematoriju u pratnji svojih glumačkih kolega, no ovaj put bez sjaja reflektora i kamera, pošto je jučer u jutarnjim satima preminuo u 84. godini i ostavio veliku rupu u kazališnom i filmskom svijetu Srbije, ali i regije.

Rođen je u učiteljskoj obitelji u Beogradu 1930. godine. Napustivši Mašinski fakultet u Beogradu upisuje Pozorišnu akademiju. Diplomirao je 1956. godine zajedno s poznatim glumcima Ljubom Tadićem i Markom Todorovićem u klasi profesora Joze Laurenčića. Laurenčić, rodom iz Splita, bio je veliki kazališni i filmski glumac i prvi profesor glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Jedan je od osnivača Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a prije toga je bio dugogodišnji član Hrvatskog narodnog kazališta. Bora Todorović također je bio član Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu nekoliko godina. Nakon iskustva stečenog radom na sceni HNK Zagreb, vraća se u Beograd i počinje glumiti u slavnom Ateljeu 212.

 Među prvim rukovoditeljima kazališta Atelje 212 bio je slavni Bojan Stupica, muž jednako slavne Mire Stupice (Todorović) – sestre također slavnog Bore. Bora je tamo veliki uspjeh ostvario glavnom ulogom u Arseniku i starim čipkama J. Keselringa, a filmski je debitirao ulogom neurotičnog partizana u filmu Koracima kroz maglu (1967) Georgija Skrigina. Široj publici najzapamćeniji je ostao po ulogama troimenog podstanara Petra Marka Jakovljevića u Balkanskom špijunu (1984), Đenke u Maratonci trče počasni krug (1982) i Luke Labana u Profesionalcu (2003), za kojeg je dobio Grand Prix nagradu u Cannesu. Otac je poznatog glumca (Vratiće se rode, Montevideo Bog te video, Ivkova slava, Mi nismo anđeli 2, Mrtav ladan…) i glazbenika Srđana Todorovića  koji je snimao pjesme s bendovima poput Ekatarina Velika, Partibrejkersi, Električni orgazam..

(Visited 176 times, 1 visits today)

Komentari