Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

Odlazak velikana: Preminuli Boris Buzančić i Ana Karić

10.10.2014. Hrvoje Korbar
Foto: facebook.com/Teatar.hr

Foto: facebook.com/Teatar.hr

Iznenada nas je napustilo dvoje velikana hrvatskog glumišta, Boris Buzančić i Ana Karić, čije su se karijere posljednji put ispreplele 2009. godine, kad su zajedno igrali u predstavi Ljubavna pisma na Sceni Gorica. Dok je Ana Karić posljednjih godina proživljavala pravu glumačku renesansu, koja je uključivala i niz projekata s mladim autorima, kao što je i njen posljednji projekt,  Svratište kod Alberta C. redatelja Vedrana Hleba, Borisa Buznačića nešto smo rjeđe gledali na pozornicama, a posljednja predstava u kojoj je igrao bila je My little corner of the world redateljsko-dramaturškog dvojca Anice Tomić i Jelene Kovačić.

Boris Buzančić rođen je 1929. u Bjelovaru, a diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1954. Od iste te 1954. igra u Gradskom dramskom kazalištu Gavella, tadašnjem Zagrebačkom dramskom kazalištu, u kojem je ostvario niz zapaženih uloga kao što je Brick u Mački na vrućem limenom krovu i Osvald u Ibsenovim Sablastima, a od 1966. bio je u angažmanu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Zanimljivo je da se pred kraj svoje glumačke karijere 1996. vratio u GDK Gavella, i to u već spomenuti komad Tennesseeja Williamsa Mačka na vrućem limenom krovu, ali u ulozi Dide Politta. Buzančić je ostvario i značajnu karijeru na filmu, u kojoj se ističu filmovi kao što je kultni U gori raste zelen bor Antuna Vrdoljaka i jednako kultna televizijska serija Velo misto, u kojoj je igrao fiktivnog splitskog gradonačelnika Dotura Vicu. Zanimljivo je da je gradonačelničku funkciju obnašao i u stvarnosti – Boris Buzančić bio je prvi gradonačelnik Grada Zagreba u samostalnoj Hrvatskoj, a iza 1993. povlači se iz politike. U sezoni 2006./2007. dobio je Nagradu hrvatskog glumišta za životno djelo kao glumac koji je, prema obrazloženju žirija, obilježio pola stoljeća vrhunaca hrvatskog glumišta. 

Ana Karić rođena je 1941. u Perušiću, a na Akademiji dramske umjetnosti diplomirala je 1963. Za razliku od Buzančića, imala je kazališni put koji nije bio toliko vezan uz institucionalno kazalište i bila mu je dosljedna do same smrti. Cijeli radni vijek provela je kao slobodna umjetnica, između ostalog i kao članica kultnog Teatra u gostima, a posljednjih dvadeset godina njenog rada obilježeni su suradnjom s nezavisnom scenom, Ivicom Buljanom i Teatrom ITD. U potonjem je igrala u nizu predstava, neumorna i u svojim sedamdesetima, među kojima se ističe Dezerter Saše Božića, nastao po motivima Kiklopa Ranka Marinkovića, Elektra Ivana Plazibata i već spomenuto Svratište kod Alberta C. Vedrana Hleba. Karić je ostvarila i niz zapaženih uloga na filmu i televiziji, među kojima vrijedi istaknuti posljednje – film Noćni brodovi Igora Mirkovića i televizijsku seriju Na terapiji. Rad Ane Karić poštovala je i publika i kritika, pa je tako dobila Nagradu hrvatskog glumišta za glumačko ostvarenje u radio drami za 2004./2005., a nagradu Fabijan Šovagović za veliki doprinos hrvatskom filmu 2010. godine.

(Visited 131 times, 1 visits today)

Komentari