Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Ogrestin film S one strane sprema se u pohod na Europskog Oscara

24.08.2016. Ziher.hrFoto: havc.hr/hrvatski-film

Glavni odbor Europske filmske akademije, pod predsjedanjem poljske redateljice Agnieszke Holland, objavio je listu pedeset najboljih europskih filmskih ostvarenja u 2016. godini. Među najboljih pedeset je i najnoviji igrani film redatelja Zrinka Ogreste S one strane, već nagrađivano djelo koje je svjetsku premijeru imalo na filmskom festivalu u Berlinu. Ondje je i osvojio posebno priznanje žirija Europa Cinemas Label, a nakon toga je prikazan na brojnim međunarodnim festivalima (Hong Kong, Karlovy Vary, Beograd, Sarajevo, La Rochelle) do posljednjeg u Herceg Novom gdje je osvojio Grand Prix. Film se proslavio i na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu gdje je osvojio sedam Arena, uključujući Grand Prix, te Arene za režiju, scenarij i glavne glumce, a bio je i laureat beogradskog FEST-a.

Najnoviji uspjeh S one strane je kandidatura za nominacije za 29. Europsku filmsku nagradu. Samom Ogresti je ovo druga nominacija za „europskog Oscara“ nakon što je 1991. godine bio nominiran u kategoriji debtantskog filma za svoj prvijenac Krhotine. Na listi filmova kandidiranih za nominacije nalaze se i dvije hrvatske manjinske koprodukcije: Vrapci u režiji Rúnara Rúnarssona (hrvatski koproducent MP filmska produkcija) i Sieranevada u režiji Cristija Puiuja (hrvatski koproducent Spiritus movens). Tu su i posljednja ostvarenja zapaženih redatelja poput Stephena Frearsa, Kena Loacha, Pedra Almodovara, Thomasa Vinterberga, braća Dardenne, Christiana Mungiua i drugih.

S one strane nastao je u produkciji Interfilma i koprodukciji Zillion Filma i HRT-a, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audovizualnog centra i Filmskog centra Srbije. Scenarij potpisuju Mate Matišić i Zrinko Ogresta, direktor fotografije je Branko Linta, montažer Tomislav Pavlic, skladatelji Šimun i Mate Matišić, scenografkinja je Tanja Lacko, kostimografkinja Katarina Zaninović, majstorica maske Slavica Šnur, a dizajneri zvuka su Martin Semenčić i Ivan Zelić. Glavne uloge odigrali su višestruko nagrađivani Ksenija Marinković i Lazar Ristovski. Film prati patronažnu sestru Vesnu koja se s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote.

∼ Našu recenziju filma možete pročitati ovdje. ∼

Europske filmske nagrade nagrađuju najveća dostignuća europske filmske kinematografije za najbolji film, najboljeg redatelja, najbolju glumicu i glumca te scenarista prema glasovima članova Europske filmske akademije. Narednih tjedana više od tri tisuće članova Akademije glasovat će za nominacije u spomenutih pet kategorija, a svi filmovi s trenutne selekcijske liste imaju uz to mogućnost osvajanja nagrada u kategorijama najbolje kamere, montaže, scenografije, kostimografije, glazbe i oblikovanja zvuka. Odluku o nagradama u spomenutim kategorijama bez prethodnih nominacija donijet će specijalni sedmeročlani žiri. Nominirani filmovi bit će objavljeni 5. studenog na filmskom festivalu u Sevilli, dok će dobitnici biti proglašeni 10. prosinca ove godine u Wroclawu u Poljskoj.

(Visited 41 times, 1 visits today)

Komentari