Istaknuto
15.10.2018.

Dobre knjige uvijek su u modi. Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

14.10.2018.

Priča o dvoje ljudi - kroz desetljeća - bez obzira na uspjeh ranijih izdanja, ostaje klasik koji uvijek može (p)ostati suvremen.

Knjige

Preporuka – Okusite čari Tequile

07.01.2013. Lorena Grubišić
Foto: facebook.com/

Foto: facebook.com/Krzysztof Varga

Za ulazak u novu godinu vjerojatno ste nazdravili pivom, votkom ili pak sokom. Već standardne novogodišnje odluke ste donijeli, planovi kako ćete ih ostvariti još uvijek se čine realnim i uzbudljivim. Zašto ne bi jedna točka na Vašem popisu bila tequila? Ne, pritom ne mislim na alkoholno piće koje je ime dobilo po meksičkom gradu Tequila u čijoj je okolici nastalo, već o knjizi poljskog pisca i novinara Krzysztofa Varge. Roman se čita u jednom dahu (ne zbog svega stotinjak stranica, premda bi i ta činjenica mogla potaknuti na čitanje dio Vas kojima sočne knjige od 300+ stranica i nisu tako privlačne), njegov značaj potvrđuju i dva poljska izdanja, nominacija za prestižnu nagradu NIKE, ali i osiguravanje Vargi kultnog mjesta u suvremenoj književnosti urbanog izraza.

Krzysztof Varga diplomirani je polonist i urednik kulture u najčitanijim poljskim dnevnim novinama Gazety Wyborczoj. U svojim djelima, koja se smatraju kultnim, isprepleće crni humor, ljubav, prijateljstvo, smrt i antijunake koji nas svojim ironičnim i jednostavnim razmišljanjima potiču na rasprave o filozofiji života.

Kroz radnju “Tequile” vodi nas vokalist punk benda, koji svoju priču započinje u njemu neugodnoj situacija: odijelo nije njegov stil, šminkerske cipele mu se kližu… a svemu tome pridonosi razlog takvom odijevanju – nosi lijes na sprovodu prijatelja i bubnjara iz benda. Njegov tragikomičan monolog prožet je ironijom, neobičnim razmišljanjima i situacijama, a dojam je upotpunjen slengom pripadnika punkerske subkulture (i velikog broja mladih). Upravo Vam taj bezbrižni stil pisanja često odvlači pozornost od ozbiljnosti situacija o kojima glavni lik progovara. No, treba li život uistinu shvaćati preozbiljno?

Okusite Tequilu i saznajte sami!

(Visited 59 times, 1 visits today)

Komentari