Istaknuto
14.12.2017.

"Star Wars: The Last Jedi" osma je epizoda iz najpopularnije svemirske sage o obitelji Skywalker, ali sve više i nekim novim likovima koji pokušavaju donijeti ravnotežu sili.

06.12.2017.

Ganz novi i Dance_Inn festival udružuju snage u fokusu na suvremenu izvedbenu umjetnost i live art. Festival će donijeti dvije premijeri, nekoliko radionica, tribina i rezidencija, a uoči festivala u Zagrebu gostuje Matthias Lilienthal, producent, kustos i ravnatelj Munchner Kammerspiele.

Vizart

Omladinske radne akcije: Dizajn ideologije u KIC-u

28.03.2017. Jelena KovačevFoto: Press

Kulturno informativni centar u srijedu, 29. ožujka, u 20 sati otvara izložbu Omladinske radne akcije – Dizajn ideologije u Galeriji na katu. Izložba i katalog koji ju prati daju uvid u način predstavljanja i promidžbe radnih akcija posredstvom vizualnih medija. Dugovječnost akcija osigurana je bogatom produkcijom oblikovanja grafičkih mapa, plakata, letaka, brigadnih novina, razglednica, knjižica, iskaznica, priznanja, diploma, prigodnih poštanskih maraka, stručnih publikacija…

Za omladinske radne akcije skladana su djela ozbiljne i popularne glazbe, dizajnirane omotnice singl i LP izdanja. Snimani su edukacijski, dokumentarni i igrani filmovi za koje su oblikovani plakati. Akcije su trajale više godina i za njih su se gradila i opremala cijela naselja, proizvodila se odjeća i obuća.

Prema riječima Bojana Krištofića, jednog od autora tekstova kataloga izložbe: “Dizajn za omladinske radne akcije osvježava proučavanje jugoslavenskog društvenog polja jer danas djeluje naivno, zaigrano i oslobađajuće na način drugačiji od hipijevske i punkerske pobune omladinskih listova ili neoavangardne zafrkancije pripadnika Nove umjetničke prakse (koji su se istodobno bavili dizajnom).”

Na izložbi će biti prikazan izbor materijala posuđen od tridesetak institucija i privatnih kolekcionara: plakati, knjige, novine, monografska izdanja, fotografije, grafičke mape, odjeća, značke i medalje, iskaznice, mape vizualnih identiteta. Bit će izloženi radovi brojnih autora: od grafičkih rješenja Marijana Detonija, Zvonimira Agbabe, Ivana Picelja, Mladena Galića, Branka Gavrića, Likovnog studija, preko fotografija Milana Pavića i Borisa Cvjetanovića do djela Pive Karamatijevića i Franje Mraza.

Autori koncepcije, postava i kataloga izložbe su Sanja Bachrach Krištofić Mario Krištofić, a autori tekstova Sanja Bachrach Krištofić, Mario Krištofić, Andrea Der Hazarijan Vukić, Bojan Krištofić i Reana Senjković. Izložbu organizira umjetnička organizacija Kultura umjetnosti iz Zagreba.

Na nekadašnji Dan omladinskih radnih akcija, 1. travnja 2017. godine u 19 sati u dvorani KIC-a prikazat će se filmovi: S.P.U.K. (1983.) i Omladinske radne akcije (1977.).

Izložba ostaje otvorena do 11. travnja 2017. godine.

Komentari