Istaknuto
14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

10.06.2018.

Uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, a nekoliko dana nakon presude Zdravku Mamiću, pjesma "Nogomet" Pips, Chips & Videoclipsa ponovno postaje iznimno aktualan društveni komentar. Kako je Ripper 1998. u žar zbivanja smjestio u suštini antinogometnu pjesmu, to se ne susreće često.

Vizart

One Million Bones: Umjetnička instalacija koja podiže svijest o genocidu

18.06.2013. Selma Pezerović
Foto: facebook.com/One Million Bones - Washington, DC

Foto: facebook.com/One Million Bones – Washington, DC

Milijun kostiju (One Million Bones) naziv je pozamašne društvene instalacije koja je postavljena ispred Bijele kuće u Washingtonu 8. lipnja. Riječ je o projektu koji obuhvaća milijun ručno izrađenih kostiju od papira, gline, kartona i drugih materijala. Kosti su ležale na  zelenoj površini u Washingtonu nekoliko dana, a kako pokretači projekta, kojima ovo nije prvo izlaganje, kažu na službenoj stranici – Milijun kostiju dio je Umjetnosti revolucije, organizacije čiji je rad usmjeren na naglašavanje utjecaja moći umjetnosti koja je potaknuta aktivizmom. Više o pokretačkoj snazi umjetničke instalacije možete pročitati ovdje.

Foto: facebook.com/Juxtapoz Magazine

Foto: facebook.com/Juxtapoz Magazine

Sam projekt podiže svijest o genocidu i kršenju ljudskih prava u Sudanu, Demokratskoj Republici Kongo, Somaliji i Burmi. Iako je genocid kao pojam definiran Konvencijom još 1948. godine njegovo značanje danas se koristi u mnogo širem kontekstu. Najpoznatiji (i ujedno najveći) je genocid vršen od strane britanskih kolonijalista nas domorocima zemalja koje su osvojili. Treba svakako napomenuti da je masakr u Srebrenici najveći genocidni zločin počinjen u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Obljetnica stradanja obilježava se 11. srpnja.
(Visited 180 times, 1 visits today)

Komentari