Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Vizart

One Million Bones: Umjetnička instalacija koja podiže svijest o genocidu

18.06.2013. Selma Pezerović
Foto: facebook.com/One Million Bones - Washington, DC

Foto: facebook.com/One Million Bones – Washington, DC

Milijun kostiju (One Million Bones) naziv je pozamašne društvene instalacije koja je postavljena ispred Bijele kuće u Washingtonu 8. lipnja. Riječ je o projektu koji obuhvaća milijun ručno izrađenih kostiju od papira, gline, kartona i drugih materijala. Kosti su ležale na  zelenoj površini u Washingtonu nekoliko dana, a kako pokretači projekta, kojima ovo nije prvo izlaganje, kažu na službenoj stranici – Milijun kostiju dio je Umjetnosti revolucije, organizacije čiji je rad usmjeren na naglašavanje utjecaja moći umjetnosti koja je potaknuta aktivizmom. Više o pokretačkoj snazi umjetničke instalacije možete pročitati ovdje.

Foto: facebook.com/Juxtapoz Magazine

Foto: facebook.com/Juxtapoz Magazine

Sam projekt podiže svijest o genocidu i kršenju ljudskih prava u Sudanu, Demokratskoj Republici Kongo, Somaliji i Burmi. Iako je genocid kao pojam definiran Konvencijom još 1948. godine njegovo značanje danas se koristi u mnogo širem kontekstu. Najpoznatiji (i ujedno najveći) je genocid vršen od strane britanskih kolonijalista nas domorocima zemalja koje su osvojili. Treba svakako napomenuti da je masakr u Srebrenici najveći genocidni zločin počinjen u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Obljetnica stradanja obilježava se 11. srpnja.
(Visited 187 times, 1 visits today)

Komentari