Istaknuto
19.07.2018.

Tri autorska projekta, jedna opera, jedan mjuzikl, praizvedba jednog suvremenog hrvatskog teksta i uprizorenje jednog klasičnog naslova - to su najbolje predstave u sezoni 2017./18. koje se izdvajaju po svojoj kvaliteti, originalnosti, izvrsnoj režiji i glumačkim ostvarenjima.

18.07.2018.

Prošle godine počeli smo praksu filmova i albuma starih deset godina, tako i ove nastavljamo s filmskim naslovima, ovaj put iz 2008. godine.

Vizart

Ono si kako izgleda tvoja spavaća soba?

28.04.2013. Jurica Mlinarec
Foto: Screenshot/youtube.com

Foto: Screenshot/youtube.com

Na slici se nalazi Risa, petnaestogodišnja Japanka iz Kyota. Živi s trinaest žena u tzv. čajnoj kući (teahouse) gdje izučava biti gejšom. Odlučila se za to nakon što je vidjela gejše na televiziji. Svaki dan nekoliko sati trenira pripravku čaja, dikciju, pjevanje i plesanje. Najmlađa je maiko (osoba koja je prošla test za izučavanje posla gejše) u Japanu.

Život djece inspirira engleskog fotografa Jamesa Mollisona. “Kada su me pitali da smislim ideju koja bi uključivala dječja prava, počeo sam razmišljati o vlastitoj spavaćoj sobi, koliku je značajnost nosila sa sobom te kako je odražavala kakav sam”. Mollison je pravio portrete djece i njihovih soba koje “odražavaju u kakvom kontekstu oni žive”. Stvaranjem ove serije fotografija obišao je sve kontinente, a životi djece, u koje je fotografijom ulazio, nevjerojatno su raznoliki. Tako se u njegovoj knjizi Where Children Sleep nalaze dječak koji je bio vojnik tijekom rata u Liberiji, četverogodišnja Jasmine iz Kentuckyja čija je soba prepuna kruna koje osvaja kao sudionica u dječjim natjecanjima u ljepoti i devetogodišnji Alex koji ne ide u školu već vrijeme provodi proseći po ulicama Ria de Janeira.

Foto: Screenshot/youtube.com

Foto: Screenshot/youtube.com

Knjiga je prvenstveno namijenjena djeci, kaže Mollison, da im razvije interes u razumijevanju socijalnih problema koji utječu na njihove godišnjake, odnosno okolnosti njihovih života rasprostranih diljem svijeta. Cjelokupnu galeriju fotografija možete pogledati na njegovim službenim stranicama.

(Visited 87 times, 1 visits today)

Komentari