Istaknuto
15.10.2018.

Dobre knjige uvijek su u modi. Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

14.10.2018.

Priča o dvoje ljudi - kroz desetljeća - bez obzira na uspjeh ranijih izdanja, ostaje klasik koji uvijek može (p)ostati suvremen.

Izvedbene umjetnosti

Opera “Macbeth” u riječkom HNK

12.01.2013. Dunja Hafner

 

Foto: hnk-zajc.hr

Foto: hnk-zajc.hr

Riječki HNK Ivan pl. Zajec svoj program u novoj godini započinje obnovom opere “Macbeth” talijanskog skladatelja Giuseppe Verdija. Odabir opere nije slučajan, naime 2013. je godina velike obljetnice skladatelja, odnosno 200. godišnjica njegova rođenja. Operu je režirao Ozren Prohić koji je također zaslužan i za scenografiju, a dirigentsku palicu ima Nikša Bareza. Glavna uloga Macbeth pripala je Siniši Hapaču, dok će ulogu Lady Macbeth pjevati Olga Kaminska. U ulozi Banca je Siniša Štork, Macduff je Davor Lešić, Malcom Voljen Grbac, a uloga Dame pripala je Milici Marelji. “Macbeth” je intrigantna priča o ambiciji i vlasti koja će ovoga puta biti suvremeno prikazana iz perspektive našeg vremena. Opera se bavi pitanjem ostvarivanja vlastitih ambicija preko žrtava. Riječ je o patološkoj ambicioznosti koja uništava međuljudske odnose i ljubav, te se postavlja pitanje koliko stvaranje vlastitih ambicija utječe na druge ljude i izaziva im patnju. Samu izvedbu obilježavaju dramski prizori nabijeni emotivnošću i često zgusnuti dijalozi kojima se postiže napetost i koji u glazbenom smislu nalikuju na recitative. Sve ovo pridonosi činjenici da je predstava revolucionirala talijansku operu 19. stoljeća (njena praizvedba bila je 1847.). Predstava je  premijerno izvedena 22. veljače 2008., a u siječnju su planirane dvije izvedbe: u subotu i ponedjeljak, 12. i 14. siječnja s početkom u 19:30 sati.

(Visited 58 times, 1 visits today)

Komentari