Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Vizart

Orijenta(liza)cija Matka Vekića prema pozicijama moći u MUO

08.01.2017. Anja TomljenovićFoto: muo.hr

Nakon posljednje veće izložbe Životinjski krug – zodijak u Umjetničkom paviljonu (danas nam se čini davne 2005. godine), Matko Vekić ponovno predstavlja svoj slikarski rad značajnijeg opsega zagrebačkoj publici u Muzeju za umjetnost i obrt. Izložba Orijenta(liza)cija sastoji se od recentnih radova koji su podijeljeni u dva ciklusa: Maska slike božje (2012.-2016.) i Džihad (2016.). Potonji se tematski, motivski i idejno nadopunjuju i preklapaju u okviru autorova interesa za suvremeni svijet i događanja u njemu.

Grozničav strah i nelagoda

Najimpresivnije slike pripadaju ciklusu Džihad. Gola tijela žena i muškaraca grče se u strahu i napetosti dok nejasno oblikovana lica grozničavo prekrivaju rukama. Jedino što se može razaznati na njihovim licima otvorena su usta u kriku i vapaju. Jedini koloristički akcenti geometrijskog su oblika i podsjećaju na tepihe i sagove istočnjačkog podrijetla. Nemirni i brzi potezi kista i tamne boje pojačavaju taj dojam grča i nelagode u kojima su se protagonisti zatekli. Pokušavaju se skloniti i pobjeći pred nekim ili nečim, a ne uspijevaju jer ih mrak guta i vuče u ponor. Pred kime se oni povlače, od koga se pokušavaju skloniti, koga se toliko boje?

Foto: muo.hr

Naziv ciklusa sugerira borbu muslimana, ne nužno agresivnu i oružanu (kako je to uviježeno u shvaćanju Zapada), nego i onu duhovnu. Pri tome treba uzeti u obzir i interpretaciju u kojoj tijela ne ostaju samo razlikovno obilježje na vjerskoj osnovi kao što se to često tumači u medijima, već prerastaju u univerzalan simbol straha i nemoći pred autoritetom.

Različiti mehanizmi društvenog pritiska

Spomenuto čitanje omogućuju portreti iz ciklusa Maska slike božje. Radi se o nepoznatim licima koja preuzimaju maske i skrivaju svoje prave identitete iza njih. Međutim, nije potrebno znati njihova imena i prezimena. Neka vanjska obilježja poput zapovjedničke kape ili bijelog ovratnika daju naslutiti kako se određena vrsta nasilja i pritiska ne mora vršiti nužno putem oružja. Devet portreta postavljeno je tako da djeluju poput dijelova slagalice u represivnom društvu, predstavljajući tako mehanizme različitih autoriteta, od političkih do vjerskih.

Treba dodati i zanimljive motive koje Vekić ubacuje u svoje slike. Jato zlokobnih crnih ptica u čovjekovoj glavi zasigurno sugeriraju zle i mračne misli. Trudnica koja je pognuta i rukama pokušava obgrliti svoje nerođeno dijete kako bi ga zaštitila. Neizbježno se postavlja pitanje: mislimo li na budućnost, na one koji dolaze poslije nas i što ćemo im ostaviti u naslijeđe?

Foto: facebook.com/muozagreb

Nadalje, balone obično vežemo uz pozitivan kontekst koji nerijetko uključuje djevojčicu u ružičastoj haljinici u zoološkom vrtu. Na Vekićevoj slici pod tim nazivom taj pojam više ne asocira na nešto lijepo i dražesno. Na platnu su prikazani muškarci s policijskim oružjem i psom koji djeluju agresivno, nepopustljivo, gotovo nemilosrdno. Osim što se time intenzivira emocija straha koja objedinjuje Vekićeva ulja na platnu, postavljaju se pitanja o tome tko je onaj kojega se progoni, a tko je onaj koji je gonjen.

Naziv izložbe Orijenta(liza)cija sadrži igru riječi koja se referira na Orijent, kao i riječ orijentacija koja potencijalno ukazuje na autorovu želju za definiranjem svoje, ali i promatračeve pozicije u suvremenom svijetu. Vekić pokazuje kako se i u tradicionalnim slikarskom mediju, koji nam se svima ponekad čini zaboravljenim, mogu vrlo kvalitetno postaviti ključna pitanja za pojedinca i društvo. Imajući to na umu, ne propustite pogledati Orijenta(liza)ciju do 29. siječnja.

(Visited 95 times, 2 visits today)
Što misliš o ovoj izložbi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(2 votes, average: 4.500 out of 5)

Komentari