Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Knjige

Orwellov roman 1984. ponovno aktualan

14.06.2013. Lucija Lakoš
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Knjiga 1984. Georgea Orwella ovih je dana tražena roba. Naime, otkad je londonski Guardian otkrio da američka tajna služba NSA nadzire internet i elektroničku poštu cijeloga svijeta, jedna američka online kompanija  za prodaju zabilježila je porast potražnje za Orwellovom 1984. za čak 6000 posto.

Ono što povezujemo  s 1984. činjenica je da ta knjiga poprilično točno i pomalo proročanski opisuje nadzor i cenzuru za koje smo uvijek sumnjali da postoje, a sada je to i potvrđeno. Popularna knjiga izdana 1949. govori o životu pojedinca u totalitarnom režimu, a radnja je smještena u imaginarnu državu Oceaniju malo poslije Drugog svjetskog rata. Glavni junak je Winston Smith koji radi kao službenik u Ministarstvu ‘istine’ a  zadužen je za ispravljanje povijesnih činjenica.  Smatra se da je Orwell svojim djelom utjecao na ideju o popularnom Big Brotheru a iz romana 1984. preuzeta je rečenica : “Veliki Brat te promatra” .

Prevedena je na 62 jezika a po njoj je snimljen i film. Zbog Orwellovih insinuacija na staljinistički režim knjiga je bila zabranjivana u mnogim zemljama. Zahvaljujući 1984. po Georgeu Orwellu nazvan je i asteroid otkriven baš te iste godine koju nosi i naziv Orwellova romana.

(Visited 420 times, 1 visits today)

Komentari