Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Film

Oscar: Genijalci koje Akademija nikad nije proglasila najboljima

02.03.2013. Ivana BeloševićVrijeme čitanja: 5 minute
Foto: Facebook.com

Foto: Facebook.com

Većina glumaca, redatelja, producenata, scenarista i tehničara smatra da je jedna od najvećih časti osvojiti simbolični „zlatni kipić“. Ipak, neki od najboljih nikad nisu kući ponijeli popularnu statuu, što je teško za povjerovati s obzirom na njihove besprijekorne talente. Pogledajmo za koga je to 6000 glasačkih članova Akademije (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) odlučilo kako za nominacije ili dobivanje Oscara nikad nisu bili dovoljno dobri ili bolji od konkurencije.

Brad Pitt
Nekada, zasjenjena njegovim izgledom, gluma nije uspijevala doći do izražaja – čak i na IMDb-u piše kako su njegov „trade mark“ dobar izgled i jaka čeljust. Brad Pitt zaista jest glumac neupitnih sposobnosti koje se, čini mi se, često podcjenjuju. Najbliže što je došao osvajanju Oscara bila je nominacija  za najboljeg glumca u filmu Moneyball prošle godine te za najboljeg sporednog glumca u filmu 12 Monkeys iz 1995. Osobno mi je on jedina svijetla točka filma The Tree of Life koji me upoznao s novom dimenzijom precijenjene pretenciozne gluposti koju je teško opisati bez korištenja vulgarizama. No, sjetimo se samo filmova za koje Brad nije zaprimio nominaciju, kao što su Snatch, Inglorious Basterds, Legends of The Fall, Se7en,  Fight Club…  Šteta, zaista šteta. Upravo nas jedan od tih filmova, točnije, Fight Club,dovodi do sljedećeg glumca koji spada u ovu kategoriju.

Edward Norton
Spomenuti Fight Club, 25 Hours, Moonrise Kingdom… Lista je ogromna.  Nominiran je za najbolju glavnu ulogu u filmu American History X te za najboljeg sporednog glumca u filmu Primal Fear, no to je, nažalost, ostalo samo na nominacijama. Norton često glumi likove s podvojenim ličnostima ili pak inteligentne, ali psihički uznemirene individualce i izvrsno to odrađuje. Inače, uloga za film Primal Fear prvo je ponuđena Leonardu DiCapriju koji ju je iz neznanih razloga – odbio. Tko zna, možda bi njemu donijela Oscara, no umjesto toga, upravo je on sljedeći na ovoj listi.

Leonardo DiCaprio
Iako će mnogima Leo uvijek ostati Jack iz Titanica, DiCaprio se može pohvaliti mnogim izvrsnim ulogama. Tri puta je nominiran za Oscara i to za najboljeg glumca u filmovima Blood DiamondThe Aviator te What’s Eating Gilbert Grape (za najboljeg sporednog glumca). Ipak, sjećamo ga se i iz filmova Inception, Shutter Island, The Departed, Catch Me If You Can…Leonardo često glumi u Scorseseovim filmovima gdje njegove glumačke sposobnosti nikada nisu razočarale. Ono što je razočaralo je činjenica da nije nominiran za najboljeg sporednog glumca ove godine, u filmu Django Unchained Quentina Tarantina. Film sljedećeg na ovoj listi, pak, ove godine je nominiran za Oscara, no bezuspješno.

Tim Burton
Istina je, Tim Burton nikada nije dobio Oscara, tek su mu dva animirana filma zaprimila nominacije, Frenkenweenie, ove godine te Corpse Bride iz 2005. Batman Returns, The Nightmare Before Christmas, Alice In Wonderland, 9, Beetlejuice, Sweeney Todd: The Deamon Barber of Fleet Street, Sleepy Hollow… Tim Burton je zbilja znao biti genijalan, kažem znao jer u posljednje vrijeme kao da živi na staroj slavi. U svoje projekte gotovo imperativno uključuje sljedećih dvoje glumaca koji također nikada nisu dobili Oscara.

Foto: Facebook.com

Foto: Facebook.com

Johnny Depp
Obratite sada pažnju na ove filmove i prisjetite se karizmatičnog Johnnyja u njima: Burtonov Edward Scissorhands, Sweeney Todd, Pirates of the Caribbean, The Rum Diary, Public Enemies, The Imaginarium of Doctor Parnassus, Blow, Charlie and the Chocolate Factory, Chocolat, The Ninht Gate, Fear and Loathing in Las Vegas, Donnie Brasco i tako dalje. Ni jedan Oscar, što reći? Johhny često glumi ekscentrične likove neshvaćene od društva te likove s britanskim naglaskom, a nerijetko i glumi rame uz rame sa sljedećom na ovoj listi.

Helena Bonham Carter
Genijalnu Helenu često možemo gledati u filmovima gdje je radnja smještena u razdoblje prije 20. stoljeća. Dvaput je nominirana za Oscara i to za uloge u filmovima koje nije napravio njen suprug, Tim Burton, a to su The Wings of The Dove i The King’s Speech, po mojem skromnom mišljenju, dosadan film koji dva sata u prvi plan stavlja logopediju. No, Helena je isto tako briljirala i u Fight Clubu, Conversations With Other Women i mnogim drugim filmovima, uključujući, naravno i one suprugove. Zaista šteta, ova glumica, često simpatično „razbacane“ kose i crne šminke je pretalentirana i predobro to pokazuje da Akademija to ne bi potvrdila nagradom. Inače, Bonham Carter je odbila ulogu u filmu jednog od najboljih scenarista i redatelja današnjice. Film se zove Breaking the Waves, a kreator mu je sljedeći na listi.

Lars Von Trier
Dovoljno je reći – Dogville. A onda se sjetimo i Melancolije, Dancer in the Dark, Antichrista koji je,, meni osobno i nakon mnoštva puta gledanja (da iskoristim eufemizam jer sam Larsov fan), neshvatljiv. Nadalje, ratna drama Europa kriminalistička komedija/drama, Dear Wendy samo su neki od filmova koje je osmislio genijalni um Larsa Von Trieara. Inače, Lars je poznat i po tome što mu u filmovima često glume  Udo Kier i Jean-Marc Barr. S obzirom da Lars nikada nije bio u SAD-u, nekako sumnjam da ovom Dancu previše znače losanđeleška ceremonija i zlatni kipić. Mislim da je ionako puno veća čast to što je sljedeći velikan na listi za Von Triera rekao kako misli da je genije.

Ingmar Bergman
Veliki Ingmar Bergman nominiran je za čak 9 Oscara, osvojio je 71 nagradu, ali Akademija ga nikada nije proglasila najboljim. Seventh Seal, Persona, Fanny and Alexander, The Lie, Certificate, Efter Repetitionem… Lista je preduga da sve nabrajam.Ne znam, zaista, po kojim kriterijima netko tako velik nikada nije izašao kao pobjednik u Los Angelesu. Bergman je, inače, poznat po krupnim planovima lica i satova, dinamičnom upotrebom sjena, religioznim temama, a sve to stane u, ponekad, čak manje od 90 minuta. Nakon Bergmana, slijedi još jedna švedska ikona koja je našla svoje mjesto na ovoj nezahvalnoj listi.

Greta Garbo
Svi su čuli za Gretu Garbo, čak i oni koji nisu gledali njezine filmove. Prema tome, bilo bi logično da je popularna neamerička glumica barem jednom osvojila Oscara, zar ne? Izgleda da ne. Čak je 4 puta bila nominirana za Oscara i to u filmovima Ninotchka, Camille, Anna Christie i Romance.Glumila je i u filmovima Mata Hari, Grand Hotel, The Kiss… Možda ju je zasjenilo što je jednom prilikom za Guinessovu knjigu rekorda izglasana za najljepšu ženu na svijetu. Kad smo kod superlativa, zavšrimo s čovjekom kojeg je Guardian proglasio najvažnijim redateljem ove ere.

David Lynch
Mulholland Drive, The Elephant Man  i Blue Velvet nominirani su za Oscara. Osim toga, Lynch je osvojio 42 druge nagrade i  38 nominacija. Sjetimo se njegovih filmova kao što su Ereserhead, Wild at Heart, Lost Highway, Inland Empire i naravno, kultne serije – Twin Peaks. Inače, čudnjikavi genijalac u svoje projekte učestalo uključuje Kylea MacLachlana, često u svojim filmovima koristi pjesme Roya Orbinsona, nerijetko ostaje neshvaćen u svojim seksualno nabijenim i grafički nasilnim prikazima američkih predgrađa. Njegova genijalnost je neupitna, no tako, očito ne misli i Akademija.

Foto: Facebook.com

Foto: Facebook.com

Na ovu listu, dodala bih još sljedeće: Jude Law, Robert Downey Jr.,  Marlene Dietrich, Julianne Moore, Glenn Close, Jim Carrey, Ewan McGregor i čisto iz zanimljivosti – Marylin Monroe.
Osobno mislim da dobitak Akademijine nagrade ne znači ništa – pretjeran glamur, komercijalizacija, očigledna amerikanizacija i oko 6 sati nepotrebnog izazivanja senzacije od nečega što se moglo obaviti i za sat vremena. Kad kažem sat vremena, mislim doslovno sat vremena. Prva dodjela Oscara, ona 1929. godine, trajala je 15 minuta, karta za prisustvovanje ceremoniji koštala je mizernih 5 dolara. Tada cilj nije bilo izazivanje senzacije, barem ne u tolikom razmjeru kao što je slučaj danas, bilo je važno javno obznaniti nekome da njegov ili njen talent nije prošao nezamijećen.
Ipak, sretno svim ovim velikim (aktivnim i živućim) glumcima i glumicama, scenaristima i redateljima, u nadi kako će velika Akademija i njih dodati na svoj popis dobitnika jer u povijest već zasigurno jesu upisani.

(Visited 329 times, 1 visits today)

Komentari