Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Knjige

Oscar Wilde – Dandy radi umjetnosti

16.10.2015. Janja ŽganecFacebook.com/OscarWildeAuthor

Pamti li ga se više po njegovom jedinom romanu ili osudi za seksualnu perverziju – zapravo homoseksualnost? Oscar Wilde rođen je na današnji dan, 16. listopada 1854. u Dublinu. Otac mu je bio liječnik, a majka pjesnikinja čiji je prijevod gotičkog romana Sidonia the Sorceress u brojnim navratima inspirirao Wildea za vlastita djela.

Školovao se prvo u Dublinu, gdje dobiva stipendiju za Trinity College, a poslije toga za Oxford. Još za školovanja pokazao se kao dandy, ekscentrik i estet, te se pridružio masonskoj loži. Na Oxfordu se susreće s likom i djelom Waltera Patera, profesora s velikim utjecajem na tadašnje estete i “dekadente”, larpurlartizmom, no i s Johnom Ruskinom, koji je pak zagovarao neko moralno dobro i viši cilj umjetnosti.

Počinje s pisanjem poezije, već na Oxfordu dobiva pohvalu za pjesmu Ravenna, objavljuje poeziju u časopisima, a potom seli u London gdje izdaje svoju prvu zbirku, Poems, 1881. Godinu poslije Wilde održava 140 predavanja po Sjevernoj Americi, teme su raznolike i kreću se od književnosti do dizajna interijera, a autor ostaje zapamćen kao vrhunski govornik, a tamo upoznaje i Walta Whitmana kojem se uvelike divio.

Dvije godine kasnije Wilde se oženio Constance Lloyd i dobio dva sina; Cyrila i Vyvyana. U to vrijeme počinje uređivati ženski časopis Lady’s World, koji je brzo preimenovao u Women’s World i založio se za “ozbiljnije” tekstove, o obitelji, odgoju djece, ali i književnosti i umjetnosti sa ženskog stajališta (prije je to bio uglavnom modni časopis). Objavljuje svoje kratke priče u časopisima, a 1888. izlazi zbirka Sretni kraljević, a nešto kasnije i Zločin lorda Artura Sevila i A House of Pomegranates. Zasićen novinarskim poslom, upušta se u pisanje eseja, poglavito o svom pogledu na književnost, prenoseći dovitljivost i duhovitost svojih govora u tu formu.

Facebook.com/OscarWildeAuthor

Facebook.com/OscarWildeAuthor

Slika Doriana Graya prvo je objavljena kao priča 1890. Već tada zaradila je prijekore kritičara zbog dekadencije, amorala i homoseksualnosti, od kojih se Wilde bijesno branio svojom larpurlartističkom filozofijom. Ipak, za izdanje romana izbacio je neke dijelove, a u predgovoru se nadugačko brani i objašnjava.

Najviše uspjeha doživio je kroz svoje drame. Vera ili Nihilisti (1880.) i Vojvotkinja od Padove (1883.) nisu najbolje primljene, no donijele su neke početne zarade. Lady Windermere’s Fan, Žena bez važnosti i Idealan suprug donijele su više uspjeha, široko su prihvaćene kao komedije, a satirom uspješno pružaju Wildeovu kritiku viktorijanskog društva. Posljednja je, sada najpoznatija, The Importance of Being Earnest, praizvedena u Londonu 1895. Iako je također satirična, zamjera joj se nedostatak ozbiljnosti i dubine kritike i bavljenja socijalnim i političkim pitanjima.

Wildeov uspjeh, vrh popularnosti dostignut u kazalištu, nagrđen je problemima sa zakonom koje je izazvala njegova veza s Lordom Alfredom Douglasom. Nakon što je saznao za homoseksualnu prirodu odnosa svoga sina i gospodina Wildea, Alfredov otac uputio je Oscaru riječi koje su autora toliko uznemirile da ga je optužio za klevetu. Nažalost, ta optužba je odbačena i preusmjerena na Wildea – optužen je za amoral, viktorijanska engleska nije ni prihvaćala ni tolerirala homoseksualnost. Osuđen je na dvije godine zatvora i prisilnog rada.

Po izlasku 1897. odlazi u Francusku gdje piše svoju najpoznatiju pjesmu, Baladu o tamnici u Readingu. Ostavština suđenja spriječila ga je da se ponovno poveže s obitelji, a s Alfredom je proveo još par mjeseci dok ih obitelji nisu zaustavile prijetnjama da će im prestati slati novac. Preminuo je 1900. od meningitisa u Parizu, blizu kojeg je pokopan. Epitaf mu je preuzet iz Balade o tamnici u Readingu;

And alien tears will fill for him
Pity’s long-broken urn,
For his mourners will be outcast men,
And outcasts always mourn.

(Visited 229 times, 1 visits today)

Komentari