Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Oscari 2016: Zna li se već pobjednik u kategoriji najboljeg stranog filma?

17.01.2016. Stjepan ĆulapFoto: facebook.com/Son of Saul/Saul fia

Upravo tako. To je ona kategorija u kojoj Akademija hladnokrvno nagura čak (!) pet filmova koji su, među skoro 200 djela, izabrani izvan američkocentrične orbite u protekloj godini. Potom, u većini slučajeva, dolazi redatelj na pozornicu i dobije ravno 47 sekundi za svoj govor koji je popraćen otužnim pljeskom velikih filmskih zvijezda koje za taj film nisu ni čule. Iako slučaj nije tako grozan, i ove je godine Akademija odlučila slijediti isti uzorak kao i u prethodne tri godine – tri su filma europske produkcije, dok su ostala dva mjesta predviđena za dašak egzotike u vidu Južne Amerike, Azije ili Afrike.

Dašak egzotike ovaj put donose filmovi iz Jordana i Kolumbije. Theeb je jordanski beduinski vestern Naja Abu Nowara, koji prati borbu za život mladog Theeba u pustinji Wadi Rum tijekom Prvog svjetskog rata. Theeb je imao premijeru na filmskom festivalu u Veneciji 2014. godine, kada je Nowar osvojio nagradu za najboljeg redatelja u podkategoriji Horizonti.

Foto: variety.com

Foto: variety.com

Embrace of the Serpent (El abrazo de la serpiente) kolumbijska je avanturistička drama redatelja Cira Guerre, koja se odvija u dva vremenska razdoblja – 1909. te 1940. godine. U oba slučaja je glavni lik Karamakate, posljednji preživjeli šaman iz svog amazonskog plemena, koji s dvojicom znanstvenika traži rijetku svetu biljku yakrunu. Spomenuti filmovi imaju gotovo nikakve šanse pored ostala tri filma europske (ko)produkcije.

Foto: dailymotion.com

Foto: dailymotion.com

Za obranu europskog tla pobrinuo se A War (Krigen), danski ratni film Tobiasa Lindholma. U fokusu su danski vojnici koji pokušavaju zaštititi afganistansko stanovništvo od napada talibanskih militanata. Krešimir Bobaš ga je u svojoj recenziji opisao riječima: Krigen je sve u svemu zanimljiv film od kojega se ne bi trebalo očekivati previše, no i osvježenje na polju ratne kinematografije koja se posljednjih godina, kao i sami ratovi koje tematizira, nalazi u svojevrsnoj dosadnjikavoj i jednoličnoj slijepoj ulici.”.

Foto: facebook.com/Krigen/A War

Foto: facebook.com/Krigen/A War

Ipak, sljedeća su dva filma glavni favoriti za osvajanje nagrade te pored njih A War će se morati zadovoljiti časnim mjestom među nominiranima.

Jedan od njih je Mustang tursko-francuske redateljice Deniz Gamze Erguven. Film je smješten u omanje tursko selo i prikazuje život petero sestara te njihove izazove pri odrastanju u konzervativnom društvu. Najveće je iznenađenje upravo činjenica da je ovo francuski kandidat za Oscara, što napominje i Valent Pavlić u svojoj recenziji: ”Film Deniz Gamze Ergüven svojom vizualnom poetikom sukobljava se s patrijarhatom ruralne Turske, međutim njegov prijem i promocija jednako tako ukazuju na politički i umjetnički uvjetovan ukus filmske elite u Francuskoj.”

Foto: www.zagrebfilmfestival.com/hr

Foto: www.zagrebfilmfestival.com/hr

Drugi je film mađarski Son of Saul (Saul fia) redatelja Laszla Nemesa, zasigurno najveći favorit za osvajanje ove nagrade. U središtu je priče židovski Sonderkommando Saul (Géza Röhrig), koji obavlja prljave poslove u Auschwitzu. Sirovi jad takvog života Lucija Klarić je opisala riječima: ”Dugi kadrovi koji su uglavnom ispunjeni centriranim Saulovim potiljkom ili en-faceom s natruhama ambijenta, nisu sredstvo zbližavanja sa Saulom – njegova perspektiva ona je lica koje je uspjevalo preživjeti, on je svojevrsni vodič kroz bezdušnost tog svijeta koja se očituje u sitnim užasima – u punome stolu hrane nacističkog generala i suhim tijelima trenutnih podanika.” Son of Saul je već osvojio niz nagrada (Zlatni globus, Grand Prix u Cannesu) te je u ovom trenutku zasigurno najizraženiji kandidat za osvajanje Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Konačna presuda:

  • Pobjednik: Son of Saul
  • Moguće iznenađenje: Mustang
(Visited 240 times, 1 visits today)

Komentari