Istaknuto
18.02.2018.

Mlada redateljica Lea Anastazija Fleger jedna je od najvećih nada hrvatskog kazalištu. Nakon dvije iznimno hvaljene predstave u HNK u Varaždinu, crne komedije "Bog masakra" i mjuzikla "Prošlih pet godina", čekaju je prvi projekti u Zagrebačkom kazalištu mladih i na Dubrovačkim ljetnim igrama.

18.02.2018.

Svi su čuli za onaj provokativni dio Frljićeve interpretacije Pirandellove drame u Satiričkom kazalištu Kerempuh, no u suštini predstave nalaze se potraga za autentičnim identitetom i borba protiv pasivnosti.

Vizart

Oslobođen optužbi umjetnik koji je koristio nacistički pozdrav

16.08.2013. Jurica Mlinarec
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Jonathan Meese oslobođen je od strane njemačkog suda  nakon što je tijekom jednog od svojih performansa koristio nacističko salutiranje. Naime, prošle godine u lipnju kontroverzni je umjetnik nastupao na događaju “Megalomania in the Art World”, a veliki odjek u javnosti izazvalo je dizanje desne ruke u zrak u maniri poznatog nacističkog vođe. Mnoge je razgovore u tom trenutku u Njemačkoj prouzrokovao Meese o tome koliko daleko može umjetnik ići, a sve je dovelo i do suda.

Meese je slikar, kipar i performans umjetnik iz Berlina koji je poznat po svojim skandaloznim performansima. Već je prije koristio slične nacističke elemente. U Nacionalnom kazalištu u Mannheimu šokirao je publiku izvodivši simulaciju oralnog seksa s izvanzemaljskom lutkom ukrašenom svastikom, a tijekom nastupa nekoliko je puta upotrijebio nacistički pozdrav.

Zbog posljednjeg nastupa prijetila mu je kazna od 12 tisuća eura, ali Meese se usprotivio rekavši kako je njegov pozdrav dijelom slobodnog izražavanja. Također, objasnio je sudu kako korištenje svastike i ostalih elemenata nacizma ide u smjeru ironije, a ne potenciranja nacističke ideologije.

Sud u Kasselu zaključio je kako je “očito da optuženik ne dijeli simpatije prema simbolima nacionalsocijalizma ili prema Adolfu Hitleru. U njegovim se radovima može prepoznati ironija”. Meese se zahvalio sudu uz poruku “Umjetnost je trijumfirala. Sad sam slobodan”.

Njemački zakon brani upotrebu simbola neustavnih organizacija što uključuje upotrebu zastava ili uniforma Trećeg Reicha, kao i nacističke pozdrave. Ali zakonom je također predviđena njihova nekažnjiva upotreba ukoliko se koriste u svrhu umjetnosti.

(Visited 66 times, 1 visits today)

Komentari