Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Osmi Festival židovskog filma Zagreb – Festival tolerancije

15.05.2014. Vladimir Knežević
Foto: facebook.com/ZgJewishFilmFestival  Mirko Ilić

Foto: facebook.com/ZgJewishFilmFestival Mirko Ilić

Od nedjelje 18. do subote 24. svibnja traje osmo izdanje Festivala židovskog filma nazvanog Festival tolerancije. Ovaj filmski festival sa svojim popratnim kulturnim sadržajima održat će se u kinu Europa i kinu Tuškanac. Prikazat će se sedamdesetak filmova; od kratkih i dugometražnih, do dokumentarnih, no svi s istom temom – značenjem tolerancije u okvirima stradanja i borbe za život.

,,U ovogodišnjem programu svakako treba istaknuti projekciju kultnog filma Stevena Spielberga Schindlerova lista, koji ove godine slavi dvadesetu obljetnicu. Projekciji će prisustovati i Ralph Fiennes. Na festivalu će, između ostalih, gostovati i oskarovac Stefan Ruzowitzky s dokumentarcem ,,Iskonsko zlo”, Andre Singer s filmom,, Past će noć” i Wladyslaw Pasikowski s trilerom ,,Posljedice”.” prenosi kino Europa.

S web stranica Festivala doznajemo da je podijeljen na sljedeće programske cjeline:

1. Filmski program
2. Edukacijska jutra – obrazovne programe o Holokaustu i toleranciji
3. Međunarodnu filmsku radionicu
4. Glazbene sadržaje
5. Tematske izložbe
6. Okrugli stol
7. Festival Market
8. Poticanje volonterskog rada i projekt „Međugeneracijska solidarnost“
Napomena: Ulaz na sve filmske i popratne programe Festivala (osim glazbenog) je besplatan.

 

Foto: facebook.com/ZgJewishFilmFestival

Foto: facebook.com/ZgJewishFilmFestival

Festival tolerancije započeo je 2007. godine kao trodnevni filmski festival te jedini festival židovskog filma u regiji nastao po uzoru i u suradnji s UK Jewish Film Festival. Svoje trajanje proširio je s vremenom na sedam dana, a skraćene verzije Festivala održavaju se u Beču, Beogradu, Sarajevu, Cetinju i Ljubljani. Gospodin Branko Lustig, naš najpoznatiji filmaš židovskog podrijetla, dvostruki oskarovac i preživjeli Holokausta počasni je predsjednik, dok je direktorica Festivala Nataša Popović, koja je ujedno i začetnica cijelog projekta. Neprofitna udruga građana Festival suvremenog židovskog filma Zagreb organizator je ovog festivala s plemenitim ciljem kulturnog obogaćivanja građana i osvještavanja o strahotama Holokausta, o kojima se u javnosti nedovoljno progovara, u nadi da ne budu zaboravljene i budu stalan bolan podsjetnik kakvo zlo mržnja i netrepeljivost mogu izroditi. Ili kako je Ana Frank to ljepše pretočila u riječi:

,,Zbilja je čudo što nisam zaboravila sve svoje ideale jer se čine tako besmisleni i nemogući a da bi bili ostvareni. Ipak ih čuvam, jer unatoč svemu još vjerujem da su ljudi u duši doista dobri. Jednostavno ne mogu graditi svoje nade na temeljima što ih čine pometnja, bijeda i smrt. Vidim kako se svijet postupno pretvara u divljinu, čujem stalno priblitavanje groma koji će i nas uništiti, mogu osjetiti patnje milijuna a ipak, ako pogledam u nebo, mislim da će se sve pravedno riješiti, da će i ova okrutnost završiti da će se opet vratiti mir i spokojstvo. U međuvremenu moram zadržati svoje ideale, jer možda će doći vrijeme kada ću ih moći ostvariti.

(Visited 201 times, 1 visits today)

Komentari