Istaknuto
17.10.2018.

U rubrici Nova glazba redovito izdvajamo najzanimljivije aktualne singlove i videospotove, a vi birate svog favorita.

16.10.2018.

The Cure, bend koji je u 40 godina dostigao vrh i tu se utaborio, na vlastiti zahtjev nastupa na Exit festivalu.

Nagrade

Osvojite 3×2 ulaznice za “Galeba” u ZKM-u

31.03.2015. Ziher.hr
Foto: www.zekaem.hr

Foto: www.zekaem.hr

U Zagrebačkom kazalištu mladih 1. i 2. travnja na repertoaru je ponovno predstava „Galeb“. Čehovljevu dramu na daske je ZKM-a postavio Bobo Jelčić, inače prvenstveno poznat po svojim autorskim projektima poput predstava „S druge strane“ i „Ko rukom odneseno“. Ovim se projektom htio uhvatiti u koštac sa klasičnim tekstom, no ne kako bi se ušlo u dijalog s Čehovom i današnjim vremenom, već kako bi se istražile granice teatra.

S jedne strane komedija, predstava se trudi uspostaviti senzibilitet koji su Čehovljeve drame imale od svojih početaka, a dio toga je i njihova komičnost. Jelčiću su za to bila dovoljna samo dva od četiri čina drame, a i ta je dva čina skrojio u Skice i Nedovršeno. No, to mu je bilo dovoljno da uspostavi karaktere likova i odnose među njima, što je po njegovom mišljenju esencija i bit Čehovljevog teksta. Pritom se, kao i u svojim autorskim projektima, poigravao jezikom te naše svakodnevne gubitke, koje prepričava i sam Čehov u drami, pretočio u poznate dijaloge ili rečenice.

Iako predstava nije osvojila nijednu nagradu u Hrvatskoj, gostovala je na nekoliko najprestižnijih europskih kazališnih festivala, uključujući veliki Kunstenfestivaldesarts u Bruxellesu prošle godine, dok će ovog lipnja gostovati na slavnom Wiener Festwochen u Beču. Tim se svjetskim uspjesima trenutno ne može pohvaliti gotovo ni jedna druga hrvatska predstava.

U predstavi glume Ksenija Marinković, Sreten Mokrović, Goran Bogdan, Jadranka Đokić, Krešimir Mikić, Pjer Meničanin, Katarina Bistrović Darvaš i Nataša Dorčić, a svi zajedno doista briljiraju. Ziher za svoje čitatelje ima 3×2 ulaznice za oba dana, 1. i 2. travnja. Kako bi osvojili ulaznice u komentare napišite svoje ime i prezime te datum kada želite pogledati Jelčićevog „Galeba“. Dobitnike ćemo objaviti ovdje i na Ziherovoj Facebook stranici 1. travnja u 15:00 sati.

 

(Visited 325 times, 1 visits today)

Komentari