Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Nagrade

Osvojite 3×2 ulaznice za “Galeba” u ZKM-u

31.03.2015. Ziher.hr
Foto: www.zekaem.hr

Foto: www.zekaem.hr

U Zagrebačkom kazalištu mladih 1. i 2. travnja na repertoaru je ponovno predstava „Galeb“. Čehovljevu dramu na daske je ZKM-a postavio Bobo Jelčić, inače prvenstveno poznat po svojim autorskim projektima poput predstava „S druge strane“ i „Ko rukom odneseno“. Ovim se projektom htio uhvatiti u koštac sa klasičnim tekstom, no ne kako bi se ušlo u dijalog s Čehovom i današnjim vremenom, već kako bi se istražile granice teatra.

S jedne strane komedija, predstava se trudi uspostaviti senzibilitet koji su Čehovljeve drame imale od svojih početaka, a dio toga je i njihova komičnost. Jelčiću su za to bila dovoljna samo dva od četiri čina drame, a i ta je dva čina skrojio u Skice i Nedovršeno. No, to mu je bilo dovoljno da uspostavi karaktere likova i odnose među njima, što je po njegovom mišljenju esencija i bit Čehovljevog teksta. Pritom se, kao i u svojim autorskim projektima, poigravao jezikom te naše svakodnevne gubitke, koje prepričava i sam Čehov u drami, pretočio u poznate dijaloge ili rečenice.

Iako predstava nije osvojila nijednu nagradu u Hrvatskoj, gostovala je na nekoliko najprestižnijih europskih kazališnih festivala, uključujući veliki Kunstenfestivaldesarts u Bruxellesu prošle godine, dok će ovog lipnja gostovati na slavnom Wiener Festwochen u Beču. Tim se svjetskim uspjesima trenutno ne može pohvaliti gotovo ni jedna druga hrvatska predstava.

U predstavi glume Ksenija Marinković, Sreten Mokrović, Goran Bogdan, Jadranka Đokić, Krešimir Mikić, Pjer Meničanin, Katarina Bistrović Darvaš i Nataša Dorčić, a svi zajedno doista briljiraju. Ziher za svoje čitatelje ima 3×2 ulaznice za oba dana, 1. i 2. travnja. Kako bi osvojili ulaznice u komentare napišite svoje ime i prezime te datum kada želite pogledati Jelčićevog „Galeba“. Dobitnike ćemo objaviti ovdje i na Ziherovoj Facebook stranici 1. travnja u 15:00 sati.

 

(Visited 312 times, 1 visits today)

Komentari