Istaknuto
23.10.2016.

U posljednje vrijeme svjedočimo razvijanju bliske umjetničke veze između Rusije i Hrvatske. Nakon izložbe "Rusija: život, mjesta i trenutci" u Muzeju za umjetnost i obrt, u Klovićevim dvorima u tijeku je još jedna fotografska izložba koja otkriva neke skrivene ljepote ruskog života i kulture. Naziv izložbe "Sankt Peterburg očima anđela: Pogled s katedrale sv. Izaka" nedvosmisleno najavljuje tematiku koja očekuje posjetitelje.

19.10.2016.

Druga epizoda Glazbenog lonca u Kavezu u petak, 4. studenog ugostit će Svemir. Uz akustičnu svirku i razgovor, bend okupljen oko zagrebačke kantautorice Zvonke Obajdin imat će i premijernu javnu promociju spota za „Dunjinu pjesmu“, njihov posljednji singl.

Vizart

Otkrijte tko ste u tišini izložbe Sanje Jureško u Greti

20.05.2016. Katarina ŠapinaFoto: Press

Mlada akademska umjetnica Sanja Jureško svoje će likovno umijeće predstaviti radovima koji će biti izloženi u umjetničkoj galeriji Greta od 23. svibnja 2016. godine. Otvorenje izložbe Tišina bit će u 20 sati na adresi Ilica 92.

Potaknuta svakodnevnim prezasićenim izljevom informacija, umjetnica se osvrnula na pitanje postojanja samoga sebe. Okruženje koje nas je dovelo do paradoksa da se u suvremenom svijetu bavimo svime, pogurnulo nas je u položaj u kojem ne možemo znati tko smo u stvari mi sami, a znamo i želimo znati sve o ostalome. „Tko smo, što smo, što nas čini jedinstvenim individuama?“, pitanje je koje umjetnica postavlja svima nama svojim ciklusom radova.

Kao najlogičnije rješenje koje vodi ka uspješnom povratku samome sebi nameće se odlazak na mjesto gdje je sve započelo. Upravo se vlastitim primarnim vrijednostima umjetnica vraća kroz motiv mora i prirodno okruženje u kojem je odrasla. More kao medij formalizacije tišine svakim dubljim zaronom odaje više o nama  samima i vlastitom identitetu. Osjećaj mira i slobode koje morska dubina uklanjanjem vanjskih podražaja omogućuje predstavlja očito jedini način istinske i usredotočene komunikacije u ovom bučnom svijetu.

Foto: Press

Foto: Press

U plavetnilo mora, umjetnica uranja motiv ljudskog lika, sestre, te time spaja dva draga motiva pomoću kojih poziva sebe i promatrače na promišljanje o svome bitku i vrijednostima koji taj bitak čine takvim. Taj ljudski lik nastaje kolorističkom perspektivom i igrom svjetla i sjene čije je lice i tijelo prožeto morskom vodom, a uočljivo u namjerno ostavljenim mrljama na tijelu. Oči kao fokus neverbalne komunikacije, koja se odvija na platnima, još više dolaze do izražaja zbog površine platna koje je kapljajući i prskajući umjetnica prekrila mrljama, te time izrazila svoj temeljni likovni izraz.

Motiv ljudske figure pojavljuje se u svim radovima, ali uz različit izraz lica prožetim žudnjom za komunikacijom s promatračem. Pozivanjem promatrača na sudjelovanje u diskursu o tišini Sanja Jureško otvara pitanje smisla života i višeg dobra uzimajući upravo postulat tišine kao preduvjet za napredak.

Izložbu možete posjetiti svaki dan do 27. svibnja od 17 do 20 sati.

Komentari