Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Film

Otvoren 7. One Take Film Festival: Jedan kadar kao priča

18.11.2014. Paula BračkoVrijeme čitanja: 3 minute
foto: facebook.com/onetake.filmfest

foto: facebook.com/onetake.filmfest

Jučerašnjim svečanim otvorenjem u velikoj dvorani kina Europa otvoren je One Take Film Festival – jedinstveni festival te vrste u svijetu,a radi se o njegovom sedmom izdanju po redu. One Take je posvećen filmovima snimljenim u jednom kadru ili, bolje rečeno, u jednom dahu te isključuje danas naveliko korištenu montažu. Naglasak je na filmskoj estetici, a taj jedan kadar služi kao priča kroz koju se žele prenijeti ideje i emocije. Redatelje, snimatelje i ostale filmske kreativce nemogućnost korištenja rezova, pretapanja i ostalih montažnih sklopova potiče da djeluju uzbudljivije i dublje promišljaju o onome što žele prikazati publici. Uključuje gotovo sve filmske žanrove, od dokumentarnog, igranog, eksperimentalnog do glazbenih videa i namjenskih filmova, a dužina trajanja nije ograničena.

Drugim riječima, direktorica festivala Sanja Šamanović i umjetnički direktor Goran Kovač, u nedjelju su zagrebačkoj publici predstavili priliku da puna tri dana uživa u odličnom izboru najnovijih filmova snimljenih u jednom kadru, prikazivanih i nagrađivanih na prestižnim svjetskim festivalima. U službenoj konkurenciji festivala bit će prikazano sveukupno 28 filmova iz 19 zemalja svijeta koji se natječu za Grand Prix, a na samom otvorenju festival je otvorilo šest filmova: Balcony (Lendita Zeqiraj, Kosovo), Cholera (Aritz Moreno, Španjolska), BradfordHalifaxLondon (Francis Lee, Velika Britanija), Tin & Tina (Rubin Stein, Španjolska), The Nest (David Cronenberg, Kanada), Was it OK for you? (Zvonimir Rumboldt, Hrvatska).

Osim toga, nakon otvaranja, publici je predstavljena i crnohumorna drama Turist/Force Majeure (2014.) iz ovogodišnjeg programa Loading… koji je posvećen istaknutom švedskom redatelju Rubenu Östlundu. Film koju je dobio Nagradu žirija u programu Izvjestan pogled na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu te je izabran za ovogodišnjeg švedskog kandidata za Oscara u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja. Na festivalu će biti prikazao čak pet filmova istog autora i to dva dugometražna u kinu Europa te tri kratka, koja u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom One Take prikazuje u programu Kratki utorak u kinu Tuškanac.

U sklopu jednog drugog programa, naziva ONE TAKE IN SPACE, hrvatskoj publici će napokon biti predstavljen 3D film Portret Marine Abramović (130919 A Portrait of Marina Abramovic) američkog redatelja Matthu Placeka, u kojem su gledatelji već imali prilike uživati na festivalima u Sundanceu, Torontu i međunarodnom filmskom festivalu u Vancouveru. Riječ je o autorovom debitantskom filmu u seriji 3D video portreta snimljenih u jednom kadru. Baka performansa, Marina Abramović, globalno najpoznatija Crnogorka u ovom sedmominutnom eksperimentalno-dokumentarnom filmu koristi tijelo kao predmet i kao medij izražavanja, kojemu sama dodjeljuje zadaću dematerijalizacije perfomansa kao umjetnosti. Originalna muzika u filmu temelji se na drevnim grčkim pjesmama, a prevela ju je i snimila srpska pjevačica Svetlana Spajić dok je za glazbenu produkciju zaslužan Thomas Bartlett.

facebook.com/onetake.filmfest

facebook.com/onetake.filmfest

Ako ste mišljenja da filmovi u jednom kadru moraju biti isključivo kratkometražni, One Take će vas razuvjeriti jer ovogodišnja konkurencija donosi čak su četiri dugometražna filma. Drama Ana Arabia izraelskog redatelja Amosa Gitaija donosi priču o mladoj izraelskoj novinarki Yael koja odluči posjetiti zajednicu Židova i Arapa koji žive u zaboravljenoj enklavi u graničnom području između obalnih gradova Jaffe i Bat Yama. Nadalje, humorna drama Uporaba magazinskog stalka, autora Adriana Salgada, prikazuje kazališnu scenografkinju koja u svojem malom stanu ugošćuje mladu djevojku Mirandu, a razgovor koji se povede među njima ubrzo će se s poslovnih tema proširiti na osobne živote protagonistica. Dokumentarni film Javni park Libbie Cohni i JP Snadeckog vodi u šetnju kroz javni park u gradu Chengdu u kineskoj pokrajini Sečuan i prikazuje stotine građana koji ondje traže zabavu, odmor, društvo i slobodu, a usput pjevaju, plešu i prakticiraju kaligrafiju. Egzistencijalno-socijalna drama Neugodni vonj mesa španjolski je film Cristobala Arteaga Rozasa o jednom danu u životu požrtvovnog nezaposlenog oca koji, nakon što kćerkicu odvede u školu i shvati da će ostati i bez doma, odlučio promijeniti svakodnevnu rutinu i u djelo provesti svoj zanimljiv plan.

Uz sve to, One Take Film Festival nudi i brojne popratne sadržaje poput radionica koje su poslužile kao uvertira u glavni program festivala. Jedna od njih je napravljena u suradnji s Vizura Apertom, festivalom vizualnih i audio medija održanog u Momjanu kraj Buja ove godine i to u svom četrnaestom izdanju. Također, kao produkt One Take radionice na temu slobodnog vremena, nastao je i zajednički rad koji se sastoji od noćnih kadrova sa svjetlosnim efektima, teksta koji opisuje osjećaje i iskustvo proizašlo iz istraživanja unutar radionice potaknute tekstom Johatana Craryja 24/7.

Uz sve navedeno, razumljivo je zašto se za jednokadarske filmove kaže da su filmovi snimljeni u jednom dahu, a posjetom na One Take zasigurno ćete i ostati bez daha kad iskusite kreativnost i maštu koji pršte iz ovih filmskih ostvarenja.

(Visited 137 times, 1 visits today)

Komentari