Istaknuto
20.08.2017.

Dadaizam, kao umjetnički pokret, na svojim marginama skriva imena umjetnica koja zaslužuju da se svjetlo i pozornost skrene na njihov rad.

08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

Film

Otvoren jubilarni 20. Sarajevo Film Festival

16.08.2014. Hrvoje Korbar
Foto: facebook.com/SarajevoFilmFestival

Foto: facebook.com/SarajevoFilmFestival

Kako i priliči najvećem filmskom festivalu u regiji, jubilarni 20. Sarajevo Film Festival sinoć je otvoren na tri lokacije – u Ljetnom kinu HT Eronet, Narodnom pozorištu i u kinu Meeting Point. Svečanost otvorenja, kojoj su nazočili mnogi ugledni filmski umjetnici iz regije te dobitnici priznanja Počasno Srce Sarajeva iz proteklih godina, poput uglednog britanskog redatelja Mikea Leigha. Tom prigodom su i dodijeljena ovogodišnja priznanja Počasno Srce Sarajeva francuskoj dizajnerici Agnès B., koja je zaslužna za vizualni identitet festivala te meksičkom redatelju, glumcu i producentu Gaelu Garciji Bernalu. Tom prilikom u Ljetnom kinu HT Eronet prikazan je film Pasja ljubav redatelja Alejandra Gonzáleza Iñárritua, u kojem je Bernal odigrao glavnu ulogu.

Središnji događaj sinoćnjeg otvaranja ipak je bila projekcija filma Mostovi Sarajeva, omnibusa koji je svoju premijeru imao na filmskom festivalu u Cannesu u svibnju ove godine i koji je okupio 13 utjecajnih filmskih redatelja iz čitavog svijeta kako bi ispričali 13 priča o povijesti Sarajeva, od početka Prvog svjetskog rata do opsade Sarajeva i suvremenog doba. Među inozemnim redateljima zasigurno se ističe ime Jean-Luca Godarda, jednog od najznačajnijih redatelja francuskog vala, a od bosanskohercegovačkih autora vrijedi istaknuti Aidu Begić, koju možemo smatrati i jednim od miljenica festivala u Cannesu, koji je prikazao oba njena dugometražna filma. Na otvaranju je prikazan i film O konjima i ljudima redatelja Benedikta Erlingssona, jednog od najuspješnijih islandskih kazališnih redatelja.

Komentari