Istaknuto
19.10.2017.

Večeras se u Francuskom paviljonu otvara izložba međunarodno priznate multimedijalne umjetnice OKO, povodom čega smo ukratko popričali s autoricom.

11.10.2017.

Boris Svrtan, ravnatelj kazališta Gavella, otkrio nam je planove za izgradnju nove kazališne dvorane u koju će se smjestiti novopokrenuta Scena 121, a prokomentirali smo i ovogodišnje Gavelline večeri, novu Gavellinu sezonu te sve veći broj mladih glumaca i redatelja koji surađuju s Gavellom.

Vizart

Otvorena izložba fotografija arhitekture Zagreba

20.11.2014. Jelena Kovačev
Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Jučer je otvorena izložba Toše Dabca u Muzeju suvremene umjetnosti. U njoj je predstavljen ciklus crno-bijelih funkcionalnih fotografija na temu arhitekture Zagreba. Šezdeset fotografija u razdoblju od 1930. do 1960. godine. Mnoge od njih po prvi su put predstavljene hrvatskoj javnosti. Izložba je otvorena u sklopu Dana fotografije Arhiva Toše Dabca na kojima se razotkrivaju manje poznati radovi autora s jednakom vrijednošću. Ne želi se samo prezentirati opus slavnog fotografa, već promovirati umjetnost fotografije, ukazati na važnost proučavanja medija fotografije u širem smislu, kao i na zaštitu, čuvanje i vrednovanje fotograđe. Uz predavanja, studijske izložbe i suradnju domaćih i stranih umjetnika i teoretičara održat će se fotografske radionice.

Dabac je u izložbi arhivist zgrada Zagreba koje odišu veličanstvenošću i dostojanstvenom snagom. Koristeći se različitim perspektivama i rakursima u njih udiše zanimljivost i skrivenu ljepotu. Naš užurbani život ponekad nam ne dopušta beskrajno zurenje u svijet oko nas. Dabac nas potiče da zastanemo i pogledamo što nas zapravo okružuje. Tada i vidimo igru svjetlosti i sjene, ritam u izmjeni elemenata u pročelju, gorostasnost građevina naspram sitnih ljudi u prolasku.

Izložba traje do 10.12., a sva događanja u sklopu programa 6. Dani fotografije Arhiva Tošo  Dabac su besplatna.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Komentari