Istaknuto
16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

06.09.2018.

Na jednom mjestu okupili smo najzanimljivije koncerte koji nas ove jeseni očekuju u Zagrebu i Rijeci. Pred nama je sjajna jesen koju će obilježiti Deafheaven, God Is An Astronaut, Editors, Jethro Tull, Mudhoney, ali i brojni domaći izvođači.

Vizart

Otvorena retrospektivna izložba grafika Ivana Picelja

11.04.2014. Jana Gamilec
Foto: Ziher.hr/Jana Gamilec

Foto: Ziher.hr/Jana Gamilec

Retrospektivna izložba grafika Ivana Picelja, u povodu devedesete obljetnice umjetnikovog rođenja, otvorena je u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Ivan Picelj(1924.-2011.), slikar, kipar, crtač i grafičar, jedna je od ključnih figura geometrijske apstrakcije u Hrvatskoj. Grafički opus čini bitan dio njegova stvaralaštva. Picelj je smatrao da treba brisati granice između čiste i primijenjene umjetnosti te je eksperimentirao u povezivanju umjetnosti i znanosti. Grafika se pokazala izvrsnim medijem za postizanje tih ciljeva.

Foto: Ziher.hr/Jana Gamilec

Foto: Ziher.hr/Jana Gamilec

Izložbu čini reprezentativni izbor iz grafičkog opusa te predlošci i skice. Izložena je i serija Remember, u kojoj Picelj odaje počast pionirima avangarde – Maleviču, Mondrianu i Rodčenku.

Ostvaren tijekom pola stoljeća kontinuiranoga rada, prezentiran na svim važnijim konstruktivističkim izložbama širom Europe i Amerike, taj je opus respektabilno poglavlje hrvatske grafičke umjetnosti u mediju serigrafije i nezaobilazna dionica europske moderne grafike, naglasila je Slavica Marković, autorica izložbe.

Izložbu se može pogledati do 20. svibnja.

(Visited 274 times, 1 visits today)

Komentari