Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Vizart

Otvorenje dugoočekivane izložbe u Galeriji Klovićevi dvori

06.02.2017. Jelena KovačevFoto: Press/ Galerija Klovićevi dvori

U četvrtak, 9. veljače u Galeriji Klovićevi dvori otvara se izložba Izazov moderne Zagreb-Beč 1900. koja će po prvi put istodobno predstaviti djela zagrebačkih i bečkih protagonista secesije na području slikarstva, skulpture i arhitekture. Publika će imati priliku vidjeti i djela najpoznatijeg slikara austrijske secesije i jednog od najvećih umjetnika 19. i 20. stoljeća, Gustava Klimta.

Izložba je nastala u suradnji zagrebačke Galerije Klovićevi dvori i poznate bečke galerije Belvedere, a neke od umjetnina posuđene su iz privatnih zbirki diljem svijeta koje se rijetko izlažu  u javnosti.

Uz djela Gustava Klimta izložena su i ona Kolomana Mosera, Karla Molla kao i Vlahe Bukovca, Tomislava Krizmana, Ivana Meštrovića.

Foto: Press/ Galerija Klovićevi dvori

Gustav Klimt bit će predstavljen s tri ulja na platnu, pet crteža i osam listova iz grafičke mape Alegorije i amblemi. Od Klimtovih slika naći će se Prijateljice (Sestre), Glava žene na crvenoj pozadini i Varljive svjetlosti

Borik zimi i Alegorijska figura/Mladić Goethe s raširenim rukama djela su koja će predstaviti Kolomana Mosera, a bit će izloženi i reljefi Georga Klimta, brata Gustava Klimta, dva naslonjača Josepha Hoffmana te stol koji je oblikovao Adolf Loos i brojne druge umjetnine.

Od umjetnina hrvatskih autora bit će izložen prizor s tri kupačice Vlaha Bukovca iz 1903. godine koja se nalazi u bečkom Belvedereu te skulptura Majčina briga Ivana Meštrovića, smještena u Muzeju lijepih umjetnosti u Budimpešti koja pred domaću publiku dolazi nakon cijelog jednog stoljeća. Iz Bečkog Belvederea stiže i Madame Wittgenstein Ivana Meštrovića, supruge Karla Wittgensteina, mecene našeg umjetnika.

Teme o smislu čovjekova postojanja, kavane kao novi forumi razmjena ideja i tema žene kao ultimativnog motiva prožimaju izložbu i dio su ovog razdoblja dviju kultura, domaće i austro-ugarske.

„Izložba će pokazati snažne veze i do sada neprimjetne podudarnosti zagrebačkih i bečkih umjetnika, razriješit će dileme međusobnih utjecaja te kao što to i priliči velikim projektima poput ovog, ukazati na vrijednosti hrvatske likovne baštine u kontekstu europske kulture.“

Komentari