Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Otvorenje dugoočekivane izložbe u Galeriji Klovićevi dvori

06.02.2017. Jelena KovačevFoto: Press/ Galerija Klovićevi dvori

U četvrtak, 9. veljače u Galeriji Klovićevi dvori otvara se izložba Izazov moderne Zagreb-Beč 1900. koja će po prvi put istodobno predstaviti djela zagrebačkih i bečkih protagonista secesije na području slikarstva, skulpture i arhitekture. Publika će imati priliku vidjeti i djela najpoznatijeg slikara austrijske secesije i jednog od najvećih umjetnika 19. i 20. stoljeća, Gustava Klimta.

Izložba je nastala u suradnji zagrebačke Galerije Klovićevi dvori i poznate bečke galerije Belvedere, a neke od umjetnina posuđene su iz privatnih zbirki diljem svijeta koje se rijetko izlažu  u javnosti.

Uz djela Gustava Klimta izložena su i ona Kolomana Mosera, Karla Molla kao i Vlahe Bukovca, Tomislava Krizmana, Ivana Meštrovića.

Foto: Press/ Galerija Klovićevi dvori

Gustav Klimt bit će predstavljen s tri ulja na platnu, pet crteža i osam listova iz grafičke mape Alegorije i amblemi. Od Klimtovih slika naći će se Prijateljice (Sestre), Glava žene na crvenoj pozadini i Varljive svjetlosti

Borik zimi i Alegorijska figura/Mladić Goethe s raširenim rukama djela su koja će predstaviti Kolomana Mosera, a bit će izloženi i reljefi Georga Klimta, brata Gustava Klimta, dva naslonjača Josepha Hoffmana te stol koji je oblikovao Adolf Loos i brojne druge umjetnine.

Od umjetnina hrvatskih autora bit će izložen prizor s tri kupačice Vlaha Bukovca iz 1903. godine koja se nalazi u bečkom Belvedereu te skulptura Majčina briga Ivana Meštrovića, smještena u Muzeju lijepih umjetnosti u Budimpešti koja pred domaću publiku dolazi nakon cijelog jednog stoljeća. Iz Bečkog Belvederea stiže i Madame Wittgenstein Ivana Meštrovića, supruge Karla Wittgensteina, mecene našeg umjetnika.

Teme o smislu čovjekova postojanja, kavane kao novi forumi razmjena ideja i tema žene kao ultimativnog motiva prožimaju izložbu i dio su ovog razdoblja dviju kultura, domaće i austro-ugarske.

„Izložba će pokazati snažne veze i do sada neprimjetne podudarnosti zagrebačkih i bečkih umjetnika, razriješit će dileme međusobnih utjecaja te kao što to i priliči velikim projektima poput ovog, ukazati na vrijednosti hrvatske likovne baštine u kontekstu europske kulture.“

(Visited 292 times, 1 visits today)

Komentari