Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Knjige

Ovo su groblja na kojima vječni san snivaju poznati autori

01.11.2014. Marija VukšićVrijeme čitanja: 4 minute
Foto: vampire-carmen.tumblr.com

Foto: vampire-carmen.tumblr.com

Američki autor Peter Benchley svoju slavu stekao je knjigom Jaws (1974) i njezinim filmskim adaptacijama koje je režirao Steven Spielberg. Benchley je umro 2006. godine od plućne fibroze, Većinu života proveo je kao borac za zaštitu i očuvanje morskih pasa, poglavito bijelih morskih psina. Pokopan je  na groblju Prospect Hill u Nantucketu.

Foto: novelcovers.tumblr.com

Foto: novelcovers.tumblr.com

Robert Bloch uglavnom je pisao krimiće, horore i znanstvenu fantastiku, a najpoznatiji je po romanu Psycho (1959) kojeg je Alfred Hitchcock iskoristio za istoimeni film. “Usprkos strašnoj reputaciji, imam srce malog dječaka. Držim ga u staklenci na svojem stolu” izjavio je Bloch, a umro je 1994. godine od raka. Kremiran je i položen u odaju za urne  na groblju Westwood Village u Los Angelesu.

Foto: robotcosmonaut.tumblr.com

Foto: robotcosmonaut.tumblr.com

Rijetko tko nije čuo za ime Dante Alighieri i njegovu Božanstvenu komediju napisanu negdje između 1308. i 1321. Bio je beskrajno zaljubljen u Beatrice Portinari koja je umrla prerano i poslužila mu kao inspiracija za Beatrice u njegovoj Komediji. Beatrice ga pozdravi na ulazu u raj, a kroz devet krugova pakla proveo ga je Vergilije. Je li nakon smrti Dante sreo Beatrice, Vergilija ili nekog trećeg nećemo nikad saznati. Umro je 1321. godine a pokopan je u Ravenni.

Foto: lilacsinthedooryard.tumblr.com

Foto: lilacsinthedooryard.tumblr.com

Braća Jacob i Wilhelm Grimm bili su lingvisti, leksikografi i “prototipovi” kulturnih antropologa, a da toga nisu bili svjesni. Specijalizirali su se u prikupljanju folklornih priča 19. stoljeća koje, za razliku od svojih modernih interpretacija, nisu nimalo pogodne za čitanje maloj djeci prije spavanja. Wilhelm je umro u Berlinu 1859. godine zbog infekcije, a njegov je brat Jacob umro 1863. godine. Pokopani su u Berlinu na groblju Alter St. Matthaus.

Foto: books0977.tumblr.com

Foto: books0977.tumblr.com

Dobitnik Nobela i Pulitzera, pisac Ernest Hemingway živio je život ispunjen pustolovinama i ostavio je jak utisak na književnost 20. stoljeća. Za vrijeme Prvog svjetskog rata volontirao je kao vozač ambulantnih kola Crvenog križa, teško je ozlijeđen i gubi “svaku iluziju o besmrtnosti”. Počinio je samoubojstvo 1961. godine i pokopan je na groblju u gradu Ketchum u Idahu.

Foto: grapefriend.tumblr.com

Foto: grapefriend.tumblr.com

Aldous Huxley napisao je Brave New World (1931) , distopijski roman u kojem je društvo kontrolirano pomoću droga koje utječu na emocije. Huxley je gajio sklonost prema drogama, posebno LSD-u, tako je vjerojatno dobio i inspiraciju za svoju knjigu. Na samrti, 1963. godine, zatražio je da mu se da doza halucinogena. Pokopan je u obiteljskoj grobnici na groblju Watts u selu Compton u Engleskoj.

Foto: ciucciarella.tumblr.com

Foto: ciucciarella.tumblr.com

William Shakespeare poznat je u engleskom jeziku kao The Bard što stvara dojam da je on jedini bard vrijedan pamćenja u engleskoj povijesti. To vjerojatno i nije daleko od istine. Za svojeg je života napisao brojne komedije, tragedije i povijesne drame, a uz to je još pisao i poeziju. U svojim je djelima izmišljao nove riječi koje su onda postale dio standardnog engleskog, primjerice: gloomy, laughable, majestic, lonely, radiance, critical, rant, swagger, unreal, mimic i mnoge druge. Umro je 1616. godine, mjesec dana nakon što je potpisao oporuku i izjavio da je “savršenog zdravlja”. Zakopan je na groblju Stratford upon Avon u Warwickshireu.

Foto: get-out-of-my-fucking-mindpalace.tumblr.com

Foto: get-out-of-my-fucking-mindpalace.tumblr.com

Mary Shelley zaslužna je za jedno od prvih dijela znanstvene fantastike, Frankenstein ili moderni Prometej (1818). Shelley je inspiraciju za ime romana dobila dok je, putujući Njemačkom, naišla na dvorac Frankenstein u  koje je 200 godina prije njezinog vremena poznati alkemičar izvodio svoje pokuse. Nakon smrti svog muža, zadržala je njegovo srce koje je kasnije pronađeno među njezinim stvarima. Umrla je 1851. od tumora mozga, a zakopana je zajedno s roditeljima u crkvi Svetog Petra u Dorsetu.

Foto: macrolit.tumblr.com

Foto: macrolit.tumblr.com

Dracula, omiljen holivudski vampir, rođen je u istoimenoj knjizi (1897.) gotičkog stila koju je napisao Bram Stoker. Stoker je proveo godine istražujući europski folklor i mitove o vampirima koje je kasnije iskoristio kao podlogu za svoju knjigu. Nakon nekoliko moždanih udara, preminuo je 1912. godine. Kremiran je i njegova je urna izložena u krematoriju Golders Green u Londonu.

Foto: dollysgothworld.tumblr.com

Foto: dollysgothworld.tumblr.com

(Visited 288 times, 1 visits today)

Komentari