Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Film

Ovogodišnji Zagreb Film Festival uz brojne popratne programe

04.10.2017. Ziher.hrFoto: ZFF Press

Petnaesti Zagreb Film Festival održat će se od 11. do 19. studenog i u svom programu, osim najboljih debitantskih ostvarenja iz cijeloga svijeta, uključivat će i ove godine brojne popratne programe. Regionalna suradnja oduvijek je pod posebnom pažnjom festivala, a važna vijest da je koncem prošle godine u Podgorici osnovan Filmski centar Crne Gore – čime je još jedna zemlja regije dobila autonomnu filmsku agenciju poput HAVC-a u Hrvatskoj – odličan je povod za jedan od ovogodišnjih popratnih programa pod nazivom Fokus: Crna Gora. Istovremeno s osnivanjem Filmskog centra filmovi neke nove generacije crnogorskih autora uvršteni su u programe prestižnih europskih festivala što pokazuje da se u susjednoj državi stvara nova, vibrantna i zanimljiva scena.

U programu će biti prikazano nekoliko recentnih filmova duge i kratke forme od kojih se ističu ostvarenja Ivana Marinovića Igla ispod praga, novi kratki film SOA Dušana Kasalice, nagrađen specijalnim priznanjem žirija ovo ljeto na Sarajevo Film Festivalu, film Ispod mosta, među stijenama Pavla Simonovića za kojeg kritičari kažu da je vratio žanr trilera u crnogorsku kinematografiju te film crnogorskih ‘Pajtonovaca’, humorističke grupe ‘The Books of Knjige’ pod punim nazivom The Books of Knjige: Slučajevi pravde. Krimi-komedija u režiji Zorana Markovića već je proglašena najboljom ove vrste još od vremena Jugoslavije, a u njoj glume brojne regionalne glumačke zvijezde poput Nikole Kolje Pejakovića, Nebojše Glogovca, Zorana Kesića i Stefana Bundala.

zoran marković the books of

Foto: press/ Zoran Marković

Regionalne okvire i ove godine širimo u sklopu programa Dan LUX filma u kojem će biti prikazana tri filma koja su ušla u finalni izbor za Nagradu LUX Europskog parlamenta s istovremenim prikazivanjem u 28 država Europske unije na 24 jezika. Ove godine to su europski hitovi koji su poharali festivalske programe i osvojili brojne nagrade: Vestern, Valeske Grisebach, 120 otkucaja u minuti, Robina Campilloa i Laponska krv, Amande Kernell.

Film Vestern njemačke redateljice Valeske Grisebach odjeknuo je ove godine europskim festivalima zbog uvijek aktualne teme europskog prezira prema svom istoku i sve jače ksenofobije, a premijeru je imao u programu Izvjestan pogled u Cannesu. Producentica filma je Maren Ade, redateljica prošlogodišnje filmske senzacije i dobitnika nagrade LUX, Toni Erdmann.

vestern

Foto: press/ “Vestern”

Gorko-slatka priča o odrastanju film Laponska krv govori o rasizmu švedske države 1930-ih prema pripadnicima autohtonog sjevernog naroda Saami. Film snimljen prema iskustvu same redateljice Amande Kernell premijerno je prikazan na Danima autora u Veneciji gdje je osvojio nagradu FEDEORA i Europa Cinemas Label.

120 otkucaja u minuti  francuskog redatelja i scenarista Robina Campilloa snažna je i dirljiva priča o akcijama pariškog ogranka ACT-UP-a, organizacije koja se devedesetih godina, ponekad i nasiljem, borila za prepoznavanje razmjera epidemije HIV-a. Osobno se prepliće s političkim u ovoj erotičnoj i emotivnoj drami koja je na festivalu u Cannesu osvojila Veliku nagradu žirija, a film je i francuski kandidat za ovogodišnjeg Oscara.

U popratnom programu Festivali pod reflektorom programeri nekoliko europskih festivala i ove jeseni biraju filmove samo za publiku Zagreb Film Festivala. Ovogodišnja selekcija uključuje presjek recentnih dugih i kratkih igranih filmova Sarajevo Film Festivala, programa Directors’ Fortnight festivala u Cannesu, Sofia Film Festivala, ali i film izbora iz programa Kino Mediteran domaćeg Festivala mediteranskog filma Split.

 

(Visited 57 times, 1 visits today)

Komentari