Istaknuto
22.04.2019.

Vrijeme čitanja: 6 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U ožujku su nam kroz player prolazili Porto Morto, Pseća plaža, Killed a Fox, The Sepia Sisters, Bakterije, FNC Diverzant, Trophy Jump, From Another Mother i Svemir.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

Izvedbene umjetnosti

“Palčica” (Zagrebačko kazalište lutaka): Lutkarska verzija omiljene Andersenove bajke

28.09.2015. Rajna RaczFoto: Ines Novković / facebook.com/zagrebavkokazaliste.lutaka
Vrijeme čitanja: 3 minute

“Palčica” je najnovija predstava koja je oživjela na daskama Zagrebačkog kazališta lutaka, premijerno izvedena 25. rujna u 19:00 sati. Omiljenu dječju bajku Hansa Christiana Andersena režirao je Dražen Ferenčina, a adaptaciju supotpisuje s Ninom Skorup. On je vrlo vjerno uprizorio ovaj dječji klasik iz kojeg nije izostavio Andersenov svjetonazor, da čovjek sreću jedino može pronaći u dalekom bajkovitom predjelu koji je odvojen od ispraznosti društva i monotonije svakodnevnice. Palčica, majušna djevojčica velikog srca, utjelovljuje potragu za slobodom, izaziva empatiju jer se bori za sebe i svoje želje, no istovremeno pomaže svakome u nevolji. Djevojčica veličine palca ni u jednom trenutku ne dopušta da je žabac i krtica sputavaju i vežu za sebe, već svoju sreću pronalazi daleko u vilinskome svijetu.

Iza šarenih i maštovitih lutaka koje je kreirala Gordana Krebelj skriva se uigrani ansambl Zagrebačkog kazališta lutaka. Palčicu je oživjela Katarina Perica Kirin, a ostale likove animiraju Matilda Sorić, Željko Šestić, Anđelko Petrić, Jadran Grubišić, Marta Bolfan Ugljen i Vanda Božić. Scenografija žarkih boja koja se okreće na pozornici predstavlja dug i mukotrpan put Palčice i  prolazak vremena. Vrlo kreativno su osmišljeni prijelazi iz proljeća u zimu. Pahuljice koje su polako prekrivale šareno cvijeće izmamile su malenim gledateljima osmijehe, ali i čuđenje. Scenografija je pridonijela stvaranju melankolične Andersenove atmosfere ostavljajući mjesta za zrake sunca i sreću koja dolazi kasnije. Za to je zaslužna iskusna scenografkinja Dinki Jeričević, koja iza sebe ima već četiristotinjak kazališnih scenografija.

Foto: www.zkl.hr

Foto: www.zkl.hr

Predstava traje samo 40 minuta i namijenjena je maloj djeci, uzrasta već od tri godine. Iz tog razloga redatelj je uz pomoć dinamičnih i poučnih glazbenih songova ubrzao radnju bajke uspijevajući održati pažnju malenih gledatelja. Ferenčina je tekst prilagodio maloj djeci, rečenice je pojednostavio i rimovao kako bi zabavio mališane na vrlo poučan i profinjen način, no istovremeno je stvorio predstavu u kojoj možemo uživati svi, bez obzira na uzrast, što je stvarno rijetkost na današnjoj dječjoj sceni. Autor glazbenih brojeva je Nenad Brkić, a vesele i umirujuće pjesme gledatelje poučavaju da će svim nedaćama doći kraj ako pokažu suosjećanje i velikodušnost koje majušna Palčica nosi u svojem srcu.

Bitno je napomenuti da “Palčica” nije zabavna predstava. Poput drugih Andersenovih bajki, ona nam postavlja izazovna pitanja. Kao u stvarnom životu, Palčica se nalazi na pola puta između nečega lijepog i nečega bolnog. Ferenčina je priču uokvirio, započevši je sa scenom u kojoj djed malenoj lastavici prepričava Palčičine pustolovine. Tim trikom redatelj je napravio odmak od stvarnosti jer priča koju pratimo na sceni prikazuje bolnu stranu procesa odrastanja.

Foto: www.zkl.hr

Foto: www.zkl.hr

Predstava započinje otuđenjem djeteta od toplog roditeljskog doma, nakon čega se Palčica susreće s raznim nedaćama. Najprije je otme ružna žaba krastača, zatim se nađe u  podzemnom svijetu daleko od sunca gdje vrijeme provodi s dosadnim samodopadnim krtom koji je želi uzeti za ženu. Palčica svo to vrijeme ne gubi nadu, već svoje srce nosi na dlanu i pomaže svima, a upravo zato i sama nailazi na pomagače. Lastavica koju je spasila od hladnoće u podzemlju sad spašava Palčicu od krta i vodi je u vilinski svijet gdje Palčica napokon nailazi na sreću i prijatelje – anđeoska bića koja su nalik na nju.

Mogli bismo reći da je Dražen Ferenčina ovom predstavom postigao svojevrsni doživljaj katarze. Djeca suosjećaju s malenom Palčicom, boje se kad se ona boji, tužni su kad je ona tužna, a na kraju predstave pronalaze isto zadovoljstvo i sreću baš poput nje. Jesenska sezona Zagrebačkog kazališta lutaka započela je vrlo uspješno putem u svijet bajki. Palčica je predstava koja će osvojiti srca mališana.

Foto: www.zkl.hr

Foto: www.zkl.hr

(Visited 650 times, 1 visits today)
Što misliš o ovoj predstavi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(21 votes, average: 4.000 out of 5)

Komentari