Istaknuto
12.12.2018.

Sve novitete poslušajte na jednom mjestu i glasujte za svog ovotjednog favorita.

03.12.2018.

Pažljivo pratite portal jer ćemo u člancima sakrivati najbogatije i najvrijednije nagrade do sada.

Knjige

Pape u književnosti

16.03.2013. Paula Osojnik
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Prije točno tri dana, u prisustvu tisuća vjernika u Vatikanu, izabran je novi papa. Vrhovni poglavar katoličke Crkve, simpatični djedica obučen u svečane halje, već stoljećima sjedi u udobnom stolcu Bazilike sv Petra. Za pape znaju svi, bili vjernici ili ne, a svojim djelima oni su tokom stoljeća unaprjeđivali kulturu, umjetnost, duhovnost, ali i književnost.

Vjerojatno najpoznatiji papa u Hrvatskoj  je Ivan Pavao II.,  Karol Wojtyla, koji je našu zemlju posjetio par puta. O atentatu koji je izvršen na njega, kao i o svim pojedinostima tog strašnog čina, izvijestio je autor Ted Szulc u knjizi Ubiti papu. Šokantan triler o protupapinskoj uroti izdan je 20 godina nakon atentata te iznosi dosad nepoznate činjenice i saznanja o naručiteljima, izvršitelju i pravim razlozima atentata.  Prvotno je to djelo zamišljeno kao biografija pape. Ivan Pavao II., spomenut je i u mnogim drugim knjigama, kao što su Naš papa (autora fra Srećka i fra Antuna Badurine),  Ivan Pavao II – papa koji je promijenio svijet (autori su Valentina Alazraki i Gianni Giansanti), biografiji naziva Ivan Pavao II. (autora Andrea Ricardia), ali i mnogim drugim djelima.

Nakon Ivana Pavla II., na papinsko je mjesto došao Benedikt XVI., pravog imena Joseph Ratzinger. Jedan od rijetkih papa u povijesti katoličke Crkve koji je odstupio s dužnosti, iza sebe je ostavio bogato književno stvaralaštvo. Neka od njegovih djela su Učitelji, Zvijezda nade, Papa Hrvatima, Naučiti vjerovati, Mudrost svetih, Riječ Božja, Dođi Duše presveti, itd. Njima je Ratzinger svijetu pokazao mudrost svog književnog stvaralaštva. O ovom su papi pisali i mnogi autori, pa tako valja spomenuti knjigu Bendeikt XVI., autora Heinza-Joachima Fischera te djelo Križni put kojega je predvodio Bendikt XVI. Autor je Angelo Comastri.

Karol Vojtyla i Joseph Ratzinger, objedinjeni su u knjizi Silvija Tomaševića Dvojica papa – Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. Ovo književno ostvarenje uspoređuje dvojicu papa i govori o tome kako je nasljednik Ivana Pavla promijenio apsolutno sve što je masu podsjećalo na njegova prethodnika. Tako je u potpunosti izmijenio cijelu Rimsku kuriju, skupinu ljudi koji papi pomažu u obnašanju njegove dužnosti, ali i simbole i svečanosti, kako ništa ne bi skretalo pozornost na papu Poljaka.

Foto: ziher.hr

Od 1939. do 1958. godine, funkciju pape je obnašao Eugenio Maria Giuseppe Giovanni Pacelli, koji je nosio naziv papa Pio XVII. Njegovo djelovanje za vrijeme službe prikazano je u knjizi glavnog urednika arhiva u kojima se nalaze dokumenti o Svetoj stolici, koji se odnose na 2.svjetski rat. Djelo se zove Pio XVII. i drugi svjetski rat prema Vatikanskim arhivima, a autor je Pierre Blet.

Nakon Pia XVIII., papom postaje Angelo Giuseppe Roncall, o kojem je Aldina Panzetti napisala ilustrirani životopis Papa Ivan XXIII. i djeca. Knjiga je namijenjena mladima, kojima papa kroz propovijedi i poruke pokušava usaditi i proširiti znanje o kršćanstvu, životu i ostalim temama. No, i njegovim je propovijedima došao kraj, pa je na katoličku scenu nastupio papa Pavao VI. Takozvani papa reformator, pisao je puno djela među kojima su najpoznatije Svjetlo Crkve i O obnovi đakonata.

Kroz povijest, svijet je vidio mnogobrojne djedice izabrane za papu, a sve skupa je opisano u knjizi Izbor pape od svetoga Petra do Benedikta XVI., detaljnom pregledu povijesti zakona o izboru poglavara Svete stolice. Kako bilo sigurni smo da će pape još vjekovima postojati te da će se o njima i dalje pisati. Ljudsko uvjerenje kršćanstva oduvijek je i vjerojatno će zauvijek pisati knjige i jednim dijelom obogaćivati književnost. Sadašnji papa, izabran tek prije tri dana, zasad je opisan u djelu Andrea Tornaellia, Jorge Mario Borgoglio – Papa Franjo. Kakav će se on pokazati i u kakvim će djelima ostati zapamćen, tek ćemo vidjeti.

(Visited 88 times, 1 visits today)

Komentari