Istaknuto
19.07.2018.

Tri autorska projekta, jedna opera, jedan mjuzikl, praizvedba jednog suvremenog hrvatskog teksta i uprizorenje jednog klasičnog naslova - to su najbolje predstave u sezoni 2017./18. koje se izdvajaju po svojoj kvaliteti, originalnosti, izvrsnoj režiji i glumačkim ostvarenjima.

18.07.2018.

Prošle godine počeli smo praksu filmova i albuma starih deset godina, tako i ove nastavljamo s filmskim naslovima, ovaj put iz 2008. godine.

Vizart

Parkinsonova bolest: Suočavanje ispred objektiva 240 fotografa

11.06.2014. Katarina Peroković
Foto: facebook.com/ Danielle Tunstall Photography

Foto: facebook.com/ Danielle Tunstall Photography

Dijagnoza Parkinsonove bolesti sigurno je jedan od onih trenutaka kada je čovjek prisiljen suočiti se s vlastitom nemoći. Zbog progresivnog tijeka bolesti i simptoma dijagnoza poremećaja pokreta, na koje bolesnik u kasnijim stadijima ne može utjecati, čini život u svakom slučaju drugačijim. S kojim se pitanjima o životu i njegovom smislu ili besmislu suočavaju oboljeli, predočio je Tim Andrews. Odlučio je da se s dijagnozom neće sam suočiti – njegov život u proteklih nekoliko godina zabilježilo je 240 različitih fotografa u seriji radova pod nazivom “Over the Hill”, a neki od njih izloženi su početkom lipnja u britanskoj galeriji Farley Farm House.

Foto: facebook.com/ Marta Kochanek Photography

Foto: facebook.com/ Rankin Photography Ltd

Za engleski izraz “over the hill” ne postoji prigodan hrvatski prijevod. Koristi se za starije ljude, koji su metaforički došli do “vrha brda” i sada bi njihov život mogao ići samo uzbrdo. Mladost je iza njih. Za oboljele od bilo koje neizlječive bolesti smatra se slično, no Andrews, umirovljeni odvjetnik, dokazao je da su u krivu svi oni koji tako generaliziraju. Bolest do koje dolazi zbog smanjenja lučenja dopamina u mozgu dijagnosticirana mu je s 54 godine, a ovaj projekt dao mu je samopouzdanje. Na svom blogu tvrdi da je čak i sretniji nego prije bolesti.

Foto: facebook.com/ Marta Kochanek Photography

Foto: facebook.com/ Marta Kochanek Photography

“Što ova fotografija govori o meni? To da nešto nije u redu s mojim mozgom i da to utječe na moje cijelo tijelo, koje je sve što imam. Volio bih kada bi netko pronašao lijek za izliječenje ili samo novi lijek koji bi djelovao cijelo vrijeme, dan i noć. No, ono što je čudno jest da sam pretjerano sretan i ispunjen. Svjestan sam da moje samopouzdanje poraslo u posljednjih godina, jer ono što ja radim dolazi iz mene, iz dubine mene. I ja se čvrsto držim za to. Držim se. Čvrsto.”

Foto: facebook.com/ Marta Kochanek Photography

Foto: facebook.com/ Marta Kochanek Photography

(Visited 223 times, 1 visits today)

Komentari