Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Knjige

Pavao Pavličić najposuđivaniji autor u hrvatskim knjižnicama

06.12.2014. Petra ČečVrijeme čitanja: 1 minuta
Foto: soundset.hr

Foto: soundset.hr

Društvo hrvatskih književnika ima odličnu vijest za hrvatske pisce, prevoditelje i ilustratore – od sada se za posuđivanje njihovih knjiga u hrvatskim županijskim knjižnicama dobiva naknada. Prema Radovanu Vučkoviću iz Udruge za zaštitu prava nakladnika ZANE nakon prikupljanja podataka o autorima zaključuje da je svaka posudba vrijedna 1,36 kuna, a čak 12 809 posudbi imao je  Pavao Pavličić.

Nakon Pavličića slijedi Sanja Pilić s 12 791 posudbi i Miro Gavran s 10 911 posudbi. Najposuđivaniji pisci su i Hrvoje Hitrec, Sanja Polak, Luko Paljetak i Ante Tomić.

Iznosi manji od sto kuna neće se isplaćivati već će ići u Fond za unaprijeđivanje autorstva, a naknade će dobiti 1 895 autora.

Prevoditelji i ilustratori dobivaju manji iznos: prevoditelji 50 posto jedinične cijene za posudbu, a ilustratori 10 posto za djelomično ilustrirano djelo te 50 posto za potpuno ilustrirano djelo. Sveukupno, Ministarstvo kulture ove će godine na naknade potrošiti svotu od 1,75 milijuna kuna.

(Visited 157 times, 1 visits today)

Komentari