Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Izvedbene umjetnosti

Perforacije 2015: Pet premijera u sklopu festivala izvedbenih umjetnosti

23.06.2015. Tim HrvaćaninFoto: facebook.com/Perforacije
Vrijeme čitanja: 4 minute

Od 25. do 29. lipnja na više lokacija održat će se zagrebački dio festivala izvedbenih umjetnosti Perforacije. Program je usmjeren na autorski rad, eksperimentiranje i propitivanje raznih modela postavljanja izvedbe na scenu. Perforacije je festival sa sedam godina iskustva pružanja podrške nezavisnim umjetnicima. Djeluje u više gradova Hrvatske (ovogodišnji je program bio održan u Rijeci i Splitu), a uključuje i programe dva europska projekta s preko 20 kulturnih organizacija čime lansira hrvatske umjetnike u međunarodni kontekst.

U pet dana zagrebačkog programa održat će se čak pet premijera renomiranih imena izvedbene scene. Jedna od najzanimljivijih i izvedbi na festivala bit će premijerna izvedba plesne predstave „Nečastive“ autora i koreografa Burne Isakovića.  Predstava je nastala u suradnji autora i izvođača Studija za suvremeni ples iz Zagreba i međunarodnih plesnih umjetnika iz SAD-a, Švedske i Srbije.

„Nečastive“ se u ovom proširenom izdanju za veliki ansambl nastavljaju na metodu i principe scenskog pokreta koje je Bruno Isaković razvio tijekom produkcije istoimenog sola, a koji je tijekom 2013. i 2014. izvodio širom svijeta, od Europe, Azije do Sjeverne i Južne Amerike. Isaković stvara slojevit i osjetljiv svijet koji nadilazi tjelesni pokret, istražuje transformacije tjelesnosti izvođača, preispituje interaktivnost između umjetnika i gledatelja. Premijera predstave je 26. lipnja u ZKM-u u 20 sati, a na istom će mjestu igrati 27., 28. i 29. lipnja u 21 sat.

Foto: www.perforacije.org

Foto: www.perforacije.org

Istog je dana u ZKM-u premijera predstave „Horizont događaja“ Martine Nevistić. Horizont događaja je sferična površina koja označava granice crne rupe, granicu preko koje je moguće ući, ali je nemoguće izaći. „Horizont događaja“ bavi se preoblikovanjem odnosa prostora, vremena i tijela, stvarajući atmosferu neke druge dimenzije, nekog udaljenog svijeta, a opet i onog bliskog. U već prepoznatljivom stilu, Martina Nevistić putem poetike plesa koja ne polaže račune klasičnim okvirima kazališnog prikaza, manipulira percepcijom gledatelja i izmiče sliku jasne namjere ili jasno danog značenja. Repriza je 29. lipnja u 20 sati.

Na festivalu će se predstaviti i Ina Sladić, mlada plesna umjetnica s izvedbom #sveštotrebateznati koja  propituje utjecaj društvenih mreža na svakodnevicu. #everythingyouneedtoknow: As seen on TV autorski je projekt Ine Sladić, inspiriran tekstom The camera loves you suvremenog britanskog scenarista Martina Crimpa. Propitkuje našu potrebu za nekim da nas spasi od tjeskobe našeg stoljeća te upozorava na utjecaje društvenih mreža na svakodnevicu i to tako da će svoju izvedbu pretvoriti u, kako sama umjetnica navodi u interaktivnu video igricu. Premijera predstave je 28. lipnja u 19:30 sati u Teatru &TD, a nastala je u sklopu LAB &TD-a.

U Teatru &TD igrat će i autorski projekt sablasnog karaktera Damira Bartola Indoša i Tanje VrviloFantom Planinšak”. U slučaju Planinšak postavlja se pitanje je li to uopće bio pokušaj atentata ili se radilo o samoubojstvu koje se dogodilo na noćnoj plinskoj svjetiljci preko puta Banskih dvora na Markovom trgu 1912. godine. Situacija koju je proizveo Planinšak popevši se na plinsku svjetiljku, pucajući na prozorsku siluetu i pucajući u sebe, preduhitrila je funkcionare disciplinarnog društva u izvršavanju njihove dužnosti procesuiranja čina političkog atentata. Izvođači-šahtofonisti su Vilim Matula, Tanja Vrvilo i Damir Bartol Indoš, a nakon premijere 25. lipnja, predstava igra i 26. lipnja u 22 sata.

Foto: itd.sczg.hr

Foto: itd.sczg.hr

U Zagrebačkom plesnom centru 27. će lipnja premijerno igrati predstava „Stranac / The Stranger“. BADco. se u predstavi „Stranac“ bavi istoimenim romanom Alberta Camusa otvarajući paradigmatske teme i slike tog literarnog remek-djela. Od egzistencijalizma pojedinca i njegovog djelovanja kroz mehanizme nagona, preko povjerenja u koncepte socijalnog i pravnog sustava, pa sve do potpunog prepuštanja posljedicama etičke interpretacije razloga i povoda ubojstvu, BADco. ikonografski preispituje situacije upisane u ovo Camusovo djelo.

Rastvarajući samu materiju romana, kreiran je tekstualni predložak kao ishodišni materijal za formiranje koreografskih interpretacija pojmova isljeđivanja, povjerenja, neminovnosti i solidarnosti, te situacija pritvora, nadzora i kazne, kretanja i komunikacije u ograničenim uvjetima. Projektom „Stranac“ u režiji Gorana Sergeja Pristaša nastavlja započetu suradnju s likovnim umjetnikom Sinišom Ilićem, piscem i dramaturgom Goranom Ferčecom, glazbenicima Alenom i Nenadom Sinkauzom, te stalnim suradnicima, kostimografom Sivijem Vujičićem i dizajnerom svjetla Alanom Vukelićem. Koreografiju potpisuje Nikolina Pristaš, a uz nju predstavu izvode Zrinka Užbinec, Ana Kreitmeyer i Petar Milat.

Foto: www.perforacije.org

Foto: www.perforacije.org

Uz ples, važan segment programa posvećen je i performansu, s petnaestak site-specific izvedbi na Noći performansa u Rijeci, Splitu i Zagrebu autora poput Siniše Labrovića, Tamare Bilankov, Josipe Bubaš, Marka Milića i mnogih drugih. Tako festival otvara projekt Radni stol Kate McKintosh 25. lipnja u 20 sati u foyeru kina SC, a instalacija će se moći pogledati i iduća dva dana od 11 do 18. U subotu će se u prostorima Studentskog centra održati i Noć performansa na kojoj će se od 22 do 2 u noći predstaviti više autora.

U popratnom programu u Zagrebačkom plesnom centru će 27. i 28. u jutarnjim satima igrati dječja predstava „Djed i najveća rupa u svemiru“ Teatra Poco Loco nastala na predlošku priče Adama Petera Maguirea. Progovarajući o mukotrpnim pokušajima djedice da iz zemlje izvadi vrijedan plod, priča zapravo govori o radu, ljubavi i strpljenju koje je potrebno uložiti u zemlju (i u naš planet Zemlju), jer ona nam daje hranu i život. U ZPC-u će biti predstavljeni i rezidencijalni programi Zrinke Lukčec „SVE-JEDNO“ te Zrinke Užbinec i Mile Pavićević „Monstrum“.

(Visited 138 times, 1 visits today)

Komentari